Cateheză despre Sfânta Liturghie în parohia Sf. Anton de Padova, Câmpina

23.03.2021, București (Catholica) - Pe data de 21 martie 2021, în cea de-a V-a Duminică din Postul Mare, în parohia Sf. Anton de Padova, din Câmpina, după Sfânta Liturghie, a avut loc o cateheză susținută de pr. prof. Emil Moraru, Responsabil al Oficiului Pastoral pentru Cateheză al Arhidiecezei Romano-Catolice de București. „În cadrul Sfintei Liturghii se unește cerul cu pământul”: cu aceste cuvinte, pr. Emil Moraru a început cateheza despre Sfânta Liturghie, făcând referire la actualul An Pastoral, care are ca temă „Liturghia: celebrare divină, viață creștină”. „Sfânta Liturghie este cea mai importantă slujbă a Bisericii, sau, mai exact, centrul vieții creștine”, a continuat părintele profesor, explicând, totodată, semnificația și importanța Sfintei Liturghii pentru un creștin.
Părintele Moraru a prezentat noua broșură apărută la Editura ARCB, „Liturghia este totul!”, de Novello Pederzini, ce face parte din colecția „Ce mi-aș fi dorit să știu înainte să… merg la Liturghie”, o publicație ce vine în ajutorul tuturor creștinilor care poate astfel conștientiza că „Mai presus decât Liturghia este doar raiul!” În cateheză s-a specificat și faptul că un creștin trebuie să participe în fiecare duminică la Sfânta Liturghie, accentul fiind pus atât pe durată (o oră din 24 pentru Domnul) cât și pe prezența de la început și până la sfârșit, adică până la binecuvântarea finală. Un alt aspect punctat a fost acela al prezenței nu doar fizice în cadrul Liturghiei; participând la Sfânta Liturghie, trebuie să fim permanent conștienți de prezența reală a lui Isus, care se jertfește pe altar în mod nesângeros; așadar, trebuie să fim și cu gândul prezenți pe toată durata Sfintei Liturghii. Toți trebuie să îi fim recunoscători lui Isus, pentru că prin jertfa Sa, făcută din iubire, ne-a deschis Raiul. Un alt punct al catehezei a fost acela de a nu uita că suntem datori să împlinim porunca lui Dumnezeu de a-l iubi pe aproapele nostru, ilustrat prin sacrificiul unei bolnave, care prin jertfa sa a deschis calea spre mântuire unui tânăr ce ani de zile refuzase să îl cunoască pe Cristos.
În încheiere, pr. Emil Moraru a făcut referire la cele trei virtuți: credința, iubirea și speranța, remarcând că dacă posedăm aceste trei virtuți, vom fi cu adevărat fericiți. Virtuțile nu le putem cumpăra, nici împrumuta; harul lui Dumnezeu, care ne vine într-un mod special prin Sfânta Liturghie, ce ne aduce bucuria, puterea și mântuirea, ne susține pe acest drum de creștere în viața spirituală. (Simona Banu pentru ARCB.ro)