Pr. Eugen Răchiteanu: Infinita frumusețe. Cina Domnului – perspective estetice și artistice

05.06.2021, București (Catholica) - La Editura ARCB a apărut cartea „Infinita frumusețe. Cina Domnului – perspective estetice și artistice”, avându-l ca autor pe pr. Eugen Răchiteanu. Autorul este responsabil al Oficiului pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu al ARCB. S-a născut în 1974 și a fost hirotonit preot în 2002, prin impunerea mâinilor Mons. Petru Gherghel, Episcop de Iași. A obținut Atestatul în Muzeologie și Colecționism (2003) la Universitatea din Florența, Doctoratul în Sacra Teologie (2005) la Facultatea Pontificală „Sf. Bonaventura” din Roma, Diploma în Istoria artelor (2008) la Institutul de limbă și cultură italiană „Michelangelo” din Florența, Masteratul în Arhitectură, Artă Sacră și Liturgie (2011) la Universitatea Europeană din Roma, Doctoratul în Filosofie – Estetică (2016) la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Iată cum își prezintă pr. Răchiteanu lucrarea:
În paginile acestei cărți vom putea reflecta despre Cina Domnului și Euharistie, mergând de la Sfânta Scriptură la teologia artei. Elaborarea temelor a implicat cercetarea iconografică, doctrina și arta dedicate Cinei Domnului și Euharistiei, care s-au dezvăluit bogate în confirmări, uneori chiar neașteptate. Mai mult decât se crede, reflecția teologică, estetică și artistică insistă asupra relației dintre Cina Domnului și Euharistie. În Euharistie, întâlnirea cu Fața lui Cristos este ceea ce dorește mai mult inima noastră, conform vechii rugăciuni: „Voi căuta, Doamne, Fața Ta!” În cartea de față putem să dobândim o conștientizare a patrimoniului spiritual și cultural cuprins în tradiția artistică aparținând sferei liturgice și devoționale din Bisericile Occidentului și Orientului. Am scos în evidență o temă foarte dragă Bisericii: Cina Domnului. De asemenea, am dorit să arătăm relevanța estetică, biblică, teologică și ecumenică a acestui patrimoniu.
Avem posibilitatea să străbatem împreună acest drum, dar care sunt oare cunoștințele noastre din punct de vedere estetic și artistic? Ce este estetica? Cu ce se ocupă? În ce fel ne ajută arta să înțelegem mai bine tema Cinei de pe urmă a Domnului nostru Isus Cristos? Acestea sunt unele întrebări la care am încercat să răspundem în cartea de față. A vorbi despre Cina Domnului, despre instituirea Euharistiei, nu e o problemă simplă, deoarece Euharistia e Trupul și Sângele lui Cristos, e hrana sufletului și hrana îngerilor. Așa cum trupul are nevoie de hrană, la fel și sufletul nostru are nevoie de hrana spirituală, de Trupul și Sângele lui Cristos. Euharistia e marele semn al iubirii și al milostivirii lui Dumnezeu pentru noi, oamenii. Euharistia e gestul lui Isus la Cina de pe urmă, unde El, luând pâinea și vinul, le-a spus ucenicilor: Luați și mâncați, luați și beți. Și le dă porunca finală: Faceți aceasta în amintirea mea. La Sfânta Liturghie facem memorialul a ceea ce a poruncit Isus: Faceți aceasta în amintirea mea. Ori de câte ori primim Euharistia, devenim euharistia vie, spune Papa Francisc. Când preotul ne oferă Euharistia, spune: „Trupul lui Cristos!” Iar cel care îl primește spune: „Amin.” Adică își asumă viața lui Cristos și își asumă misiunea de a trăi în Cristos. Devenim ceea ce primim!