Papa Francisc îi invită pe catolicii din Cipru să fie agenți ai fraternității
02.12.2021, Nicosia (Catholica) - În prima sa zi în Cipru, Papa Francisc a invitat comunitatea catolică să promoveze un spirit de fraternitate în țara insulară, care este împărțită de o zonă tampon a ONU. „Avem nevoie de o Biserică fraternă, una care să fie un agent al fraternității în lumea noastră”, a spus Sfântul Părinte pe 2 decembrie, la scurt timp după sosirea în Nicosia. În discursul său transmis în direct din Catedrala maronită a Maicii Domnului, Pontiful a spus că „în Cipru există multe sensibilități spirituale și ecleziale, medii și istorii diferite, rituri și tradiții diferite. Cu toate acestea, nu ar trebui să trăim diversitatea ca pe o amenințare la adresa identității; nu, nu ar trebui să fim geloși sau defensivi.” „Când cădem în această ispită, frica crește, iar frica dă naștere la neîncredere, neîncrederea duce la suspiciune și apoi, mai devreme sau mai târziu, la conflict”, a continuat el. „Suntem frați și surori, iubiți de un singur Tată.”
Sfântul Părinte a aterizat joi după-amiază în Cipru, începând o călătorie de cinci zile care îl va duce și la Atena, Grecia și pe insula Lesbos. Vizita este de așteptat să evidențieze situația dificilă a migranților, deoarece ambele țări au reprezentat puncte de oprire majore pentru migranții și refugiații care doresc să intre în Europa, în principal din Orientul Mijlociu și Africa. Papa a aterizat pe Aeroportul Internațional Larnaca, apoi a parcurs cu mașina cei 50 de km până la Nicosia. Adresându-se preoților, persoanelor consacrate, diaconilor, cateheților și asociațiilor și mișcărilor ecleziale din Cipru, a spus: „Prin spiritul vostru de fraternitate, puteți reaminti tuturor, și Europei în ansamblu, că trebuie să lucrăm împreună pentru a construi un viitor demn pentru umanitate, pentru depășirea diviziunilor, pentru dărâmarea zidurilor, pentru a visa și a lucra pentru unitate. Trebuie să ne primim și să ne integrăm unii pe alții și să mergem împreună ca frați și surori, noi toți.”
Republica Cipru, predominant ortodoxă, are o populație de 1,2 milioane de oameni, dintre care doar 10.000 sunt catolici. Teritoriul predominant musulman sunit este recunoscut doar de Turcia vecină, care a invadat Ciprul în 1974 și este considerat de toate celelalte state ca parte a Republicii Cipru. Înainte de a părăsi Vaticanul pe 2 decembrie, Pontiful a salutat un grup de migranți din Afganistan, Somalia, Congo și Siria, care locuiesc acum în Italia. Unii dintre ei erau migranți care au venit la Roma cu avionul, cu Papa Francisc, după vizita sa din 2016 la Lesbos. În drum spre aeroport, Papa s-a oprit să se întâlnească cu un alt grup de imigranți găzduit de biserica Santa Maria degli Angeli, o parohie apropiată de Aeroportul Fiumicino. Aflat acolo, s-a rugat și în fața unei imagini a Fecioarei de la Loreto.
Cipru și Grecia sunt semnificative în istoria creștină timpurie, deoarece apostolii Sf. Paul și Sf. Barnaba au călătorit în țările mediteraneene pentru a aduce Evanghelia. Faptele Apostolilor consemnează că Sfântul Paul s-a oprit în Cipru și l-a convertit pe proconsul roman Sergius Paulus la creștinism. De asemenea, apostolul a predicat pe străzile Atenei. Patriarhul Pierbattista Pizzaballa, Patriarhul Latin al Ierusalimului, și Cardinalul Bechara Boutros Rai, capul Bisericii maronite, au venit din Țara Sfântă și Liban pentru a fi prezenți la întâlnirea de astăzi a Papei cu maroniții și catolicii latini din Cipru. Biserica este una dintre cele 23 de Biserici Catolice Răsăritene autonome, aflate în deplină comuniune cu Roma. Se estimează că există aproximativ 3 milioane de catolici maroniți în întreaga lume, dintre care aproximativ un milion trăiesc în Liban. După ce a ascultat cântece, dar și mărturii oferite de PF Raï și de două surori, Papa Francisc a vorbit despre Sfântul Barnaba, apostolul care s-a născut pe insula Cipru.
Barnaba „a fost un mare om de credință și înțelepciune, ales de Biserica din Ierusalim – Biserica Mamă, am putea spune – ca persoana cea mai potrivită pentru a vizita o nouă comunitate, cea din Antiohia, formată dintr-un număr de convertiți recent din păgânism”, a spus Sfântul Părinte, lăudând răbdarea de care Barnaba a dat dovadă în fața „oamenilor veniți din total altă lume, altă cultură, altă sensibilitate religioasă”. „Erau oameni care tocmai trăiseră o experiență de schimbare a vieții; credința lor era plină de entuziasm, dar totuși fragilă”, a continuat el. Barnaba avea „răbdarea discernământului care este capabil să perceapă semnele lucrării lui Dumnezeu în orice loc, răbdarea de a ‚studia’ alte culturi și tradiții. Mai presus de toate, Barnaba a avut răbdarea însoțirii… nu a copleșit credința fragilă a noilor veniți adoptând o abordare riguroasă și inflexibilă, sau formulând pretenții excesive cu privire la respectarea preceptelor. I-a însoțit, luându-i de mână și dialogând cu ei.”
Papa Francisc i-a invitat pe catolicii din Cipru să aibă aceeași răbdare. „Munca pe care o desfășurați pe această insulă, când primiți noi frați și surori de pe alte țărmuri ale lumii, este prețioasă”, a spus el. „Asemenea lui Barnaba, și voi sunteți chemați să promovați o privire răbdătoare și atentă, să fiți semne vizibile și credibile ale răbdării lui Dumnezeu, care nu lasă niciodată pe nimeni afară din casă, lipsit de îmbrățișarea Sa iubitoare.” A subliniat că Barnaba este și un bun exemplu de fraternitate, așa cum se vede în prietenia sa cu Sfântul Paul, pe care au reușit să o mențină chiar și pe fondul neînțelegerilor cu privire la modul de a-și îndeplini misiunea. „Vă împărtășesc bucuria mea de a vizita acest pământ și de a călători ca pelerin pe urmele marelui apostol Barnaba, un fiu al acestui popor, un discipol care l-a iubit pe Isus și un neînfricat vestitor al Evangheliei”, a spus Papa Francisc. „Pe când vizita comunitățile creștine în curs de dezvoltare, [Barnaba] a văzut harul lui Dumnezeu lucrând; s-a bucurat și i-a îndemnat pe toți ‚să rămână credincioși Domnului, cu inimă neclintită’ (cf. Fapte 11,23). Vin cu aceeași dorință: să văd harul lui Dumnezeu lucrând în Biserica voastră și în țara voastră, să mă bucur împreună cu voi de lucrurile minunate pe care le-a făcut Domnul și să vă îndemn să stăruiți mereu, fără să obosiți sau să vă descurajați”, a spus Sfântul Părinte.