Episcopul catolic ucrainean în buncăr alături de cel ortodox
01.03.2022, Harkov (Catholica) - Un Episcop catolic ucrainean este în același adăpost cu Episcopul ortodox în orașul asediat Harkov, a declarat luni Kirche in Not (KIN), o organizație caritabilă catolică. KIN a informat pe 28 februarie că PS Pavlo Honciaruk, Episcopul de rit latin din Harkov-Zaporizhia, „a petrecut ultimele zile într-un buncăr cu mai multe familii, precum și cu omologul său ortodox”. Forțele rusești au avansat spre Harkov, oraș cu o populație de 1,4 milioane de locuitori, în contextul în care președintele Vladimir Putin a ordonat pe 24 februarie o invazie la scară largă a Ucrainei. Potrivit rapoartelor mass-media, bombardamentele rusești asupra orașului din nord-estul Ucrainei au dus la moartea unor civili, inclusiv copii.
KIN a precizat că a primit un mesaj de la PS Honciaruk, în vârstă de 44 de ani, care a fost numit Episcop de Papa Francisc în ianuarie 2020. Prelatul ucrainean a spus: „Îmi doresc ca acest război să se încheie cât mai repede posibil. Dar, în timp ce răul s-a arătat atât de puternic, acest lucru a scos la iveală și o mulțime de aspecte bune. Într-un fel, răul cu care ne confruntăm stoarce și sucul bun din struguri, iar acel suc bun este compasiunea, sprijinul reciproc și dragostea noastră. Ne arată adevăratele noastre fețe. Mesajul meu este scurt pentru că suntem sub un bombardament constant și sunt puțin agitat, dar încercăm să ne comportăm normal. Dumnezeu să vă binecuvânteze!” Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina, după capitala Kiev. Dieceza de rit latin din Harkov-Zaporizhzhia a fost creată în 2002 și are ca sediu Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Harkov. Este o Dieceză sufragană a Arhiepiscopiei de Lviv a latinilor din vestul Ucrainei.
Ucraina, o țară est-europeană cu 44 de milioane de locuitori, este predominant creștin ortodoxă. Creștinii ortodocși din Ucraina sunt împărțiți între Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, aflată sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse, și Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care este afiliată la Patriarhia Ecumenică de Constantinopol. Cei mai mulți catolici aparțin Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, cea mai mare dintre cele 23 de Biserici Catolice Răsăritene în comuniune cu Roma. O minoritate de catolici sunt de rit latin. KIN, o fundație pontificală înființată în 1947, trimite 1 milion de dolari ca sprijin de urgență pentru catolicii din Ucraina. Exprimându-și recunoștința față de această organizație caritabilă, PS Honciaruk a spus: „Suntem cu adevărat surprinși și foarte recunoscători pentru mobilizarea atâtor oameni, nu numai în toată Ucraina, ci și în străinătate. Aș dori să le mulțumesc în mod special donatorilor care, prin intermediul KIN, își îndeplinesc chemarea de a arăta milă și iubire. Vă mulțumesc sincer tuturor, întregii echipe KIN, tuturor angajaților, voluntarilor și donatorilor.”
Bunul Dumnezeu să fie cu voi! Regina Păcii mijlocește pentru noi și la mea întreagă!
Greco-catolicii din Romania se unesc în rugăciune pentru stoparea acestui razboi!🙏🏼🧎🏼♀️🎚️❣️🌏😇🇹🇩⛪