Papa Francisc către liderii luterani: Isus resimte durerea diviziunilor noastre
29.06.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a spus vineri în fața unui grup de lideri luterani că dorința de unitate crește cu cât mai mult creștinii înțeleg cât de mult suferă Cristos din cauza diviziunilor dintre noi. La întâlnirea din 25 iunie, cu reprezentanții Federației Mondiale Luterane, Sfântul Părinte a spus: „Pasiunea pentru unitate se maturizează prin suferința care se simte în fața rănilor pe care le-am provocat trupului lui Cristos. Când simțim durere din cauza diviziunii creștinilor, ne apropiem de ceea ce experimentează Isus, continuând să îi vadă pe discipolii Săi neuniți, veșmintele Sale sfâșiate.”
Arhiepiscopul Panti Filibus Musa, președintele Federației amintite, și rev. Martin Junge, secretarul general al organizației, au fost între cei cu care Pontiful s-a întâlnit în Vatican. În discursul său, Papa a mulțumit grupului pentru patena și potirul primite în dar, realizate de comunitatea ecumenică de la Taizé. „Vă mulțumesc pentru aceste daruri, care evocă participarea noastră la Pătimirea Domnului. De fapt, și noi trăim un soi de pătimire, în dubla sa semnificație: pe de o parte suferință, pentru că încă nu este posibil să ne adunăm în jurul aceluiași altar, al aceluiași potir; pe de altă parte, ardoare în a sluji cauza unității, pentru care Domnul s-a rugat și și-a oferit viața.”
Și a continuat: „Așadar, să continuăm cu pasiune pe drumul nostru de la conflict la comuniune pe calea crizei. Următoarea etapă se va referi la înțelegerea legăturilor strânse între Biserică, slujire și Euharistie. Va fi important să privim cu smerenie spirituală și teologică la circumstanțele care au dus la diviziuni, cu încrederea că, dacă este imposibil să se anuleze evenimentele triste din trecut, este posibil să fie recitite în cadrul unei istorii reconciliate. Adunarea voastră generală din 2023 ar putea să fie un pas important pentru a purifica amintirea și a valoriza atâtea comori spirituale, pe care Domnul le-a dispus pentru toți de-a lungul secolelor.”
Sfântul Părinte i-a mai îndemnat pe cei implicați în dialogul ecumenic să își continue munca în rugăciune și caritate. „Aș vrea să îi încurajez pe toți cei care sunt angajați în dialogul catolico-luteran să continue cu încredere în rugăciunea neîntreruptă, în exercitarea carității împărtășite și în pasiunea pentru căutare îndreptată spre o unitate mai mare între diferitele membre ale Trupului lui Cristos.” A explicat că „parcursul care merge de la conflict la comuniune, pe calea crizei, nu este ușor, însă nu suntem singuri: Cristos ne însoțește”. Întâlnirea s-a încheiat cu recitarea rugăciunii Tatăl nostru, „fiecare în propria limbă, pentru restabilirea unității depline între creștini. Iar modul a se întâmpla aceasta, îl lăsăm Duhului Sfânt, care este creativ, foarte creativ, precum și poet.”