Abuzul asupra copiilor în atenția Adunării generale a Episcopilor francezi

3 răspunsuri

 1. Ioan spune:

  Oare cum a stabilit comisia existenta abuzurilor pe o perioada atat de lunga {70 de ani} si cum a definit un abuz sexual tinand cont de faptul ca in acest timp legislatia s-a schimbat de mai multe ori? Multi dintre acuzati si acuzatori au murit intre timp, asa ca e greu de stabilit vinovatia sau nevinovatia cuiva, daca la vremea respectiva nu a avut loc un proces si nu s-a dat o sentinta. Exista in zilele noastre o isterie a pedofiliei in sensul ca foarte multe gesturi sau vorbe sunt socotite de corectii politic si legislatia impusa de ei ca fiind abuzuri asupra copilului chiar daca in realitate nu e asa. Legislatia mentine voit confuzia intre copil si minor, toti fiind socotiti copii pana la 18 ani, desi e clar ca dupa 14 ani nu mai sunt copii ci numai minori. Acum 70 de ani, varsta majoratului era 21 de ani, dar atunci nu spunea nimeni ca un tanar de 20 de ani e copil. Biserica pare paralizata de frica acuzatiilor de pedofilie, indiferent daca sunt sau nu dovedite, si nu inceteaza sa si puna cenusa in cap, in timp ce in tot mai multe tari rasar ca din pamant milioane de acuzatii de pedofilie… Intre timp se mentine celibatul obligatoriu al preotilor sub pretextul ca e o traditie foarte veche, dar se uita intentionat faptul ca a existat o traditie si mai veche in care preotii erau casatoriti. Celibatul obligatoriu a fost transformat in mod abuziv intr-un articol de credinta, desi e clar ca nu e si nici nu are cum sa fie.

 2. Dorin Zamfir Pinkowski spune:

  Domnule Ioan:
  1-Căsătoria preoților nu este și nu are cum să fie mai veche decât celibatul preoțesc! Biblia vorbește doar despre soacra lui Petru și nu despre nevasta lui!
  2-Ce aduce cu sine căsătoria preoților? Simplu: o listă întreagă de rude, de gradul I, II, III, etc care prin acel preot pun mâna și confiscă partea și dimensiunea umană a Bisericii.
  3-ca rezultat al punctului 2, apar în Biserică adevărate ”clanuri” ce dau naștere la alte abuzuri.
  4-tocmai aceste abuzuri de clan au dus la impunerea obligativității celibatului.
  5-dacă se va aboli ”perla celibatului” , cum o numea Papa Paul al VI-lea, în 20 de ani Biserica Romano-Catolică va pierde ce a acumulat și păstrat peste 1000 de ani.
  6-unde preotul este căsătorit, nu prea apar procese deoarece averea lui rămâne copiilor. Unde preotul este necăsătorit, averea lui rămâne Bisericii… iar procesomanii vor să intre în posesia ei.
  7-Prin denigrarea Bisericii romano-catolice se urmărește să se intre în posesia averilor ei… la fel cum pe timpul ”reformei” lui Luther s-a intrat în averea acumulată timp de 16 secole de către BRC.

 3. Ioan spune:

  Raspuns: Primul Conciliu Lateran, tinut in timpul Papei Calixt al II-lea in 1123 decide, intre altele, sa interzica casatoria preotilor catolici. Daca s-a luat aceasta decizie, inseamna ca pana atunci au existat si preoti casatoriti, iar casatoria preotilor nu era interzisa in mod expres. In Bisericile de rit bizantin exista multi preoti casatoriti. In unele tari a scazut ingrijorator numarul preotilor si unul din motive este aceasta interdictie. Preotii ar trebui sa poata alege intre casatorie si celibat. Oricum s-ar suci si invarti lucrurile, pana la urma BRC va trebui sa ia o decizie in acest sens, pentru a nu risca inca o schisma. Acest pericol care pentru unii este iluzoriu, pentru altii este real. Poate ca ar trebui consultati si credinciosii, nu numai clericii in aceasta problema. In tot mai multe probleme ale Bisericii ar trebui si ei sa aiba un cuvant greu de spus. In definitiv Biserica nu e numai a clericilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *