Papa Francisc: Sufletul meu este plin de recunoștință
10.03.2021, Vatican (Catholica) - După vizita făcută recent în Irak, dorită de Papa Ioan Paul al II-lea, dar fără să reușească să o facă la acea vreme, Papa Francisc s-a declarat recunoscător: „În zilele trecute Domnul mi-a dat să vizitez Irakul. […] Sufletul meu este plin de recunoștință. Recunoștință față de Dumnezeu și față de toți cei care au făcut-o posibilă: față de președintele republicii și față de guvernul din Irak; față de Patriarhii și față de Episcopii din țară, împreună cu toți slujitorii și credincioșii din respectivele Biserici; față de autoritățile religioase, începând de la marele ayatollah Al-Sistani, cu care am avut o întâlnire de neuitat în reședința sa de la Najaf.”
Sfântul Părinte a efectuat vizita la sfârșitul săptămânii trecute, ca de obicei după vizite dedicând prima audiență generală după întoarcere unei rezumări a călătoriei apostolice. „Poporul irakian are dreptul să trăiască în pace, are dreptul să regăsească demnitatea care îi aparține”, a spus el. „Rădăcinile sale religioase și culturale sunt milenare: Mesopotamia este leagăn de civilizație; Bagdad a fost în istorie un oraș de importanță primară, care a găzduit timp de secole cea mai bogată bibliotecă din lume. Și ce anume a distrus-o? Războiul. Întotdeauna războiul este monstrul care, cu schimbarea epocilor, se transformă și continuă să devoreze omenirea. Însă răspunsul la război nu este un alt război, răspunsul la arme nu sunt alte arme. Și eu m-am întrebat: cine vindea arme teroriștilor? Cine vinde astăzi arme teroriștilor, care fac măceluri în alte părți, să ne gândim la Africa, de exemplu? Este o întrebare la care eu aș vrea ca să răspundă cineva.”
Pontiful s-a oprit pe rând asupra momentelor mai importante ale vizitei. Vorbind de exemplu despre momentul de la Catedrala siro-catolică din Bagdad, a amintit că acolo „au fost ucise patruzeci și opt de persoane, între care doi preoți, în timpul celebrării Liturghiei”, continuând: „Biserica din Irak este o Biserică martiră și în acel templu, care are înscrisă în piatră amintirea acelor martiri, a răsunat bucuria întâlnirii: uimirea mea de a fi în mijlocul lor se contopea cu bucuria lor de a-l avea pe Papa cu ei.” Evocând situația tristă din câmpiile Ninive, a spus că „ocupația ISIS a provocat fuga a mii și mii de locuitori, între care mulți creștini de diferite confesiuni și alte minorități persecutate, în special yazidi. A fost ruinată antica identitate a acestor orașe. Acum, cu trudă se încearcă să se reconstruiască; musulmanii îi invită pe creștini să se întoarcă, și împreună restaurează biserici și moschei.”
Papa a încheiat audiența spunând următoarele: „Iubiți frați și surori, să îl lăudăm pe Dumnezeu pentru această vizită istorică și să continuăm să ne rugăm pentru acea țară și pentru Orientul Mijlociu. În Irak, în pofida zgomotului distrugerii și al armelor, palmierii, simbol al țării și al speranței sale, au continuat să crească și să aducă rod. Așa este pentru fraternitate: așa cum rodul palmierului nu face zgomot, ci este rodnic și face să crească. Dumnezeu, care este pace, să dea un viitor de fraternitate Irakului, Orientului Mijlociu și întregii lumi!”