Profesori germani contestă decizia Vaticanului de a nu binecuvânta cuplurile de același sex
23.03.2021, Münster (Catholica) - Peste 200 de profesori de teologie din lumea de limbă germană au semnat o declarație prin care critică respingerea de către Vatican a posibilității acordării de binecuvântări pentru cuplurile de același sex. Declarația, elaborată la Universitatea din Münster, descrie clarificarea Congregației pentru Doctrina Credinței (CDC) ca fiind lipsită de „profunzime teologică, înțelegere hermeneutică și rigoare explicativă”. „Dacă descoperirile științifice sunt ignorate și nu sunt primite, așa cum este cazul în document, Magisteriul își subminează propria autoritate”, au spus profesorii, potrivit CNA Deutsch. „Textul este caracterizat de un aer de superioritate și discriminează persoanele homosexuale și planurile lor de viață.”
CDC a emis un „Responsum ad dubium” (răspuns la dubiu) pe 15 martie, răspunzând la întrebarea „Biserica are puterea de a da binecuvântare uniunilor de persoane de același sex?” Congregația a răspuns negativ, explicându-și raționamentul într-o „notă explicativă” și un comentariu însoțitor. Decizia a fost aprobată pentru publicare de Papa Francisc și semnată de prefectul CDC, Cardinalul Luis Ladaria și de secretarul CDC, Arhiepiscopul Giacomo Morandi. Documentul a provocat reacții puternice în țările vorbitoare de limbă germană, unde un număr de Episcopi și-au exprimat public sprijinul pentru binecuvântarea uniunilor de același sex. Printre aceștia se numără Episcopul Georg Bätzing, președintele Conferinței Episcopilor Germani. Mons. Bätzing a declarat pe 15 martie că răspunsul CDC reflectă „starea învățăturii Bisericii, exprimată în mai multe documente romane”.
Prelatul a explicat: „În Germania și în alte părți ale Bisericii de pe glob, au existat discuții de ceva timp despre modul în care această învățătură și dezvoltarea doctrinară în general pot fi avansate cu argumente viabile – pe baza adevărurilor fundamentale ale credinței și moralei, a reflecției teologice progresive și, de asemenea, în deschidere către rezultatele mai recente ale științelor umane și către situațiile de viață ale oamenilor de astăzi. Nu există răspunsuri ușoare la întrebări de acest fel.” Unii preoți catolici au declarat pe rețelele de socializare că vor continua să binecuvânteze uniunile homosexuale, în timp ce mai multe biserici catolice au afișat steaguri curcubeu, inclusiv Catedrala Diecezei de Rottenburg-Stuttgart. Dar alți Episcopi germani au salutat clarificarea adusă de Vatican, inclusiv Episcopul Rudolf Voderholzer de Regensburg și Episcopul Stefan Oster de Passau.
În declarația lor, profesorii de teologie s-au distanțat „ferm” de intervenția CDC. „În schimb, susținem că viața și iubirea din cuplurile de același sex nu sunt mai puțin valoroase înaintea lui Dumnezeu decât viața și iubirea din orice alt cuplu”, au spus ei. „În multe comunități, preoții, diaconii și alți miniștri pastorali recunosc persoanele gay, inclusiv oferind celebrări de binecuvântare pentru cuplurile de același sex și reflectând asupra formelor liturgice adecvate pentru astfel de celebrări. Salutăm cu tărie aceste practici pozitive.” În nota explicativă, CDC a spus: „Comunitatea creștină și păstorii ei sunt chemați să primească cu respect și sensibilitate persoanele cu înclinații homosexuale și vor ști cum să găsească cele mai potrivite căi, în concordanță cu învățătura Bisericii, pentru a le proclama Evanghelia în plinătatea ei „. „În același timp, ei ar trebui să recunoască apropierea autentică a Bisericii – care se roagă pentru ei, îi însoțește și ia parte la călătoria lor de credință creștină, și să primească învățăturile ei cu sinceră deschidere.”
Nimic din textul biblic nu permite o astfel de binecuvantare, chiar daca Cristos nu a vorbit niciodata explicit despre persoanele gay. Au vorbit in schimb apostolii si au folosit vorbe foarte aspre, de condamnare. Pana la urma totul se va lamuri la judecata Domnului. Pana atuni nu trebuie sa fie nici condamnare si nici binecuvantare. Sa lasam decizia finala la dispozitia Domnului, pentru ca oricum El va hotari. In mod sigur stie ceva ce nu stim noi. Inca.