Cardinalul Sandri: Colecta din Vinerea Mare, vitală pentru creștinii din Țara Sfântă
11.03.2021, Vatican (Catholica) - Pentru creștini va fi foarte greu să rămână în Țara Sfântă fără ajutorul financiar al catolicilor din întreaga lume, ajutor strâns în Vinerea Mare, a declarat joi Cardinal Leonardo Sandri. Într-o scrisoare publicată pe 11 martie, Cardinalul a spus că colecta globală din acest an este esențială pentru creștinii care se luptă să rămână pe linia de plutire în urma unui colaps în pelerinaje cauzat de pandemia de coronavirus. „Dacă acest mic gest de solidaritate și împărtășire eșuează, va fi și mai dificil pentru mulți dintre ei să reziste tentației de a-și părăsi țara, mai dificil să sprijine parohiile în munca lor pastorală și educativă și mai greu de susținut angajamentul social față de cei săraci și suferinzi”, a scris prelatul. „Suferințele multor oameni strămutați și refugiați care au trebuit să plece din cauza războiului necesită o mână de ajutor întinsă pentru a revărsa balsam de consolare pe rănile lor. Nu trebuie să renunțăm la grija pentru Locurilor Sfinte, care sunt dovezi concrete ale misterului Întrupării Fiului lui Dumnezeu și a jertfirii vieții Sale pentru noi și pentru mântuirea noastră.”
Scrisoarea e datată pe Vinerea Mare 2021, care cade pe 2 aprilie, și este semnată de Cardinalul Sandri și de Arhiepiscopul Giorgio Demetrio Gallaro, prefectul și secretarul Congregației pentru Bisericile Răsăritene. Sfântul Scaun se ocupă de colecta anuală a Bisericii pentru Țara Sfântă încă din 1974, când Sfântul Papă Paul al VI-lea a stabilit Vinerea Mare ca ziua când se strâng fonduri de la parohii și Dieceze din întreaga lume. Colecta este împărțită în mod tradițional astfel: 65% merg la Custodia franciscană a Țării Sfinte, care se îngrijește de Locurile Sfinte ale creștinismului din regiune de mai bine de 800 de ani; restul de 35% este dat Congregației pentru Bisericile Răsăritene pentru a sprijini seminariștii și preoții, precum și activități educaționale și culturale. Odată cu scrisoarea, Vaticanul a publicat o defalcare detaliată a modului în care veniturile colectei anuale au ajutat creștinii din Țara Sfântă în 2019-2020.
Congregația a primit 9,7 milioane de dolari din colecta pentru Țara Sfântă din 2020, finanțând instituții de învățământ precum Institutul Pontifical Oriental și Universitatea Bethlehem, care are aproape 3.300 de studenți, precum și școlile Patriarhiei Latine a Ierusalimului. Aproximativ 2,4 milioane de dolari au fost acordați ajutor extraordinar pentru țări precum Siria și Liban, în timp ce 500.000 de dolari au finanțat 303 de proiecte în 24 de țări, proiecte legate de criza coronavirusului. Cardinalul Sandri a descris anul 2020 drept „un an de încercări” pentru minoritatea creștină din Orientul Mijlociu. „În 2020, creștinii din acele țări au suferit o izolare care i-a făcut să se simtă și mai îndepărtați, rupți de contactul vital cu frații din diferite țări ale lumii”, a spus el. „Au pierdut din perspectiva locului de muncă, din cauza absenței pelerinilor, de aici decurgând dificultăți privind o viață demnă, cu cele necesare pentru familie și copii. În multe țări, războiul continuu și sancțiunile au agravat efectele pandemiei.”
Colecta pentru Țara Sfântă a fost mutată în 2020 din Vinerea Mare pe 13 septembrie, din cauza suspendării Liturghiei cu public în multe locuri. Cardinalul a explicat că anul trecut colecta „a scăzut din cauza dificultăților suplimentare pe care le implică organizarea ei în multe țări”. Într-un raport privind activitățile sale din 2019-2020, Custodia Țării Sfinte a remarcat presiunea asupra finanțelor. Citim în raport: „Am rămas fără pelerini de la sfârșitul lunii februarie 2020. Acest lucru înseamnă grave dificultăți economice pentru comunitățile creștine locale, pentru familiile credincioșilor noștri creștini și, de asemenea, pentru custodia în sine.” Se adaugă că amânarea colectei a însemnat că nu s-a știut când vor fi disponibile resursele necesare. Folosind titlul oficial latin al colectei, Cardinalul Sandri a scris: „Fie ca anul acesta colecta pro Terra Sancta să fie o ocazie pentru toată lumea să nu ignore situația dificilă a fraților și surorilor noastre din Locurile Sfinte, ci, mai degrabă, să le ușureze povara”.