330.000 de copii abuzați în Biserica Catolică Franceză de-a lungul a 70 de ani
05.10.2021, Paris (Catholica) - Sute de mii de copii au fost abuzați în Biserica Catolică din Franța în ultimii 70 de ani, a concluzionat marți o comisie independentă. Comisia Independentă pentru Abuz Sexual în Biserică (CIASE) și-a publicat raportul final pe 5 octombrie, în cadrul unei prezentări transmise în direct de la Paris. Raportul de aproape 2.500 de pagini spune că aproximativ 216.000 de copii au fost abuzați de preoți, diaconi, călugări sau călugărițe între 1950 și 2020. Se mai spune că, atunci când au fost de asemenea luate în considerare și abuzurile altor lucrători ai Bisericii, „numărul estimat de copii-victime crește la 330.000 pentru întreaga perioadă”.
Prezentând raportul, Jean-Marc Sauvé, președintele CIASE, a declarat: „Deși, în termeni absoluți și relativi, aceste acte de violență au fost în declin până la începutul anilor 1990, de atunci au încetat să scadă. Biserica Catolică este locul în care prevalența violenței sexuale este la cel mai înalt nivel, exceptând cercurile familiale și prietenii. În fața acestui flagel, de foarte mult timp reacția imediată a Bisericii Catolice a fost de a se proteja ca instituție și a dat dovadă de indiferență totală, chiar crudă, față de cei care au suferit abuzuri.”
Matteo Bruni, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, a declarat pe 5 octombrie că Papa Francisc a fost informat despre raportul final al Episcopilor francezi în timpul recentelor vizite ad limina la Roma. „Gândurile sale se îndreaptă în primul rând către victime, cu mare tristețe pentru rănile lor și cu recunoștința pentru curajul lor de a vorbi, și către Biserica Franței, astfel încât, cu conștiința acestei realități teribile, unită cu suferința Domnului pentru copiii Săi cei mai vulnerabili, ea să poată porni pe calea răscumpărării”, a spus Bruni. „În rugăciune, Papa încredințează Domnului poporul lui Dumnezeu din Franța, în special victimele, pentru ca El să le dea mângâiere și consolare, și cu dreptatea să poate veni și minunea vindecării.”
Comisia independentă, înființată de Episcopii francezi în noiembrie 2018, a petrecut 30 de luni investigând abuzurile din cadrul Bisericii Catolice, sub conducerea lui Sauvé, un înalt funcționar public. Raportul final a spus că „majoritatea victimelor au fost băieți pre-adolescenți din toate mediile sociale”. Este estimat că au existat „între 2.900 și 3.200” de agresori, din totalul de 115.000 de clerici și călugări, ceea ce „implică un număr foarte mare de victime per agresor”. Studiul susține că „mai mult de o treime dintre agresiunile sexuale din cadrul Bisericii Catolice au fost comise de laici”. „Din cauza lipsei de certitudine științifică, comisia a renunțat la încercarea de a estima numărul victimelor adulte ale agresiunilor sexuale din Biserică”, se arată în raport.
Un rezumat oficial al raportului final susține că atitudinea Bisericii față de abuzuri nu a început să se schimbe până în anii 1990. „Abia din 2010 Biserica a început să recunoască victimele, atunci când a început să raporteze cazurile către sistemul judiciar, impunând sancțiuni canonice și acceptând că a confrunta agresorii nu ar mai trebui să fie o problemă internă”, se spune. Sauvé a prezentat oficial raportul Arhiepiscopului Éric de Moulins-Beaufort, președintele Conferinței Episcopilor Francezi (CEF), și sr. Véronique Margron, președinta Conferinței Consacraților din Franța (CORREF), în cadrul evenimentului de la Paris. Vorbind în numele colegilor săi Episcopi, Mons. Moulins-Beaufort a spus: „Celor care au fost victime ale unor astfel de acțiuni ale preoților, consacraților sau ale altora din Biserică, le transmit rușinea mea, oroarea mea, hotărârea mea de a acționa alături de ele, astfel încât refuzul de a vedea, refuzul de a auzi, dorința de a ascunde sau masca faptele, reticența de a denunța public, să dispară din atitudinea autorităților ecleziale, a preoților și a lucrătorilor pastorali, a tuturor credincioșilor.”
Printre vorbitori s-a numărat și François Devaux, președintele La Parole Libérée, un grup de supraviețuitori ai abuzurilor. Adresându-se clericilor abuzatori și Episcopilor implicați în mușamalizări, a spus: „Sunteți o rușine pentru umanitatea noastră. Ați călcat în picioare prin comportamentul vostru obligația legii naturale divine, de protejare a vieții și demnității persoanei, în timp ce aceasta este însăși esența instituției voastre”. Raportul CIASE, intitulat „Violența sexuală în Biserica Catolică: Franța 1950-2020”, a făcut 45 de recomandări, inclusiv verificări sistemice ale cazierului judiciar pentru angajații Bisericii care lucrează cu copii, crearea unui sistem național eficient de sprijin pentru victime, oferirea de evenimente liturgice care evidențiază impactul abuzului și introducerea unor măsuri precum păstrarea „unui spațiu fizic între preot și penitent în timpul Spovezii”.
Raportul a solicitat, de asemenea, modificări ale legii Bisericii. Deși a recunoscut revizuirile recente ale secțiunii din Codul de drept canonic privind sancțiunile penale, CIASE a solicitat „o revizuire amplă a dreptului canonic în materie penală, precum și în tratarea și sancționarea infracțiunilor”. „Acest lucru ar trebui să înceapă cu o definiție clară a infracțiunilor din Codul de drept canonic și a legislației de punere în aplicare a acestora, specificând standardele de referință aplicabile prin stabilirea unei scări a gravității infracțiunilor și prin distribuirea unei colecții de jurisprudență în materie”, se arată în comunicat. „În al doilea rând, procedura penală canonică trebuie refăcută și aliniată la regulile de bază ale unui proces echitabil, oferind astfel victimelor un loc în procedura canonică – ceea ce nu este cazul în prezent.”
Raportul a solicitat, de asemenea, modificări în legea eclezială. Deși a recunoscut revizuirile recente ale secțiunii din Codul de Drept Canonic privitor la sancțiunile penale, CIASE a solicitat „o revizuire amplă a dreptului canonic privitor la tratarea și sancționarea infracțiunilor”. „Acest lucru ar trebui să înceapă cu o definiție clară a infracțiunilor în Codul de Drept Canonic și în legislația de implementare, specificând standardele de referință aplicabile prin stabilirea unei scări a gravității infracțiunilor”, se arată în comunicat. „În al doilea rând, procedura penală canonică trebuie refăcută și aliniată la regulile de bază ale unui proces echitabil, oferind astfel victimelor un loc în procedura canonică – ceea ce nu este cazul în prezent.”
Sauvé a comentat: „Confruntată cu atât de multe traume, istorice sau recente, comisia consideră că nu se poate pune problema «întoarcerii paginii»”. „Viitorul nu poate fi construit pe negare sau pe îngroparea realității dure; recunoașterea și responsabilitatea sunt necesare pentru a merge înainte. Este vital să facem cu adevărat dreptate bărbaților și femeilor care au suferit, în trup și suflet, din cauza violenței sexuale în Biserica Catolică”. Și a adăugat: „În consecință, trebuie făcut totul pentru a repara, în măsura în care este posibil, răul care le-a fost făcut, și pentru a-i ajuta să își refacă viața. Și să se eradice terenul propice abuzului și impunității autorilor acestor crime”. „Un astfel de pas înainte nu poate ocoli necesitatea unei recunoașteri umile a responsabilității din partea autorităților Bisericii pentru greșelile și crimele comise sub auspiciile ei. Acest lucru va implica asumarea unui drum de căință – la nivel egal cu amploarea suferinței – care nu poate fi conceput și acoperit în câteva zile sau săptămâni.”
Cum au fost dovedite aceste abuzuri sexuale pe o perioada atat de lunga si implicand mii de clerici si laici din institutiile Bisericii? Au fost tot atatea procese? S-au bazat numai pe numarul reclamatiilor si sesizarilor sau pe incalcarea secretului Spovedaniei? Pe ce s-au bazat cand au scris in raport despre sute de mii de copii abuzati si mii de clerici? Au existat sentinte judecatoresti sau au recunoscut mii de preoti? Revin 100 de copii abuzati pt fiecare cleric sau persoana consacrata. Cum a fost definit abuzul sexual?
„3.200 de agresori, din totalul de 115.000 de clerici” inseamna 2,8 la suta. De apreciat ceilalti 97,2 la suta care au fost fideli lui Isus. Dincolo de rusinea provocata de cei 2,8 la suta, care ar trebui excomunicati, nu doar caterisiti, raportul se vrea o denigrare a Bisericii in corpore. Aici tinteste statul cu asemenea studii.
Este realitate. Istoria nu minte si cate atrocitati nu sunt si la ora actuala. Cat de curand Dumnezeu va rasplati si va pedepsi pe toti care si-au batut joc de viata acestor copilasi in numele religiei!