Liturghie pentru victimele pandemiei în Catedrala Sf. Iosif

19.03.2021, București (Catholica) - Joi, 18 martie 2021, la Catedrala Sfântul Iosif, în Vigilia Sfântului Iosif, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, președintele Conferinței Episcopilor din România, a prezidat o Sfântă Liturghie pentru victimele pandemiei. Inițiativa aparține Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE): în fiecare zi a Postului Mare se formează o rețea de rugăciune, un lanț euharistic pentru cei care au murit din cauza Covid-19, cu câte o Sfântă Liturghie celebrată la această intenție. Toate Conferințele Episcopale europene sunt implicate, pentru a da un semn de comuniune și speranță pentru întregul continent. Episcopii europeni și-au unit vocea cu cea a Papei Francisc pentru a reitera apropierea Bisericii față de toți cei care se luptă cu coronavirusul: victimele și familiile lor, bolnavii și personalul din domeniul sanitar, voluntarii și toți acei din prima linie în acest moment dificil.
În cadrul predicii, ÎPS Aurel Percă a explicat intenția acestei Sfinte Liturghii celebrate în numele tuturor Episcopilor din România: „mângâiere pentru cei care suferă, alinare pentru cei afectați și odihna veșnică pentru cei plecați dintre noi” din cauza coronavirusului. Arhiepiscopul de București a evocat imaginea Sfântului Părinte, care, în momentele dramatice de la începutul pandemiei, în martie 2020, s-a rugat în Piața San Pietro, amintind tuturor că „suntem cu toții în aceeași barcă”. „Ne amintim de toți cei din întreaga lume, pentru a-i recomanda milostivirii lui Dumnezeu, au suferit sau suferă din cauza acestui virus – atât pe cei răposați, cât și pe cei care încă suferă, dar și pe voluntari și personalul medical”, a subliniat Arhiepiscopul de București, îndemnând la respectarea în continuare a recomandărilor sanitare, pentru a diminua cât mai mult pericolul contaminării.
ÎPS Aurel Percă a subliniat importanța sărbătorii Sfântului Iosif, care primește o semnificație deosebită în acest An Jubiliar al Sfântului Iosif, proclamat de Papa Francisc la 8 decembrie 2020. Așa cum a avut grijă de Sfânta Familie, Sfântul Iosif veghează și astăzi asupra copiilor lui Dumnezeu. Lecturile biblice conturează „modul de a fi tată” al Sfântului Iosif, de a cărui paternitate spirituală, „rodul promisiunii lui Dumnezeu” se bucură toți membrii Bisericii, mai ales în aceste momente dificile.