Cardinalul Kevin J. Farrell despre reînnoirea pastorației familiale
18.03.2021, Vatican (Catholica) - „Toate documentele ecleziale pun mereu o mare provocare”, a spus astăzi Cardinalul Kevin J. Farrell, referindu-se la provocarea receptării lor de către cei cărora le sunt adresate. Indicațiile Bisericii, a continuat el, trebuie să fie cunoscute și primite, „cu mintea și mai ales cu inima”, pentru ca apoi să fie transpuse în practică. Iar referirea a fost desigur în mod special la „Amoris Laetitia”, în contextul aniversări a cinci ani de la publicarea documentului, dar și a începerii anului pastoral dedicat acestui text.
Joi, 18 martie 2021, la sala de presă a Sfântului Scaun a avut loc conferința de presă de prezentare a Anului „Familia Amoris Laetitia”, care începe de mâine. Au intervenit: Cardinalul Kevin J. Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață; prof. Gabriella Gambino, subsecretar al aceluiași Dicaster; și soții Valentina și Leonardo Nepi (Italia). În prezentarea sa, Cardinalul Farrell a subliniat că a vorbi lumii „despre planul lui Dumnezeu despre familie este izvor de bucurie și de speranță; este cu adevărat o veste bună!” A amintit apoi că în contextul pandemiei familia a avut mult de suferit, dar, în același timp, „și-a arătat încă o dată fața sa de ‘păzitoare a vieții’, așa cum a fost Sfântul Iosif. Familia rămâne pentru totdeauna ‘păzitoare’ a relațiilor noastre cele mai autentice și originare, acelea care se nasc în iubire și ne fac să ne maturizăm ca persoane.”
În contextul apelului Papei Francisc la reînnoire pastorală, Cardinalul a vorbit concret de reînnoirea pastorației familiale, evidențiind trei aspecte. Primul a privit necesitatea unei colaborări mai mari. „Și în domeniul pastorației familiale Biserica trebuie să învețe să împărtășească experiențele care în decursul anilor s-au arătat rodnice și au reușit să ducă vestea evangheliei în viața soților și a familiilor”, a spus el. Apoi a vorbit despre necesitarea unei schimbări de mentalitate: „trebuie să trecem de la a ne gândi la familii ca simplu ‘obiect’ al pastorației la a le gândi în schimb ca ‘subiect’ al pastorației”. „Trebuie dat spațiu mai mare familiilor. Însăși viața lor este un mesaj de speranță pentru întreaga lume și mai ales pentru tineri, pentru că, așa cum reiese din multe sondaje în toate părțile lumii, dorința de a avea o familie proprie este și astăzi printre visele cele mai mari pe care tinerii doresc să o realizeze.”
În fine, al treilea aspect a vizat formarea formatorilor. „Suntem tot mai conștienți de faptul că trebuie promovată formarea tuturor celor care vor desfășura o lucrarea pastorală cu familiile: pornind de la viitorii păstori – încă din timpul seminarului – pentru a ajunge la laicii și la familiile care se vor dedica acestui apostolat. Formatorii trebuie să fie în măsură să arate familiilor cum harul care provine din Sacramentul Căsătoriei poate să răspundă la provocările vieții practice, nu în mod abstract, ci în circumstanțele concrete care se trăiesc în cadrul diferitelor culturi și zone geografice ale lumii.”
Prelatul și-a încheiat intervenția spunând: „Așadar, să începem acest An încercând să avem față de familii atitudinea de paternitate pe care o învățăm de la Sfântul Iosif, o paternitate formată din primire, din tărie, din ascultare, din muncă. Și să încercăm în același timp să devenim tot mai mult o Biserică ‘mamă’ pentru familii, care să fie duioasă și atentă față de nevoile lor, capabilă de ascultare, dar și curajoasă și mereu trainică în Duhul Sfânt.”