Cardinalul Ladaria: grija pastorală și legea eclezială nu sunt în conflict
29.04.2021, Vatican (Catholica) - Prefectul dicasterului doctrinar al Vaticanului a subliniat marți că în cazurile de anulare sau dizolvare a Căsătoriei, legea procedurală a Bisericii și grija pastorală față de persoane nu sunt în conflict. Cardinalul Luis Ladaria SJ a vorbit în sesiunea de deschidere a unei zile de studiu găzduită de Congregația pentru Doctrina Credinței (CDC) și de Universitatea Pontificală Laterană. Ziua de studiu din 27 aprilie a fost dedicată instrucțiunii din 2001 „Potestas ecclesiae”, care reglementează procesul Bisericii Catolice pentru dizolvarea unei căsătorii anterioare non-sacramentale „in favem fidei” (în favoarea credinței).
Potrivit Cardinalului Ladaria, atât în cazurile de dizolvare, cât și de anulare în Biserică, „importanța includerii tuturor realităților Căsătoriei într-un cadru pastoral” este deja conținută în Codul de Drept Canonic din 1983. Teologul a citat canonul 1063, numindu-l „probabil unul dintre cele mai frumoase dintre canoanele despre Căsătorie din codul de drept canonic”. Canonul 1063 spune că „păstorii sufletești au obligația de a se îngriji ca propria lor comunitate eclezială să ofere credincioșilor acea asistență prin care starea matrimonială să se conserve în spiritul creștin și să înainteze în perfecțiune”. Canonul continuă subliniind modalitățile concrete prin care un pastor ar trebui să ofere această asistență comunității sale.
Cardinalul a spus că îngrijirea pastorală în domeniul Căsătoriei este o obligație nu numai pentru păstori, ci și pentru întreaga comunitate creștină. El a respins ideea că procesul legal pentru anularea căsătoriei sau pentru acordarea dizolvării unei legături naturale de căsătorie este în opoziție cu grija spirituală pentru suflete. „Poziția cazurilor de Căsătorie în contextul mediului pastoral a fost indicată chiar de Papa Francisc, tocmai în scrisorile sale apostolice sub forma motu proprio ‘Mitis Iudex Dominus Iesus’ și ‘Mitis et Misericors Iesus'”, a spus el. „Pontiful Roman ne invită – de fapt el exprimă obligația din partea autorităților ecleziale competente – să depășim tentația de a crea o diviziune între sfera pastorală și sfera juridică”, a subliniat prelatul.
Potrivit Cardinalului, în exortația sa apostolică „Amoris laetitia” din 2016, Papa Francisc a aprofundat aspectul însoțirii pastorale deja cuprins în lege și a atras atenția asupra crizelor Căsătoriei care au nevoie de îngrijire pastorală, pentru care rezultatul dorit este întotdeauna conservarea uniunii, dacă este posibil. Normele din 2001 ale „Potestas ecclesiae” spun: „Căsătoriile dintre necatolici, dintre care cel puțin unul nu este botezat, în anumite condiții pot fi dizolvate de către Episcopul Romei în favoarea credinței și pentru mântuirea sufletelor”. Această dizolvare și procesul implicat, a spus Cardinalul Ladaria, reprezintă „pur și simplu har”. „Este dizolvarea unei căsătorii naturale, încredințată Pontifului suprem în rolul său de păstor suprem al Bisericii Catolice”.
Dizolvarea unei căsătorii „in favorem fidei” poate fi aprobată caz cu caz și numai de către Papa. În acest fel, diferă de ceea ce se numește „privilegiul paulin”, atunci când Biserica recunoaște dizolvarea automată a unei Căsătorii naturale între două persoane nebotezate. Favorul unic al acordării dizolvării din acest motiv diferă și de anularea unei Căsătorii, care declară că nu a existat din start o Căsătorie valabilă. În discursul său de 16 minute, Cardinalul Ladaria a dat câteva exemple despre modul în care însoțirea pastorală este conținută în mod natural în procesul juridic presupus de cererea de dizolvare a legăturii matrimoniale.