Semănători ai speranței: misiunea lectorilor în viața Bisericii

17.03.2021, Iași (Catholica) - Sub semnul speranței creștine a stat întregul curs de formare permanentă pentru lectori care a avut loc on-line între 27 februarie și 13 martie 2021. Organizat de către Oficiul pentru Pastorație Liturgică și Sacramente în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași, cursul a oferit celor mai mult de două sute de participanți posibilitatea de a descoperi că misiunea de a fi lector, chiar și în manieră temporară și nu ca o slujire instituită, este foarte valoroasă pentru o celebrare rodnică a Sfintei Liturghii.
Mai ales în perioada dificilă a pandemiei se experimentează o foamete de speranță care poate fi vindecată și printr-o proclamare demnă a cuvântului lui Dumnezeu. În aceste sens lectorul devine glasul speranței pe care Dumnezeu o reînsuflețește și o întărește prin cuvântul său tămăduitor. Asemenea profetului Ioan Botezătorul, lectorul este un glas care are nevoie să uite de sine pentru a lăsa spațiu cât mai generos protagonistului Sfintei Liturghii, Isus Cristos. Cele trei sesiuni ale cursului au propus teme menite să aprofundeze formarea liturgică, biblică și tehnică a fiecărui participant. Stilul întâlnirilor a fost unul interactiv, oferind spațiu atât conținutului propus de cei șase vorbitori, cât și unor discuții în grupuri mici care au devenit autentice laboratoare ale speranței. În cadrul acestora participanții au avut ocazia de a-și împărtăși experiențele, de a reflecta asupra întrebărilor propuse de animatori, dar și de a conștientiza foamea semenilor noștri după hrana cuvântului lui Dumnezeu. De asemenea, au fost puse la dispoziția tuturor textele conferințelor propuse, sau cel puțin sinteze cu tematicile tratate.
La finalul celor trei întâlniri a crescut în participanți convingerea că misiunea lor nu îi conduce doar să își împrumute propriul glas speranței prezente în cuvântul lui Dumnezeu, ci îi face capabili să devină semănători ai speranței creștine atât prin proclamarea Cuvântului în adunarea liturgică, cât și printr-o mărturie de viață înrădăcinată în iubirea lui Isus Cristos. Pentru cei care nu au reușit să participe la curs, dar își doresc să cunoască și să aprofundeze temele prezentate, pot solicita materialele oferite la cele șase conferințe trimițând un email la adresa oficiuliturgic@ercis.ro. (pr. Daniel Iacobuț pentru Ercis.ro)