Sinuciderea asistată trimite mesajul că „pentru unele vieți nu merită să lupți”
06.09.2021, Nottingham (Catholica) - Un Episcop i-a îndemnat săptămâna trecută pe catolici să se opună unui proiect de lege care încearcă să legalizeze sinuciderea asistată în Anglia și Țara Galilor, afirmând că o modificare a legii ar transmite mesajul că „pentru unele vieți nu merită să lupți”. Episcopul Patrick McKinney de Nottingham a făcut apel într-un material video postat pe 1 septembrie, ca răspuns la proiectul de lege cunoscut sub numele de Legea privind Sinuciderea Asistată. Proiectul de lege, coordonat de Molly Meacher, un membru al camerei superioare a Parlamentului, ar permite sinuciderea asistată de medic pentru adulții bolnavi în fază terminală cu mai puțin de șase luni de viață, sub rezerva aprobării a doi medici și a unui judecător de la Înalta Curte.
„Introducerea unui sistem care ar permite sinuciderea asistată pentru bolnavii terminali transmite mesajul – oricât de neintenționat – că pentru unele vieți nu merită să lupți”, a spus prelatul. „Legea noastră, în forma actuală, care interzice sinuciderea asistată, transmite un mesaj clar: nu ne implicăm în moartea unei alte persoane, indiferent cât de bolnavă sau deprimată s-ar simți. Acesta este cel mai sigur mod de a-i proteja pe cei care se apropie de sfârșitul vieții de forme de abuz, de constrângere sau, într-adevăr, de presiunea internă de a alege moartea asistată din teama de a nu-i împovăra pe cei dragi.” Proiectul de lege a trecut de prima analiză în Camera Lorzilor pe 26 mai și așteaptă o dată pentru a doua analiză. Este cea mai recentă dintr-un lung șir de încercări de legalizare a sinuciderii asistate în Marea Britanie.
Unii militanți pro-life cred că proiectul de lege reprezintă cea mai mare provocare de până acum. „Cea mai importantă încercare a fost în 2015, când Camera Comunelor a respins cu o majoritate covârșitoare proiectul de lege al unui membru privat care ar fi legalizat uciderea asistată pentru adulții bolnavi în fază terminală”, a spus Mons. McKinney, care a fost numit să conducă Dieceza de Nottingham în același an. „În acest an, un proiect de lege aproape identic, coordonat de baroneasa Meacher, a trecut de prima analiză în Camera Lorzilor și este de așteptat să fie dezbătut de membrii Camerei, odată ce va ajunge la a doua analiză în această toamnă.” Episcopul a spus că dacă proiectul de lege al noilor membri privați va deveni lege, cadrele medicale ar putea furniza persoanelor grav bolnave medicamente letale cu intenția de a-i ajuta să își pună capăt vieții. „Entuziaștilor pentru o schimbare a legii le place să eticheteze eufemistic această propunere controversată ca fiind «moarte asistată», când, de fapt, ceea ce cer este sinuciderea asistată pentru persoanele grav bolnave, vulnerabile”, a spus el. Episcopul în vârstă de 67 de ani a spus că a oferi pacienților disperați „o rețetă letală” marchează „o schimbare îngrijorătoare în cultura noastră privind îngrijirea persoanelor”.
Prelatul a sugerat că susținătorii sinuciderii asistate nu vor fi mulțumiți de termenii prezentului proiect de lege. „Am fi, de asemenea, naivi să credem că, odată ce un proiect de lege precum cel al baronesei Meacher va deveni lege, cererile de sinucidere asistată vor fi pur și simplu limitate la cei care sunt bolnavi în fază terminală”, a spus el. „Dacă scopul morții asistate este de a atenua suferința, atunci de ce ar trebui să se limiteze la bolnavii în fază terminală cu doar șase luni de trăit? Militanții vor susține în mod inevitabil că ar trebui să fie permisă și pentru cei care au ani de suferință în fața lor, din cauza bolilor cronice sau a dizabilităților.”
Episcopul a continuat spunând că experiența Canadei a arătat cât de rapid ar putea fi uitate „presupusele garanții”, extinzând sinuciderea asistată cu mult dincolo de bolnavii terminali. Pe 17 martie, Senatul canadian a aprobat Proiectul de lege C-7, care a extins eligibilitatea pentru „Asistență medicală în moarte.” Legislația a anulat cerința ca persoanele care doresc să se sinucidă asistat să aibă „previzibil decesul în mod rezonabil” și, de asemenea, permite oamenilor să opteze pentru sinuciderea asistată cu boli mintale ca o unică condiție de bază. În septembrie 2020, Congregația pentru doctrină a Vaticanului a reafirmat învățătura perenă a Bisericii cu privire la gravitatea eutanasiei și a sinuciderii asistate, considerate păcate. De atunci, susținătorii acestor practici au înregistrat progrese în mai multe țări europene.
Instanța supremă din Austria a decis în decembrie 2020 că sinuciderea asistată nu mai trebui să fie o infracțiune penală. În luna februarie a acestui an, parlamentul Portugaliei a susținut un proiect de lege care aprobă eutanasia. Dar președintele Marcelo Rebelo de Sousa s-a opus legislației. Tot în februarie, liderii catolici și susținătorii drepturilor omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un proiect de lege care încearcă să legalizeze sinuciderea asistată de medici în Irlanda. Dar proiectul nu a reușit să avanseze. Curtea Constituțională Federală a Germaniei a decis în februarie că o dispoziție din Codul penal german care incriminează sinuciderea asistată este neconstituțională. În martie, legislativul Spaniei a adoptat o lege care legalizează eutanasia și sinuciderea asistată, făcând din Spania a patra țară din Europa care aprobă practicile, după Olanda, Belgia și Luxemburg.