Vaticanul suprimă Comunitatea Regina Pacis din Italia
26.08.2021, Vatican (Catholica) - Vaticanul a suprimat comunitatea Regina Pacis, o societate de viață apostolică cu sediul la Verona, Italia, invocând „deficiențe instituționale” și o lipsă de „maturitate carismatico-instituțională”. Potrivit agenției de știri L’Arena di Verona, dicasterul vatican pentru viața consacrată a emis un decret de suprimare a comunității pe 24 iulie. Episcopul de Verona, Mons. Giuseppe Zenti, a trimis pe 17 august o scrisoare prin care a informat Dieceza cu privire la decizie. Comunitatea Regina Pacis a fost fondată în 1986 de cuplul căsătorit Alessandro Nottegar și Luisa Scipionato Nottegar ca o comunitate catolică dedicată rugăciunii, evanghelizării și slujirii săracilor. Alessandro Nottegar, un medic care a murit în urma unui atac de cord la doar o lună după fondarea comunității, la vârsta de 42 de ani, a fost declarat „venerabil” de Papa Francisc în 2017 – unul dintre pașii pe calea beatificării și canonizării. Văduva sa, Luisa Nottegar, și cele trei fiice ale cuplului încă trăiesc.
Decizia vine la doar câteva luni după ce Vaticanul a suprimat alte două asociații catolice cu sediul în sudul Italiei – Movimento Apostolico și Maria Madre della Redenzione – după ce a constatat că presupusele revelații supranaturale ale fondatorului lor erau neautentice. Primii membri ai Comunității Regina Pacis au fost cupluri și familii căsătorite, deși grupul s-a extins în cele din urmă pentru a include persoane consacrate de ambele sexe, precum și preoți. Până la suprimare, comunitatea a fost prezentă în Verona, mai multe orașe din Brazilia și Medjugorje. L’Arena di Verona a relatat că Dieceza de Verona a efectuat o inspecție canonică a comunității în urmă cu patru ani, după care Sfântul Scaun a numit doi comisari pontificali pentru a efectua o anchetă mai profundă. În scrisoarea sa, Episcopul Zenti a spus că „decizia dureroasă” de a suprima comunitatea „a venit după un timp rezonabil în care a fost posibil, mai întâi de către vizitatori și apoi de către comisari, să asculte realitatea și oamenii implicați, atât cei prezenți încă, dar și pe cei care au părăsit comunitatea”.
Scrisoarea Mons. Zenti citează părți din decretul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, în care se afirmă constatarea în comunitate a unor dificultăți în relațiile dintre membri, precum și a unor „deficiențe instituționale, în special în guvernare”, scrie L’Arena di Verona. Decretul mai informează că „asociația Regina Pacis nu arată că a dobândit o maturitate carismatico-instituțională care poate asigura o dezvoltare sănătoasă pentru viitor”, că îi lipsește „originalitatea și fiabilitatea carismei fondatoare”, și a avut „o consistență slabă în texte considerate de inspirație, în special în sfera ecleziologică și în formarea asociației”. Vizita Vaticanului în comunitate a fost efectuată de sr. Marisa Adami de la Surorile Sfintei Familii și de pr. Amedeo Cencini. Pr. Cencini a condus o anchetă din 2019 asupra comunității ecumenice Bose, care a dus în cele din urmă la îndepărtarea fondatorului, Enzo Bianchi.