Despre întâlnirea dintre Episcopii și primarii de la Mediterana
21.02.2022, Roma (Catholica) - „Aș vrea ca toate acestea să rămână un patrimoniu și pentru oraș”, a declarat pentru Agenția SIR, în ajunul întâlnirii dintre Episcopii și primarii de la Mediterana, Cardinalul Giuseppe Bettori, Arhiepiscop de Florența, care nu ascunde emoția pentru venirea Papei Francisc în orașul lui Giorgio La Pira, care timp de cinci zile – de la 23 la 27 februarie 2022 – va deveni „capitala” Mediteranei. „Cred că, așa cum a fost pentru discursul istoric din 2015, și predica Papei Francisc la «Sfânta Cruce», și înainte de ea discursul pe care îl va adresa la Palazzo Vecchio Episcopilor și primarilor, va fi iluminant și pentru viitorul Bisericilor noastre și al țărilor noastre”.
– Florența se pregătește să devină timp de cinci zile „capitală” a Mediteranei. Cum se pregătește să îi primească pe delegați?
– Am lucrat și lucrăm pe un triplu versant de angajare: organizator, spiritual și cultural. Cât privește aspectul organizator, este în desfășurare o colaborare rodnică între comunitatea eclezială și comunitatea civilă, mai ales cu Primăria din Florența, pentru a pregăti cele două întâlniri care se vor desfășura în același timp: cea a Episcopilor și cea a primarilor, desigur în afară de ziua concluzivă de duminică în care îl vom primi pe Sfântul Părinte. Nu a fost dificil, este vorba de o colaborare pe care deja am verificat-o cu ocazia întâlnirii ecleziale a Bisericii italiene în 2015: încă o dată, am putut să ne încredem în competența și în dăruirea voluntarilor noștri.
Cât privește pregătirea spirituală, citez ca exemplu numai ultimele întâlniri, la care am participat personal. În seara de 17 februarie, am făcut o veghe în Bazilica Santa Maria dell’Annunziata, adresată îndeosebi tinerilor care au umplut biserica, în limitele impuse de măsurile necesare din cauza urgenței sanitare actuale. A fost o participare foarte intensă, care i-a implicat pe toți. În schimb, săptămâna trecută am adunat toate realitățile de inspirație lapiriană prezente în Florența: revista Argomenti 2000, grație și colaborării delegației de la MEIC, a produs o contribuție calificată cu privire la situația Mediteranei, din punct de vedere istoric, politic și religios. Am trimis-o la CEI drept contribuție prealabilă la întâlnire.
– Papa se întoarce pentru a treia oară la Florența, unde în 2015 a rostit un discurs istoric adresat întregii Biserici italiene. Ce semnificație are prezența sa astăzi?
– Eu cred că Sfântul Părinte vrea să meargă pe urma intuiției lui Giorgio La Pira cu privire la unitatea familiei umane, subliniind rolul religiilor abrahamice în slujba acestei unități și a păcii. Vom asculta ce va avea să ne spună, dar cred că tema fundamentală este apelul la fraternitate, conform „Fratelli tutti”. Cred că, așa cum a fost pentru discursul istoric din 2015, și predica Papei Francisc la «Sfânta Cruce», și înainte de ea discursul pe care îl va adresa la Palazzo Vecchio Episcopilor și primarilor, va fi iluminant și pentru viitorul Bisericilor noastre și al țărilor noastre.
– În ziua de joi, delegații vor avea posibilitatea de a intra în contact cu cinci locuri semnificative din oraș. Dacă ar trebui să sintetizați „fața” Bisericii florentine, ce cuvinte ați folosi?
– Cele cinci locuri din Floreța pe care delegații le vor vizita sunt un soi de „stațiuni” în care să intre în contact cu țesutul viu al comunității ecleziale florentine și cu identitatea sa. Biserica din Florența este una care știe să unească credința și arta, frumusețea fiind o exprimare a credinței; care trăiește din atenția față de cei mai săraci și marginalizați, prin Caritas și instituțiile sale caritative; care dialoghează în societate cu credincioșii din toate credințele, printr-un dialog care se întrupează în persoane concrete, așa cum demonstrează cele două întâlniri dedicate lui La Pira și altor martori ai comunității florentine.
– La Florența, pentru prima dată, Episcopi și primari vor lucra împreună la aceeași masă pentru a se confrunta cu privire la cetățenia comună pe malurile a ceea ce Giorgio La Pira definea „marele lac al Tiberiadei”. Ce roade vă doriți pentru această întâlnire inedită?
– Episcopi și primari vor lucra împreună jumătate de zi, sâmbătă până la amiază, la Palazzo Vecchio, și la sfârșitul dimineții se speră că vor găsi câteva puncte de convergență pentru a întocmi un soi de Cartă de intenții. Obiectivul este acela de a aprofunda temele legate de viața orașelor noastre, dar și de a se întreba cu privire la temele care astăzi ne interpelează pe toți: schimbarea climatică, sărăcia și inegalitățile sociale, marginalizarea. Toate acestea sunt teme obiect al dialogului fie între Episcopi, fie între primari.
– Există vreo speranță pe care o aveți în inimă și doriți să ne-o dezvăluiți, în ajunul celor cinci zile florentine?
– Va fi timp pentru a face bilanțuri, dar un lucru pot să îl dezvălui încă de acum. Vom asista la două întâlniri între Episcopi și între primari: aș dori ca toate acestea să rămână un patrimoniu și pentru oraș, ca tot orașul Florența să poată aduna roadele acestor două reflecții diferite dar convergente cu privire la cetățenia în Mediterana, și în primul rând din ceea ce ne va spune Sfântul Părinte. (material al Agenției SIR, tradus de pr. dr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)