Primatul Irlandei acuză guvernul de lipsă de respect
03.07.2021, Dublin (Catholica) - Arhiepiscopul Eamon Martin a declarat pe 1 iulie, pentru emisiunea News at One de la RTÉ Radio 1, că decizia guvernului, privind amânarea Botezurilor, Primelor Împărtășanii și Miruirilor, a marcat o „inversare completă” a poziției anterioare. Prelatul a spus că Biserica a primit o scrisoare de la biroul premierului, luna trecută, indicând că astfel de celebrări ar putea fi organizate din luna iulie. „Am fost asaltați de telefoane din parohii și știu că preoții și alte persoane au fost extrem de dezamăgiți de această inversare a poziției inițiale, comunicate la începutul lunii iunie, care susținea că, în conformitate cu redeschiderea treptată a societății din 5 iulie, aceste celebrări ar putea avea loc.”
Republica Irlanda, o țară cu 4,9 milioane de persoane, a înregistrat 272.784 de cazuri de coronavirus și 5.000 de decese asociate până pe 2 iulie, potrivit Centrului Johns Hopkins de Resurse privind Coronavirusul. Autoritățile sanitare consideră că Irlanda se află la începutul celui de-al patrulea val de Covid-19, marcat de varianta Delta, detectată pentru prima oară în India. Arhiepiscopul Martin de Armagh, în vârstă de 59 de ani, a spus că s-a opus modului în care a fost făcută publică decizia de amânare a celebrărilor amintite mai sus. A amintit că vicepremierul Leo Varadkar le-a spus jurnaliștilor pe 29 iunie că parohiile nu pot să le organizeze după 5 iulie. „Din păcate, sunt anulate”, a spus Varadkar.
Mons. Martin a comentat: „Un tweet al unui jurnalist și vicepremierul spunând cu indiferență: ‘Oh, sunt anulate’. Așa ni s-a spus despre schimbarea de direcție. Modul de comunicare, în acest caz, a fost extrem de lipsit de respect și suntem foarte dezamăgiți.” RTÉ a raportat că o declarație emisă în numele lui Varadkar a răspuns criticilor anunțului. „Vicepremierul este foarte conștient de importanța acestor momente”, se spune în declarație. „El a dat un răspuns direct la o întrebare la o conferință de presă. Din păcate, sfatul pentru sănătatea publică din partea medicilor și oamenilor de știință este că persoanele care nu sunt vaccinate ar trebui să evite participarea în interior. Se poate admite că guvernul putea să comunice acest lucru mai eficient.”
Arhiepiscopul a spus că parohiile se pregăteau să desfășoare celebrările într-un mod „extrem de atent”, respectând regulile sanitare și limitând prezența. Mons. Martin a criticat anterior abordarea guvernului față de cultul cu public pe perioada crizei coronavirusului. În luna aprilie, a acuzat oficialii că au introdus noile reglementări „draconice” privind cultul cu public „într-o manieră clandestină”. În timp ce cultul cu public a fost suspendat în Irlanda la sfârșitul anului 2020, ca măsură de siguranță pentru a preveni răspândirea virusului, noile reglementări au incriminat efectiv Liturghiile cu popor. După întâlnirea cu ministrul sănătății din Irlanda, Mons. Martin a subliniat că activitatea pastorală a preoților ar trebui „considerată esențială, mai degrabă decât supusă sancțiunilor penale” pe fondul pandemiei. Așteptarea lungă a catolicilor irlandezi de a reveni la Liturghia cu public s-a încheiat pe 10 mai.