Celebrarea Sf. Alois Guanella în parohia Fericitul Ieremia Valahul din Chitila
25.10.2021, București (Catholica) - Cu mare bucurie, duminică, 24 octombrie 2021, familia guaneliană din România și din lumea întreagă a sărbătorit 10 ani de la canonizarea Sfântului Alois Guanella, preot și fondator a două congregații religioase: Slujitorii Carității și Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe. Pe lângă aceste două congregații, a luat naștere și o a treia ramură, aceea a laicilor cooperatori guanelieni, care sunt răspândiți pe 5 continente, respectiv 24 de țări, printre care și România. Familia guaneliană în România își desfășoară activitatea în două Dieceze: de Iași și de București, în cea din urmă în casa Misionarelor Carității din Chitila. Ambele misiuni îi au în centru pe cei singuri si marginalizați, de care nu se mai ocupă nimeni, oameni ai străzii, bolnavi cu diferite dizabilități fizice si psihice, „fiii buni”, cum îi plăcea Sfântului Alois să îi numească.
În cadrul Sfintei Liturghii, care a fost celebrată în această duminică în parohia Fericitul Ieremia din Chitila, alături de părintele paroh Ciprian Mărtișcă, preoții guanelieni prezenți în Arhidieceza de București au făcut o scurtă prezentare a acestui mare sfânt al carității. În cadrul expunerii, s-a evidențiat că locul în care se naște caritatea este familia, prin mici gesturi și fapte care uneori ni se par banale, dar făcute cu iubire lasă o amprentă deosebit de importantă în viața noastră. Familia, prin credința în Dumnezeu, este izvorul oricărei vocații; acesta este locul prin excelență unde Dumnezeu înrădăcinează adânc în noi un sentiment puternic de iubire și compasiune, aici Dumnezeu își arată iubirea de Tată milostiv și purtător de grijă.
Familia guaneliană dorește să îi mulțumească lui Dumnezeu pentru Alois Guanella, acest mare Sfânt al carității, care a avut o iubire deosebită față de cei mai săraci, nevoiași și bolnavi, față de cei singuri și marginalizați. Sfântul Alois Guanella spunea mereu că „Sfințenia va salva lumea”, iar caritatea față de cei în nevoie e un drum spre sfințenie, un drum pe care el l-a parcurs, un drum pe care și noi ni-l dorim să-l parcurgem, ajutați fiind de mijlocirea lui! (Iosif Barticel pentru ARCB.ro)