Papa Francisc: Criza sanitară trebuie examinată în profunzime
27.09.2021, Vatican (Catholica) - Lungimea pandemiei, a admis Papa Francisc astăzi într-un discurs, face aproape să nu mai suportăm discuțiile pe această temă. În opinia sa însă, „este indispensabil să reflectăm cu calm pentru a examina în profunzime ceea ce s-a întâmplat și să întrevedem drumul spre un viitor mai bun pentru toți”. Afirmația a fost făcută de Sfântul Părinte la audiența acordată luni, 27 septembrie 2021, membrilor Academiei Pontificale pentru Viață. Organismul are actualmente adunarea plenară, dedicată unor teme precum pandemia, bioetica și viitorul sistemului sanitar public.
Întâlnirea din Sala Clementină a fost deschisă de Mons. Paglia, președintele Academiei, care a subliniat că evenimentul are loc în contextul pandemiei, cu reguli diferite de la țară la țară. Pontiful a reluat ideea că din pandemiei nu putem ieși la fel: „Ori vom ieși mai buni, ori vom ieși mai răi. Dar la fel nu. Alegerea este în mâinile noastre. Și, repet, mai rău din această criză este numai drama de a o irosi.” A mai spus despre pandemie că „a scos în evidență cât de profundă este interdependența fie între noi, fie între familia umană și casa comună”. Dar, în special în Occident, această interconexiune este ignorată, iar consecințele amare „sunt sub ochii noștri”. A făcut apel la „sinergia între diferitele discipline”, subliniind: „Este nevoie de cunoștințe de biologie și de igienă, de medicină și de epidemiologie, dar și de economie și sociologie, antropologie și ecologie. Pe lângă a înțelege fenomenele, este vorba de a găsi și criterii de acțiune tehnologice, politice și etice cu privire la sistemele sanitare, la familie, la muncă și la ambient.”
A subliniat și disproporția existentă în atenția față de Covid și față de alte boli: „Să ne gândim la impactul devastator al anumitor boli, precum malaria și tuberculoza: precaritatea condițiilor igienico-sanitare provoacă în lume în fiecare an milioane de decese evitabile. Dacă noi comparăm această realitate cu preocuparea pe care a provocat-o pandemia de Covid-19, vedem cum percepția gravității problemei și respectiva mobilizare de energii și de resurse este foarte diferită.” Dar imediat a adăugat: „Desigur, facem bine să luăm toate măsurile pentru a bloca și a înfrânge Covid-19 pe planul global, însă aceasta conjunctură istorică în care suntem amenințați de aproape în sănătatea noastră ar trebui să ne facă atenți la ceea ce înseamnă a fi vulnerabili și a trăi zilnic în precaritate. Astfel vom putea deveni responsabili și de acele condiții grave în care trăiesc alții și de care ne-am interesat puțin sau deloc până acum.”
Papa a vorbit despre lipsa de conectare la realitate a unora, dând exemplul apelului către săraci ce locuiesc în barăci să se igienizeze mai des, în condițiile în care ei nu au de fapt nici apă, nici săpun. După aceasta s-a concentrat pe actuala mentalitate a rebutului. „Există rebutarea copiilor pe care nu vrem să îi primim, cu acea lege a avortului care îi trimite la expeditor și îi ucide direct. Și astăzi acesta a devenit un mod ‚normal’, o obișnuință care este foarte urâtă, este chiar o crimă, și pentru a înțelege bine probabil că ne ajută să punem o dublă întrebare: este corect a elimina, a ucide o viață umană pentru a rezolva o problemă? Este corect a închiria un călău pentru a rezolva o problemă? Acesta este avortul.” A trecut în continuare la celălalt capăt al vieții, criticând eutanasia și subliniind că bătrânii „sunt rădăcinile de înțelepciune ale civilizației noastre”.
La final a mulțumit pentru colaborarea Academiei cu Comisia Covid din Vatican. Și a mai spus: „Cu aceste sentimente de recunoștință, încredințez Fecioarei Maria lucrările acestei adunări precum și ansamblul activității voastre ca Academie pentru apărarea și promovarea vieții. Binecuvântez din inimă pe fiecare dintre voi și pe cei dragi ai voștri. Și vă cer, cu insistență, să vă rugați pentru mine, deoarece am nevoie. Mulțumesc!”