Papa Francisc către Episcopii ortodocși din Cipru: Să căutăm unitatea deplină
03.12.2021, Nicosia (Catholica) - Într-o întâlnire cu Episcopii ortodocși din Cipru, vineri, Papa Francisc și-a exprimat dorința ca Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă să continue să avanseze spre unitatea deplină. Întâlnirea cu membrii Sfântului Sinod, transmisă în direct, a avut loc în a doua zi a călătoriei Sfântului Părinte din 2-6 decembrie în țările insulare mediteraneene Cipru și Grecia. Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ciprului, o Biserică Ortodoxă Răsăriteană autocefală. „Harul de a fi aici îmi amintește că avem o origine apostolică comună: Paul a traversat Cipru și a plecat la Roma”, a spus Pontiful pe 3 decembrie. „Suntem astfel moștenitori ai aceluiași zel apostolic și o singură cale ne unește – cea a Evangheliei. Îmi place să ne văd avansând pe aceeași cale, căutând o fraternitate tot mai mare și unitatea deplină.”
Întâlnirea cu Episcopii ortodocși a urmat unei întâlniri private, vineri dimineață, între Papa Francisc și Arhiepiscopul ortodox Hrisostomos al II-lea al Ciprului, la reședința acestuia. Papa Francisc a spus în discursul său că a fost mișcat de felul în care prelatul ortodox a vorbit despre Biserică văzută ca mamă. Arhiepiscopul Hrisostomos al II-lea a reprezentat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Cipru la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea și la Liturghia de deschidere a pontificatului Papei Benedict al XVI-lea. Papa Benedict al XVI-lea și Arhiepiscopul Hrisostomos al II-lea s-au mai întâlnit de două ori la Vatican și în timpul călătoriei primului în Cipru, în 2010 – prima vizită papală pe insulă. Papa Francisc le-a mulțumit Episcopilor pentru participarea lor activă la Comisia Internațională Mixtă pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe.
Pontiful a reflectat asupra exemplului Sfântului Barnaba, un apostol care a venit din Cipru și l-a ajutat pe Sfântul Paul să răspândească Evanghelia în rândul păgânilor. „Barnaba, fiul mângâierii, ne îndeamnă pe noi, frații săi, să ne asumăm aceeași misiune de a aduce Evanghelia omenirii; el ne cere să înțelegem că mesajul nu se poate baza doar pe îndemnuri generice, pe inculcarea de precepte și reguli de urmat, așa cum a fost adesea cazul”, a spus Papa. „Mai degrabă, trebuie urmată calea întâlnirii personale, fiind atent la întrebările oamenilor, la nevoile lor existențiale. Pentru că Evanghelia nu se transmite prin comunicare, ci prin comuniune”, a subliniat el. „Acesta este ceea ce noi, catolicii, vrem să experimentăm în următorii câțiva ani, pe măsură ce redescoperim dimensiunea sinodală, care este esențială pentru a fi Biserică. În aceasta, simțim nevoia să mergem mai aproape de voi, dragi frați, care, prin experiența voastră de sinodalitate, ne puteți ajuta cu adevărat”, a spus el.
Papa Francisc s-a întâlnit cu Sfântul Sinod în Catedrala Sfântul Ioan Teologul, Catedrala ortodoxă a Bisericii din Cipru, în Nicosia, capitala divizată a țării. Catedrala a fost construită în secolul al XIV-lea, iar interiorul prezintă fresce care înfățișează scene din Scriptură. „Este speranța mea sinceră că vor exista oportunități sporite de întâlnire, de a ne cunoaște mai bine, de a elimina prejudecățile și de a asculta cu docilitate experiențele noastre de credință”, a spus Papa în discursul său. A vorbit și despre importanța păstrării a ceea ce este sacru, dar nu a „absolutizării” anumitor obiceiuri „care nu necesită uniformitate și consimțământ din partea tuturor”. „Să nu rămânem paralizați de frica de deschidere sau de gesturi îndrăznețe, sau să vorbim despre „diferențe ireconciliabile” care de fapt nu au nimic de-a face cu Evanghelia. Să nu permitem ca ‚tradițiile’, la plural și cu un ‚t’ mic, să prevaleze asupra ‚Tradiției’ la singular și cu ‚T’ mare”, a spus el. „Acea Tradiție ne cere să îl imităm pe Barnaba și să lăsăm în urmă tot ceea ce, oricât de bun ar fi, poate compromite plenitudinea comuniunii, primatul carității și nevoia de unitate.”
Papa Francisc a spus că Sfântul Barnaba a pus tot ce avea la picioarele Apostolilor. „Și noi suntem rugați de către Domnul să ne dăm seama că suntem mădulare ale aceluiași Trup și să ne plecăm chiar și la picioarele fraților noștri.” A remarcat diferența profundă care există între Biserica Ortodoxă și cea Catolică, dar a spus că „Duhul Sfânt dorește ca, cu smerenie și respect, să ne apropiem încă o dată unii de alții. [Duhul Sfânt] ne invită să nu ne resemnăm în fața diviziunilor dintre noi din trecut și să cultivăm împreună ogorul împărăției cu răbdare, perseverență și gesturi concrete”, a spus el. „Căci dacă lăsăm deoparte conceptele abstracte și cooperăm, de exemplu în opere de caritate, de educație și de promovare a demnității umane, ne vom redescoperi fraternitatea, iar comuniunea se va maturiza de la sine, spre lauda lui Dumnezeu.” Sfântul Părinte a spus că biserica Panagia Chrysopolitissa din Cipru, „Fecioara Orașului de Aur”, este un exemplu concret de fraternitate, deoarece servește ca lăcaș de cult pentru toate confesiunile creștine din țară. „Este astfel un semn de comuniune de credință și viață sub privirea Maicii Domnului care își adună copiii împreună”, a spus el.
„Fiecare își va menține propriile obiceiuri și identitatea, dar în timp eforturile noastre comune vor crește înțelegerea și vor da roade”, a continuat Papa. „Așa cum aceste frumoase ținuturi mediteraneene sunt înfrumusețate de munca umană respectuoasă și răbdătoare, tot așa, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu smerită perseverență, să cultivăm comuniunea apostolică.” Papa Francisc a aterizat pe 2 decembrie în Cipru, începând o călătorie de cinci zile care îl va duce și la Atena, Grecia și pe insula Lesbos. Vizita este de așteptat să evidențieze situația dificilă a migranților, deoarece ambele țări au fost puncte de oprire majore pentru persoanele care doresc să intre în Europa, în principal din Orientul Mijlociu și Africa. Republica Cipru, țară predominant ortodoxă, are o populație de 1,2 milioane de oameni, dintre care doar 10.000 sunt catolici. Insula este împărțită de o zonă tampon a ONU, cu statul de facto Cipru de Nord situat în partea de nord-est a insulei. Teritoriul predominant musulman sunnit este recunoscut doar de Turcia vecină, care a invadat Ciprul în 1974 și este considerat de toate celelalte state ca parte a Republicii Cipru.
Cipru și Grecia sunt semnificative în istoria creștină timpurie, deoarece Sfinții apostoli Paul și Barnaba au călătorit în țările mediteraneene pentru a aduce Evanghelia. Faptele Apostolilor consemnează că Sfântul Paul s-a oprit în Cipru și l-a convertit pe proconsulul roman Sergius Paulus la creștinism. De asemenea, apostolul a predicat pe străzile Atenei. „Dragi frați, doresc să vă asigur de propria mea rugăciune și apropiere, și pe cea a Bisericii Catolice, în cele mai tulburătoare probleme care vă afectează și în cele mai bune și îndrăznețe speranțe care vă încurajează”, le-a mai spus Papa Francisc Episcopilor ortodocși. „Durerile și bucuriile voastre sunt și ale noastre; le simțim ca pe ale noastre. În același timp, simțim o mare nevoie de rugăciunile voastre.”