Liturghie pentru pacea în Ucraina celebrată în Vatican
16.03.2022, Vatican (Catholica) - Cardinalul Pietro Parolin a celebrat miercuri, la Vatican, o slujbă pentru pacea în Ucraina, afirmând că războiul nu este în primul rând o problemă politică, ci una spirituală, și că rugăciunea poate schimba inimile și mințile. „Ne aflăm aici în această seară pentru a-l implora pe Dumnezeu pentru pacea în Ucraina și pentru a-i cere să ajute fiecare om de bunăvoință să fie artizan al păcii”, a spus secretarul de stat la celebrarea cu membrii serviciului diplomatic, din 16 martie, transmisă în direct. Printre ambasadorii prezenți la slujbă s-a aflat Aleksandr Avdeyev, reprezentantul Rusiei pe lângă Sfântul Scaun. „Cuvintele lui Isus, Domnul nostru, din predica de pe munte, răsună: Fericiți făcătorii de pace, căci aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema”, a spus Cardinalul Parolin. Sfânta Liturghie din Bazilica San Pietro a avut loc la cererea ambasadorilor de pe lângă Sfântul Scaun. Vaticanul are relații diplomatice cu 183 de state.
„Dacă ne aflăm aici pentru a ne ruga pentru pace este pentru că suntem convinși că rugăciunea nu este niciodată inutilă, că rugăciunea poate avea efect în cele mai disperate momente, că, mai presus de toate, poate schimba inimile și mințile”, a spus prelatul. Cardinalul a citat cuvintele lui Dumnezeu din Cartea lui Ezechiel: „Vă voi da o inimă nouă și un duh nou voi pune în voi; voi îndepărta inima de piatră din trupul vostru și vă voi da o inimă de carne”. „Pacea este o caracteristică a lui Dumnezeu însuși”, a spus el. „Sfântul Paul l-a numit Dumnezeul păcii”. În timpul celebrării de miercuri, Alexey Gotovsky, un producător EWTN Vatican din Rusia și Kazahstan, a citit una dintre rugăciunile credincioșilor în limba rusă. Prima lectură, din profetul Ieremia, a fost în limba engleză. „Nu mă ignora, Doamne, și ascultă ce spun dușmanii mei. Trebuie oare să se răsplătească binele cu rău, ca ei să sape o groapă ca să îmi ia viața? Amintește-ți că am stat înaintea Ta ca să vorbesc bine în favoarea lor, ca să se întoarcă mânia Ta de la ei”, spune Ieremia 18,20.
Evanghelia zilei, citită în limba franceză, a fost din Sfântul Matei. Ea a relatat interacțiunea lui Isus cu mama fiilor lui Zebedeu, ucenicii Iacob și Ioan. Ea l-a întrebat pe Isus dacă fiii ei pot sta la dreapta și la stânga Lui în Împărăția Sa. Comentând evenimentul, Cardinalul Parolin a spus: „Am putea spune că este o cerere legitimă a unei mame, care, ca toate mamele, dorește ce este mai bun pentru copiii ei. Dar această cerere intră în conflict cu cuvintele pe care tocmai le-a rostit Isus. Este o ciocnire între două logici diferite, două glorii diferite. Gloria lui Dumnezeu, care trece prin Cruce, și gloria omului, care caută succesul și puterea lumească”, a spus el, adăugând că o logică duce la moarte și la neant, iar cealaltă la viața veșnică. „Per crucem ad lucem. Prin intermediul Crucii a ajuns la lumină, a ajuns la glorie”, a spus el. „Nu știi ce ceri”, i-a spus Isus mamei lui Iacob și a lui Ioan, așa cum este relatat în Evanghelia după Matei. „Cine vrea să devină mare între voi, să fie slujitorul vostru și cine vrea să fie primul între voi, să fie servitorul vostru.”
„Cu simplitate, în acest scurt verset este prezentată măreția lui Dumnezeu”, a comentat Cardinalul Parolin. A spus că problema războiului nu are doar un caracter politic sau economic, ci și unul spiritual. „Tocmai pe acest plan spiritual, în această seară vrem să ne lăsăm schimbați și să fixăm în inimile noastre cuvintele lui Isus: «Între voi nu va fi așa», pe care le-am auzit pronunțate în Evanghelia de astăzi.” Și a adăugat: „Să nu credeți, dragi frați și surori, că dacă punem cu adevărat în practică aceste cuvinte ale lui Isus, acest exemplu al lui Isus, toate conflictele de pe pământ, puțin câte puțin, vor dispărea. Să nu credeți că, dacă ascultăm puțin de lecția Domnului nostru, ei vor înceta să mai tragă cu armele lor sau chiar că ele nici măcar nu vor mai fi produse sau distribuite.” „Pacea de care ne învață Isus”, a spus Cardinalul, „este, de fapt, făcută din relații în care, în loc să ne înrobim în lupta unii împotriva altora, ne slujim și ne ajutăm reciproc… ne eliberăm și creștem împreună, astfel încât unul există pentru celălalt, unul îl face pe celălalt să crească”.