Papa Francisc le-a cerut tinerilor catolici să fie conștiința critică a societății
21.11.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc le-a cerut duminică, 21 noiembrie 2021, tinerilor catolici să fie “conștiința critică a societății”, atunci când a celebrat Liturghia pentru a marca a 36-a Zi Mondială a Tineretului, în Bazilica San Pietro, în Sărbătoarea lui Cristos Rege. Papa i-a încurajat pe tineri să înoate împotriva curentului societății, dar fără a se victimiza și a da mereu vina pe alții. El a spus: “Prieteni, nu suntem aici pentru a fi vrăjiți de sirenele lumii, ci pentru a lua în mână viața noastră, pentru a gusta viața, pentru a o trăi pe deplin! Astfel, în libertatea lui Isus găsim și curajul de a merge împotriva curentului. Și acesta este un cuvânt pe care aș vrea să-l subliniez: a merge împotriva curentului, a avea curajul de a merge împotriva curentului”.
„Nu împotriva cuiva – care este ispita de fiecare zi –, așa cum fac cei care se victimizează și complotează, care dau mereu vina pe alții; nu, împotriva curentului nesănătos al eu-ului nostru egoist, închis și rigid, care de atâtea ori caută cățărări pentru a supraviețui”. El i-a îndemnat pe tineri să evite „compromisurile ambigue”. „Fiți liberi, fiți autentici, fiți conștiința critică a societății. Să nu vă fie frică să criticați! Noi avem nevoie de criticile voastre. Mulți dintre voi critică, de exemplu, poluarea mediului. Avem nevoie de aceasta! Fiți liberi în critici. Să aveți pasiunea adevărului, pentru ca să puteți spune cu visele voastre: viața mea nu este sclavă a logicilor acestei lumi, pentru că domnesc cu Isus pentru dreptate, pentru iubire și pace!”
Biserica Catolică celebrează anual Ziua Mondială a Tineretului (ZMT), de când Papa Ioan Paul al II-lea a inițiat aceasta, în 1985. ZMT se desfășoară în Diecezele locale, dar la fiecare doi sau trei ani are loc o celebrare internațională care durează o săptămână, ținută de obicei în iulie sau în august, reunind sute de mii de participanți. Următoarea întâlnire se va desfășura în capitala portugheză, Lisabona, în 2023. Papa Francisc a anunțat în noiembrie 2020 că celebrările locale vor avea loc, începând din 2021, în Solemnitatea lui Cristos Rege. Anterior au avut loc în Duminica Floriilor. Vaticanul le-a cerut în luna mai liderilor eclesiali să acorde „mai multă importanță celebrării diecezane a ZMT”, atunci când a dat noi îndrumări pastorale pentru marcarea acestui eveniment.
Papa a descris Liturghia de duminică, celebrată la altarul de sub baldachinul Sf. Petru, drept începutul călătoriei către Lisabona. Și-a bazat predica pe două imagini luate din lecturile zilei: Isus venind pe nori în Cartea Apocalipsei și Cristos stând în fața lui Pilat, declarând că este Rege. Papa a spus că prima imagine evocă venirea lui Cristos la sfârșitul timpurilor și „ne face să înțelegem că ultimul cuvânt cu privire la existența noastră va fi al lui Isus, nu al nostru!” El a adăugat și că imaginea arată că Dumnezeu vine într-adevăr, „că Dumnezeu este prezent, că Dumnezeu este în acțiune și că Dumnezeu îndreaptă istoria spre El, spre bine. Vine ‚pe nori’ pentru a ne asigura, ca și cum ar spune: ‚Nu vă las singuri atunci când viața voastră este învăluită de nori întunecați. Eu sunt mereu cu voi. Vin pentru a lumina și pentru a face să strălucească seninul’.”
Papa Francisc s-a referit la mesajul său pentru Ziua Mondială a Tineretului 2021, lansat pe 27 septembrie, în care i-a invitat pe tinerii catolici să se ridice și să dea mărturie despre Evanghelie. „Să ne ridicăm privirea de la pământ, în sus, nu pentru a fugi, ci pentru a învinge ispita de a rămâne întinși pe pavimentele fricilor noastre. Acesta este pericolul: să ne conducă fricile noastre. Să nu rămânem închiși în gândurile noastre ca să ne plângem de milă. Înalță privirea, ridică-te! Aceasta este invitația: Înalță privirea, ridică-te! Este invitația pe care ne-o adresează Domnul și la care am dorit să fac ecou în Mesajul dedicat vouă tinerilor pentru a însoți acest an de drum. Este misiunea cea mai urgentă, dar este misiunea fascinantă care vă este încredințată: a sta în picioare în timp ce totul pare să se năruiască; a fi santinele care știu să vadă lumina în viziunile de noapte; a fi constructori în mijlocul dărâmăturilor; a fi capabili să visați.”
Pentru Sfântul Părinte, este foarte important ca tinerii să viseze: „un tânăr care nu este capabil să viseze a devenit bătrân înainte de vreme! Să fiți capabili să visați, pentru că aceasta face acela care visează: nu se lasă absorbit de noapte, ci aprinde o flacără, aprinde o lumină de speranță ca vestește ziua de mâine. Visați, fiți treji și priviți la viitor cu curaj!” Papa le-a mulțumit tinerilor catolici pentru credința lor în Isus, că lucrează la împlinirea viselor lor și la a face lumea “mai frumoasă și umană”. “Și mai ales mulțumesc pentru că într-o lume care, concentrată asupra câștigurilor din prezent, tinde să sufoce marile idealuri, nu pierdeți capacitatea de a visa!”
„Nu trăiți anesteziați sau adormiți. Nu: visați și trăiți. Aceasta ne ajută pe noi, adulții, și Biserica. Da, avem nevoie și ca Biserică să visăm, avem nevoie de entuziasm, avem nevoie de ardoarea tinerilor pentru a fi martori ai lui Dumnezeu care este mereu tânăr!” Papa Francisc a amintit faptul că iezuitul italian Cardinalul Carlo Maria Martini, Arhiepiscop de Milano între anii 1979 și 2002, a spus odată că Biserica și societatea au nevoie de „visători care să rămână deschiși la surprizele Duhului Sfânt”. „Este frumos!”, a spus Papa. „Vă urez să fiți printre acești visători!” Îndreptându-se spre a doua imagine, a lui Cristos înaintea lui Pilat, Pontiful a subliniat că Isus nu și-a ascuns identitatea regească. „Dragi tineri, libertatea lui Isus atrage! Să o lăsăm să vibreze în noi, să ne zdruncine, să trezească în noi curajul adevărului.”
„Și noi putem să ne întrebăm: dacă aș fi acolo, acum, în locul lui Pilat în fața lui Isus, să-l privesc în ochi, de ce anume mi-ar fi rușine? În fața adevărului lui Isus, a adevărului care este Isus, care sunt falsitățile mele care nu stau în picioare, duplicitățile mele care nu-i plac Lui? Fiecare dintre noi le are. Să le căutăm, să le căutăm. Noi toți avem aceste duplicități, aceste compromisuri, acest ‚a aranja lucrurile’ pentru ca să se îndepărteze crucea. Ne este de folos să ne punem în fața lui Isus pentru a vedea adevărul din noi. Ne este de folos să îl adorăm pentru a fi liberi înăuntru, pentru a face lumină asupra vieții și a nu ne lăsa înșelați de modele momentului, de focurile de artificii ale consumismului care orbește și paralizează.” La finalul Liturghiei, Papa împreună cu patru tineri au stat înaintea unei imagini a Fecioarei cu Pruncul Isus în timp ce s-a cântat Salve Regina.