Întâlnirea fraților franciscani conventuali români la Roma

03.12.2021, Roma (Catholica) - În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2021, Colegiul Seraphicum din Roma a fost gazda întâlnirii fraților franciscani conventuali români care își desfășoară activitatea pastorală pe teritoriul Italiei. Deja de mulți ani, în această perioadă, care corespunde și cu Ziua Națională a României, prin grija responsabililor Provinciei „Sfântul Iosif” din România, frații români prezenți în diferitele Provincii religioase din Italia obișnuiesc să se întâlnească, pentru a împărtăși, în spiritul specific al comuniunii fraterne, experiențele pe care le trăiesc într-o realitate pastorală diferită de cea din propria țară.
Trăind bucuria fraternității franciscane nu a fost titlul unei conferințe, dar sentimentul împărtășit de toți cei prezenți, care au recunoscut în darul fraternității bogăția de a aparține Ordinului Franciscan, care a fost și este izvor nesecat de sfințenie, în întreaga lume. În acest sens, nu e lipsit de relevanță faptul că mulți dintre frații români prezenți în Italia activează în mari centre spirituale ale lumii catolice, cum ar fi bazilica „Sfântului Francisc de Assisi”, a „Sfântului Anton de Padova”, la Penitențeria Apostolică din Roma sau în alte realități importante ale Ordinului Franciscan Conventual.
Rugăciunea Vesperelor a deschis oficial întâlnirea. A urmat organizarea programului și o serată fraternă, în spiritul identității noastre conventuale. Ziua de 1 Decembrie, cu o semnificație atât de relevantă pentru noi, ne-a găsit reuniți, destul de matinal, în inima Romei, în Piața „San Pietro”, pentru a participa la Audiența Generală cu Sfântul Părinte papa Francisc. Spontan, ne-am reamintit că „De la Rîm ne tragem” (Grigore Ureche) și că suntem înrădăcinați în credință pe fundamente apostolice. Ne-a deschis drumul spre aula Paul al VI-lea părintele Iulian Misariu, care își desfășoară ministerul în Penitențeria Apostolică. Ne-am bucurat să fim întâmpinați și salutați călduros de fratele nostru, Cardinalul Mauro Gambetti.
Sfântul Părinte a continuat cateheza despre Sfântul Iosif, prezentându-l, de această dată, ca „om drept”, model pentru logodnici, dar și pentru soți. Prin tăcerea sa, într-o situație atât de complicată în care s-a aflat, sfântul Iosif ne arată că există o dreptate care depășește orizontul legii, o dreptate capabilă să se abandoneze unui proiect divin superior. A insistat și asupra faptului că soții nu au voie să se culce niciodată certați, pentru ca ziua următoare să nu-i găsească implicați într-un „război rece”, care ar aduce doar tristețe și amărăciune. Deși cu pași șovăitori, la sfârșitul întâlnirii, Sfântul Părinte s-a apropiat de noi, în această agorà a creștinătății, pentru a ne adresa salutul său personal. În scurtul dialog avut cu părintele provincial, a reușit să ne surprindă, întrebând despre Preasfințitul Păuleț, pronunțând numele destul de bine, și spunându-ne că păstrează România în inimă.
Mereu fascinantă rămâne și o vizită prin Bazilica „San Pietro”, mai ales atunci când ești ghidat de persoana potrivită. Cu profesionalism și pasiune, ne-a însoțit în această vizită însuși parohul Bazilicii, fratele Agnello Stoia. Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele provincial, Damian Pătrașcu, chiar în capela „Sfântul Iosif” din Vatican. În cadrul predicii, am fost invitați să concretizăm credința noastră prin gesturi concrete, fiind sensibili și la cei nevoiași și suferinzi, așa cum face și Sfântul Părinte, care nu-și calculează timpul atunci când se apropie de cei bolnavi, cum a făcut și la sfârșitul Audienței Generale din această zi. Ne-am bucurat că ni s-au alăturat la această celebrare pr. Isidor Iacovici și alți preoți care studiază la diferite Universități Pontificale din Roma, dar și unii credincioși români. Prin cântecul final, am invocat protecția Sfintei Fecioare Maria asupra țării noastre.
Spre seară, părintele Damian Pătrașcu a făcut o succintă prezentare a realității Provinciei noastre religioase din România și a răspuns la întrebările fraților. Merită recunoștința noastră fr. Cristian Gal, fr. Iulian Misariu, fr. Anton Roca și fr. Paul Bulai și ceilalți frați din Roma, pentru implicarea lor directă în organizarea acestor zile, dar și frații prezenți la eveniment. Am apreciat la unison faptul că am reușit să ne întâlnim și în acest an și că ne-am simțim cu adevărat frați, apartenenți unei familii religioase atât de frumoase. Pace și bine! (fr. Daniel Fechetă pentru OFMConv.ro)