Mesajul ÎPS Aurel Percă la începutul noului an școlar 2021-2022

13.09.2021, Timișoara (Catholica) - Noul an școlar începe într-un context încă plin de întrebări, scrie ÎPS Aurel Percă în mesajul adresat cu această ocazie. „Politicienii, responsabilii din guvern și din inspectoratele școlare ar trebui să dea un răspuns, dar mai ales să ofere soluții satisfăcătoare pentru a avea condiții normale de școală”, scrie Arhiepiscopul Mitropolit, care este și președinte al Conferinței Episcopilor din România, precum și responsabil al Comisiei pentru învățământ a Conferinței Episcopilor din România.
„La începutul unui nou an școlar, în numele Conferinței Episcopilor Catolici din România, vă rog să-mi permiteți să vă adresez un salut cordial și urări sincere tuturor celor care luni, 13 septembrie, vă veți îndrepta spre sălile de clasă în toate școlile țării. Vă asigur pe toți că în centrul inimii și în centrul preocupărilor tuturor păstorilor voștri – Episcopi, preoți, persoane consacrate și responsabili diecezani sau eparhiali cu învățământul – stă școala, care este un loc pentru formarea integrală a persoanei umane și spațiul în care se țes relații fraterne și de susținere reciprocă. Vă invit să vedeți școala ca o oportunitate prețioasă de formare integrală, conștienți fiind că fără educație și cultură nu poate exista un progres real în Biserică și în societatea contemporană.”
ÎPS Aurel mai afirmă: „Școala a fost și va trebui să rămână întotdeauna una dintre realitățile cele mai sănătoase și mai pline de speranță pentru țara noastră, unde trebuie cultivate cele mai bune calități umane, unde să se trăiască cu pasiune și entuziasm misiunea delicată și serioasă a educației, pentru construirea viitorului societății. Școala nu trebuie să se limiteze la transmiterea, respectiv dobândirea de noțiuni și abilități intelectuale, ci să contribuie și la construirea unor relații interpersonale armonioase, precum și la cultivarea respectului față de ceilalți și față de Casa comună – mediul înconjurător, așa cum ne încurajează și Sfântul Părinte Papa Francisc în Enciclica Laudato’ Si.”
„Cea mai importantă provocare educațională pe care trebuie să o asumăm cu toții, fiecare în rolul său, este aceea de a ajuta noile generații să trăiască intens dorința de cunoaștere a ceea ce este adevărat și frumos, și să înfrunte cu sinceritate căutarea grea a sensului vieții. Împreună, trebuie să insistăm pe toate aceste aspecte, cu un angajament generos și cu iubire. Cu siguranță, Dumnezeu, Creatorul vieții, nu va lăsa pe nimeni să fie lipsit de ajutorul său. Prin urmare, încredințându-vă Lui, vă rog să uniți rugăciunile voastre cu cele ale păstorilor voștri; în special, rugăciunea voastră, a tinerilor – protagoniști ai educației voastre – este prețioasă și rodnică.”
„Și, după elevi, un cuvânt de binecuvântare și încurajare pentru toți cei care lucrează în școală: directori, profesori, educatori, personal nedidactic și auxiliar. Fiecăruia, în parte, vă doresc din inimă să fiți întotdeauna entuziasmați de activitatea educațională. Știu că a lucra printre și pentru noile generații, astăzi, nu este o misiune ușoară, dar cu siguranță este interesantă și plină de satisfacții. Angajarea dumneavoastră pentru cei care vor fi ‚arhitecții’ viitorului nostru să vă determine întotdeauna să lucrați cu entuziasm și conștiincios, și, în timp ce le-o cereți copiilor și tinerilor, de asemenea și dumneavoastră să fiți mereu la datorie, pentru a le oferi tuturor tot ce este mai bun din experiența dumneavoastră.”