Deschiderea Congresului Euharistic Internațional de la Budapesta
06.09.2021, Budapesta (Catholica) - „Noi credem că pâinea și vinul Euharistiei sunt cu adevăratul Trupul și Sângele Domnului nostru Isus Cristos. Sărbătoarea euharistică nu este doar o comemorare a Cinei celei de Taină, ci și o actualizare a ei pentru fiecare credincios care participă la aceasta. Iar celebrantul nu acționează în Euharistie în numele său. În numele lui Isus Cristos pronunță el cuvintele rostite inițial de Cristos la Cina cea de Taină. Și Însuși Cristos este cel care administrează Împărtășania urmașilor Săi, nu preotul sau Episcopul.” Cel de-al 52-lea Congres Internațional Euharistic s-a deschis pe 5 septembrie, la Budapesta, cu un cor de 1.000 de persoane și o Liturghie la care au avut loc Prime Împărtășanii.
Liturghia transmisă în direct a fost prezidată de Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscopul emerit de Genova și președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE). Predicând la Liturghia din Piața Eroilor, Cardinalul Bagnasco a spus: „Vă ofer o primire călduroasă tuturor celor care reprezentați popoarele creștine, în această piață importantă din punct de vedere istoric. Exprim mulțumirea mea Bisericii din Ungaria, care, sub conducerea Episcopilor, este gazda Congresului Internațional Euharistic. În acest ceas, clopotelor neamului și ale cetății răsună ca un cor și proclamă îmbrățișarea întregii omeni. De la acest amvon, cuvintele păstorilor, vocile acestei adunări uriașe și pline de viață caută cu smerenie și bucurie să vorbească inimii popoarelor Europei și, dincolo de aceasta, tuturor, până la marginile Pământului.”
Prelatul a continuat: „Vocile noastre sunt slabe, dar în ele răsună glasurile mileniilor și sângele martirilor le însuflețește. Proclamăm tuturor celor care ne ascultă că bucuria noastră este, mai presus de toate, însuși Isus Cristos! Omenirea tânjește după Dumnezeul veșnic. Peregrinează spre Lumină! Cu Sfânta Liturghie de astăzi, spunem că, în ciuda slăbiciunii și păcatelor noastre, lumina lui Cristos strălucește în Biserică.” Și Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și primatul Ungariei, a luat cuvântul la Liturghie. Într-un mesaj introductiv, a spus: „Fie ca Dumnezeu să dea ca în aceste zile să simțim în special că Cristos este cu noi în Euharistie, că El nu abandonează Biserica Sa, poporul Său, umanitatea. Toată puterea și nădejdea noastră vine de la El! Euharistia este izvorul din care se hrănește misiunea și viața noastră creștină. Doamne Cristoase, fii cu noi! Dă-ne putere și lumină pentru misiunea noastră în lumea modernă! Dă-ne să trăim cu Tine aici, pe pământ, și mai târziu în veșnicie!” Congresul era programat inițial să aibă loc în 2020, dar a fost amânat pentru 2021 din cauza pandemiei de coronavirus. Evenimentul de o săptămână va culmina pe 12 septembrie cu o Liturghie de final celebrată de Papa Francisc în Piața Eroilor.
Cateheza de deschidere de luni a fost ținută de Mitropolitul ortodox Hilarion, președintele Departamentului pentru Relații ecleziale externe al Patriarhiei Moscovei. Printre vorbitorii s-a numărat și Cardinalul brazilian Orani João Tempesta. Arhiepiscopul de Rio de Janeiro, în vârstă de 71 de ani, era așteptat inițial să ofere personal o cateheză, dar în schimb a transmis o reflecție prin video după ce a fost diagnosticat cu pneumonie. Dimineața a prezentat o mărturie și părintele Konstantin Szabó, preot greco-catolic care și-a desfășurat studiile de seminar în secret în Uniunea Sovietică. Dimineața s-a încheiat cu o Liturghie celebrată la centrul Hungexpo de Arhiepiscopul Piero Marini, președintele Comitetului Pontifical pentru Congrese Euharistice Internaționale.
În predica sa, prelatul italian în vârstă de 79 de ani, care a slujit ca maestru al celebrărilor liturgice pontificale din 1987 până în 2007, a reflectat asupra naturii Liturghiei. A spus: „Congresul Euharistic este o ocazie oferită tuturor credincioșilor: Euharistia așteaptă să fie trăită pe calea vieții de zi cu zi. A trăi prin liturgia care este celebrată înseamnă a trăi prin ceea ce liturgia aduce la viață: iertarea invocată și dată, cuvântul lui Dumnezeu auzit, mulțumirea înălțată, Euharistia primită în comuniune. Din celebrarea Euharistiei trebuie să învățăm că viitorul vieților noastre de credință depinde nu numai de modul în care celebrăm Liturghia, ci mai degrabă de modul în care știm să trăim Liturghia celebrată.” El a concluzionat: „Fie ca acest Congres Euharistic să ne învețe că celebrarea Euharistiei este întotdeauna orientată pentru ca noi să ducem la împlinire legea iubirii pe care o primim de la Domnul și pe care Domnul dorește ca noi să o transmitem altora”.