Momente de sărbătoare în parohia Râciu
28.09.2021, Blaj (Catholica) - În Duminica a XVIII-a după Rusalii (a Pescuirii minunate), 26 septembrie 2021, credincioșii din parohia Râciu au trăit momente de sărbătoare. În cadrul Sfintei Liturghii, cinci copii din parohie au primit în mod solemn prima Sfântă Împărtășanie, iar la final fost dezvelit și binecuvântat bustul ilustrului cărturar Alexandru Papiu Ilarian.
Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, în mijlocul credincioșilor s-a aflat pr. Liviu Ursu, Vicar judecătoresc al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. La masa Sfântului Altar au slujit pr. Liviu Ursu, preoții protopopi Ioan Fărcaș și Dan Aurel, pr. Toader Dulău, parohul din localitate, și un sobor de preoți sosiți din parohiile și protopopiatele învecinate. La Sfânta Liturghie cinci copilași din comunitate au primit în mod solemn prima Sfântă Împărtășanie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Surorilor Congregației Maicii Domnului din Cluj-Napoca, condusă de sr. Dominica. Zeci de credincioși s-au unit în rugăciune, fiind prezente și autorități locale, prin primarul Ciprian Belean însoțit de colaboratorii săi, cât și cele județene.
În cuvântul de învățătură, după ce a transmis salutul, binecuvântarea și comuniunea de rugăciune a Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan și a Preasfinției Sale Cristian Crișan, părintele vicar a făcut referire la cele două momente de bucurie din viața comunității din parohia Râciu și la Evanghelia duminicii care ne arată că întotdeauna avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu și ne invită să reflectăm asupra vocației noastre. După terminarea oficiului liturgic, în curtea bisericii greco-catolice a avut loc dezvelirea și binecuvântarea bustului lui Alexandru Papiu Ilarian. Acest moment a fost urmat de diferite alocuțiuni susținute de invitați. Printre alții au luat cuvântul Nicolae Ploeșteanu, președintele Societății Culturale „Al. Papiu Ilarian”, prof. Cornel Sigmirean, reprezentantul Academiei Române și pr. Toader Dulău.
În urmă cu 194 de ani, la data de 27 septembrie 1827, se năștea Alexandru Papiu Ilarian. Amplasarea bustului nu a fost întâmplător aleasă, deoarece pe locul în care este construită actuala biserică greco-catolică au avut gospodăria bunicii cărturarului. Deși sursele istorice consemnează locul nașterii sale, satul Bezded, județul Sălaj, pe una din grinzile casei bunicilor săi, din Râciu, era scris: „Aici s-a născut Alexandru Bucur Pop”, numele primit la botez, și data nașterii. În 1832 tatăl său, preot greco-catolic, era paroh în satul Budiul de Câmpie, azi Papiu Ilarian, din județul Mureș. Papiu participă în mod activ la organizare revoluției pașoptiste. La 30 aprilie este la Blaj la adunarea pregătitoare și bineînțeles la Marea Adunare Națională din 3-5 mai. Apogeul parcursului său profesional îl reprezintă ocuparea funcției de ministru al justiției în guvernul Kogălniceanu, contribuind la elaborarea legilor importante în modernizarea statului român. Iar în anul 1868 a devenit membru al Academiei Române.
După finalizarea alocuțiunilor, preoții și credincioșii au luat parte la o agapă frățească oferită de autoritățile locale, la Casa de cultură din localitate. (Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș)