Papa Francisc a celebrat 500 de ani de bucurie a Evangheliei în Filipine
14.03.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a celebrat duminică în Bazilica San Pietro o Liturghie ce a marcat 500 de ani de credință catolică în Filipine. „Iubiți frați și surori, au trecut 500 de ani de când pentru prima dată vestirea creștină a ajuns în Filipine. Ați primit bucuria Evangheliei: că Dumnezeu ne-a iubit până acolo încât l-a dat pe Fiul Său pentru noi. Și această bucurie se vede în poporul vostru, se vede în ochii voștri, pe fețele voastre, în cântecele voastre și în rugăciunile voastre”, a spus Pontiful la predica din 14 martie. „Vreau să vă spun mulțumesc pentru bucuria pe care o duceți în lumea întreagă și în comunitățile creștine.”
Prima Liturghie catolică și primul Botez a avut loc în Filipine în anul 1521. Astăzi, Filipine este țara pe locul trei ca număr de catolici în lume. Circa 86% din populația de 108 milioane de persoane este catolică în Filipine. „În această aniversare atât de importantă pentru sfântul popor al lui Dumnezeu din Filipine, vreau să vă îndemn să nu încetați opera de evanghelizare – care nu este prozelitism, este altceva. Acea vestire creștină pe care ați primit-o trebuie dusă mereu altora; evanghelia apropierii lui Dumnezeu cere să se exprime în iubirea față de frați; dorința lui Dumnezeu ca nimeni să nu piară cere Bisericii să se îngrijească de cel care este rănit și trăiește la margini. Dacă atât de mult ne-a iubit Dumnezeu încât să ni se dăruiască pe Sine însuși, și Biserica are această misiune: nu este trimisă să judece, ci să primească; nu să impună, ci să semene; Biserica este chemată nu să condamne, ci să îl ducă pe Cristos care este mântuirea.”
Catolicii filipinezi care locuiesc în Roma au participat la Liturghia din Bazilică, transmisă online pentru catolicii din lumea întreagă. Italia are una dintre cele mai mari populații de muncitori filipinezi, în Europa de vest, cca 165.000 fiind înregistrați în 2014. Sfântul Părinte a afirmat: „De atâtea ori am spus că aici la Roma femeile filipineze sunt ‘contrabandiste’ de credință! Pentru că acolo unde merg să lucreze, lucrează, dar seamănă credința. […] Mă gândesc, așa cum am spus, la atâtea experiențe frumoase în familiile romane – dar așa este în toată lumea -, unde prezența voastră discretă și harnică a știut să se facă și mărturie de credință. Cu stilul Mariei și al lui Iosif: lui Dumnezeu îi place să ducă bucuria credinței cu slujirea umilă și ascunsă, curajoasă și perseverentă.”
Liturghia a început cu o procesiune cu opt reprezentanți ai comunității filipineze dansând și putând crucea lui Magelan și Pruncul Sfânt din Cebu. Papa i-a încurajat pe catolicii filipinezi să continue să evanghelizeze cu bucurie. „Nu vă fie teamă să proclamați Evanghelia, să slujiți și să iubiți”, a spus el. Nu a existat cler nativ în primii 300 de ani de catolicism în Filipine. În 1905, a fost numit Episcop pentru prima oară cineva născut în Filipine: Jorge Imperial Barlin. Mons. Barlin este înmormântat în Roma, unde a murit în timpul vizitei ad limina din 1909.
La predică, Papa Francisc a reflectat asupra cuvintelor din Evanghelia lui Ioan: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul Său”. A spus: „Tocmai pentru că ne iubește atât de mult, Dumnezeu se dăruiește pe Sine însuși și ne oferă viața Sa. Cine iubește iese mereu din sine însuși – nu uitați asta: cine iubește iese mereu din sine însuși. Iubirea mereu se oferă, se dăruiește, se dedică. Forța iubirii este tocmai aceasta: sparge găoacea egoismului, rupe digurile siguranțelor umane prea calculate, dărâmă zidurile și învinge fricile, pentru a se face dar. Aceasta este dinamica iubirii: aceea de a se face dar, a se da. Cine iubește este așa: preferă mai degrabă să riște în dăruire decât să se atrofieze reținându-se pentru sine. […] Iubirea Sa este atât de mare încât nu poate decât să ni se dăruiască.”
În majoritatea Diecezelor din Filipine, anul aniversar va fi inaugurat în Duminica Paștelui, pe 4 aprilie, după nouă ani de pregătire. În Dieceze au fost desemnate în mod special anumite biserici ca biserici speciale de pelerinaj pentru acest an. „Nu contează numai ceea ce putem produce sau câștiga, contează mai ales iubirea pe care știm să o dăruim”, a spus Papa. „Uneori căutăm bucuria acolo unde nu este, o căutăm în iluziile care dispar, în visele de măreție ale eului nostru, în siguranța aparentă a lucrurilor materiale, în cultul imaginii noastre, și atâtea lucruri… Însă experiența vieții ne învață că adevărata bucurie este să ne simțim iubiți gratuit, să ne simțim însoțiți, să avem pe cineva care împărtășește visele noastre și care, când naufragiem, vine să ne ajute și să ne conducă la un port sigur.”
La Liturghie a participat și Cardinalul Luis Antonio Tagle, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor și fost Arhiepiscop de Manila. Înainte de binecuvântarea finală, Cardinalul Tagle i-a adresat un salut Papei Francisc, care apoi a primit două daruri. „Vă aducem iubirea filială a filipinezilor din cele 7.641 de insule ale țării noastre. Sunt peste zece milioane de migranți filipinezi care trăiesc în aproximativ 100 de țări din lume. Ei sunt uniți cu noi în această dimineață”, a explicat prelatul. „Între 1521 și 2021 am văzut daruri după daruri. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile din acești 500 de ani: misionarii pionieri, congregațiile călugărești, clerul, bunicile și bunicii, mamele și tații, învățătorii, cateheții, parohiile, școlile, spitalele, orfelinatele, țăranii, muncitorii, artiștii și săracii a căror bogăție este Isus”, a mai spus el.