Acatistul Fericiților Martiri în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea
05.06.2021, Oradea (Catholica) - În seara zilei de 1 iunie 2021, în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, s-a celebrat Acatistul Fericiților Martiri Greco-Catolici de către pr. Anton Cioba, rector al Seminarului Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi. Evenimentul a avut loc la împlinirea a doi ani de când, pe Câmpia Libertății din Blaj, Papa Francisc i-a declarat Fericiți pe cei șapte Episcopi greco-catolici, morți în timpul regimului comunist. Alături de Preasfințitul Virgil Bercea, au fost prezenți Dumitru Țiplea – prefectul Județului Bihor, Gheorghe Carp – senator al României, Mihai Jurcă – city-managerul orașului Oradea, Anca Grama Sas – director al Direcției de Asistență Oradea, locotenent Adrian Pal – Armata Română, locotenent Valerian Macovei – Jandarmeria Bihor, precum și alți reprezentanți ai diferitelor instituții orădene.
În cuvântul de final, Preasfințitul Virgil a mulțumit reprezentanților autorităților prezente pentru participarea la celebrarea a doi ani de când Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj, i-a beatificat pe cei șapte Episcopi martiri greco-catolici, subliniind că această prezență este un semn de comuniune și indiferent de apartenența noastră confesională, ceea ce ne unește este credința în Biserica Una Sfântă. „Aici pe pământ creștinii au diferite apartenențe religioase dar sus în cer Episcopii noștri martiri sunt împreună cu toți sfinții din lumea întreagă. Biserica îi ridică la treapta altarelor pe unii care și-au dat viața având o atitudine de martiri sau au fost exemple de sfințenie în timpul vieții, dar cu toții suntem chemați să fim sfinți.”
„Acești Episcopi, după ce au fost arestați, au mers pe urmele Mântuitorului. Dacă îl privim pe Isus urcând pe drumul crucii, îl vedem tăcut, răbdător și în suferință. Și merge înainte, chiar dacă mai cade pe drum sub greutatea crucii ajunge la răstignire. Dar nu trebuie să uităm că dincolo de răstignire și de mormântul gol este învierea. Foarte des, noi uităm să luăm în calcul acest lucru și îi condamnăm pe torționarii Episcopilor noștri și ai tuturor creștinilor care au suferit de la începutul creștinismului până în zilele noastre, deoarece știm că și azi creștinii sunt cei mai atacați și persecutați în întreaga lume. Dacă ne uităm la acești martiri ai noștri, vedem că l-au urmat pe drumul crucii pe Mântuitorul cu acea dăruire totală, în tăcere, cu o răbdare extraordinară și într-o suferință de nedescris. Și-au dăruit viața. Nimeni nu i-a înțeles la data respectivă, iar torționarii au fost convinși că acolo s-a încheiat totul.”
„Dacă ne gândim la mormintele necunoscute de la Sighet, unde alături de Episcopii noștri erau marile minți luminate ale României, generali de armată, ne dăm seama că marea lor ‘vină’ a fost tocmai puternicul atașament față de Biserica Catolică și de acel ideal al românismului. Și vedem că ceea ce odată era considerată vină, a devenit o ridicare la treapta altarelor. Atunci când Biserica Catolică ridică la treapta altarelor diferite persoane care și-au trăit viața în mod eroic sau care au murit ca martiri, ei sunt comemorați în întreaga lume. Din 2 iunie 2019, inclusiv acești Episcopi martiri ai noștri au intrat în calendarul Bisericii universale, care ne cuprinde într-o manieră spirituală pe toți. Sfântul Părinte Papa Francisc a promulgat recent enciclica socială ‘Fratelli tutti’, în care subliniază că toți suntem frați, toți suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și toți suntem chemați la sfințenie. Și tocmai de aceea este un lucru extraordinar când avem printre noi, din sânul nostru, de-ai noștri, unii care au fost ridicați la treapta altarelor și care pot fi modele demne de urmat pentru noi.”
Momentul de rugăciune s-a încheiat cu intonarea Imnului Fericiților Martiri, de către corul Schola Cantorum, al Seminarului Greco-Catolic, condus de prof. dr. Radu Mureșan. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea)