Zi de reculegere cu preoții din protopopiatul de Orăștie

13.04.2021, Lugoj (Catholica) - La invitația părintelui Silviu Lucian Bindea, protopop de Orăștie, în ziua de 8 aprilie, Preasfințitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj, a efectuat o vizită în parohia „Sfântul Ilie Tezviteanul” Orăștie, unde a ținut o zi de reculegere pentru preoții din protopopiatul de Orăștie. Datorită contextului creat de pandemia Covid 19, întâlnirea s-a desfășurat atât cu prezență fizică dar și online. Astfel, prima parte a întâlnirii – Sfânta Liturghie – a fost transmisă în direct pe YouTube și Facebook, credincioșii neputând participa în biserică, din cauza restricțiilor în timp de carantinare locală, iar în partea a doua – cea a meditațiilor – preoții din protopopiat, care din diferite motive nu au putut participa, au fost în comuniune cu cei prezenți prin platforma online Zoom.
Întâlnirea a început cu celebrarea Sfintei Liturghii arhierești, în biserica protopopială. Alături de Preasfințitul Ioan, au concelebrat: pr. Silviu Lucian Bindea, protopop de Orăștie, pr. dr. Viorel Codrea, paroh la Cugir, pr. Aurel Rafiliu, paroh la Romos, pr. Ioan Stănculeț, paroh la Șibot, și pr. Marius Borza, paroh la Geoagiu. Preasfințitul Ioan a transmis salutul și binecuvântarea PS Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj. A împărtășit confraților preoți și celor care au urmărit transmisiunea online, temele propuse: despre comuniune și despre Bunul Păstor. „Motivația pentru care ne găsim aici este dublă”, a spus Preasfinția Sa. „Suntem aici împreună cu preoții din acest protopopiat pentru a ne cunoaște mai bine unii pe ceilalți și suntem aici și pentru că și noi, ca preoți, avem nevoie de pregătire sufletească pentru Sărbătoarea Învierii Domnului”.
„Datorită condițiilor care există în această perioadă de pandemie”, a continuat Preasfințitul Ioan, „suntem determinați să ne întâlnim în grupuri foarte mici, păstrând astfel toate normele sanitare prescrise”. PS Ioan a amintit de întâlnirea cu preoții celibatari din Eparhia de Lugoj, care a avut loc la Deva la începutul lunii martie și de asemenea a amintit de întâlnirea cu preoții din protopopiatul de Oravița ce a avut loc la 20 martie. După Sfânta Liturghie, în sala mare a oficiului protopopial, s-au ținut cele două meditații. Părintele Silviu a deschis a doua parte a întâlnirii cu un cuvânt de salut.
În prima meditație, Preasfințitul Ioan a propus preoților o reflexie pe tema comuniunii. Pornind de la etimologia cuvântului „comuniune”, Preasfințitul Ioan a prezentat modelul prin excelență al comuniunii: Preasfânta Treime. A oferit exemplul din Evanghelia Sfântului Ioan, 17,20-21: „Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu m-ai trimis”. „Aceasta e maxima referință și provocare a acestei teme a comuniunii” a subliniat Preasfințitul Ioan: „Isus se regăsește prezent în Tatăl, îl regăsește prezent pe Tatăl în Sine. Tatăl este în Mine, mă vedeți pe Mine îl vedeți pe Tatăl, ne spune Isus în capitolul 14 al Evangheliei după Ioan. Isus dorește ca după acest model și noi preoțimea, prezbiteriul, să fim una și să îl regăsim pe Dumnezeu în noi, între noi, și pe noi să ne regăsim în Dumnezeu”. În continuare fiecare preot a împărtășit câte o mărturie pe tema propusă și câte un gând din experiența de preoție.
După pauza de prânz, a avut loc cea de-a doua meditație în care Preasfințitul Ioan a vorbit despre o temă potrivită pentru preoți, aceea a Păstorului. Au urmat concluziile. Părintele Silviu a mulțumit Preasfințitului Ioan pentru oferirea acestei zile de reculegere. Programul s-a încheiat cu un moment de rugăciune personală în biserică. (ipod. Raimondo-Mario Rupp pentru BisericaRomanaUnita.ro)