Papa Francisc în Malta: Cristos însuși vă apare în chipul migranților
02.04.2022, Gozo (Catholica) - Papa Francisc le-a spus catolicilor din Malta, sâmbătă, că atunci când oferă caritate migranților și refugiaților care ajung pe țărmurile lor, îl slujesc pe Cristos însuși. Vorbind în fața Sanctuarului național din Malta dedicat Sfintei Fecioare Maria pe 2 aprilie, Sfântul Părinte a spus despre catolici că „nu pot doar să se primească unii pe alții, la adăpostul frumoaselor noastre biserici, în timp ce afară atâția frați și surori suferă și sunt răstigniți de durere, sărăcie și violență”. „Poziția voastră este crucială din punct de vedere geografic, cu vedere spre Mediterana; sunteți ca un magnet și un port de salvare pentru oamenii zguduiți de furtunile vieții care, din diferite motive, ajung pe țărmurile voastre”, a spus Pontiful la Bazilica Sanctuarului Național al Sfintei Fecioare de la Ta’ Pinu. „Este Cristos însuși cel care vă apare în chipul acestor bărbați și femei sărace”, a spus Papa.
Sfântul Părinte a prezidat o întâlnire de rugăciune la Bazilica de pe insula Gozo, a doua insulă ca mărime din Malta. A ajuns pe insulă după ce a călătorit la bordul unui catamaran numit „Maria Dolores”. Nu este prima oară când un Papă călătorește pe un catamaran. Papa Ioan Paul al II-lea a fost transportat cu un catamaran în timpul vizitei sale din 1990 în Malta, ceea ce a inspirat numele celui mai mare catamaran de mare viteză din Marea Mediterană. Mulțimea de peste 2.000 de persoane adunate în fața Sanctuarului marian de pe insula Gozo l-a așteptat cu nerăbdare pe Papa Francisc, scandând „Papa Franceso” înainte de sosirea papamobilului. Bazilica Sanctuarului național al Sfintei Fecioare de la Ta’ Pinu a devenit o destinație populară de pelerinaj pentru maltezi la sfârșitul secolului al XIX-lea, după ce o săteancă pe nume Carmela Grima a spus că a auzit vocea Fecioarei Maria, care a chemat-o să se roage acolo.
Capela originală de la Ta’Pinu, care înseamnă „a lui Filip”, datează din secolul al XVI-lea, dar a primit atât de mulți pelerini, încât a fost construit un Sanctuar mai mare acolo între 1920 și 1931. Papa Francisc a petrecut un moment de rugăciune în interiorul Bazilicii, rostind trei Ave Maria și oferind un trandafir de aur imaginii venerate a Sfintei Fecioare de la Ta’Pinu. I-a salutat apoi și le-a oferit binecuvântarea sa bolnavilor, bătrânilor și persoanelor cu dizabilități aflați în interiorul Bazilicii, lângă altar. În discursul său de la Bazilică, Papa Francisc a subliniat importanța mărturisirii unei credințe vii și a proclamării Evangheliei în țară, pe fondul creșterii apatiei față de catolicism, în special după închiderea bisericilor din cauza pandemiei Covid-19. „Frați și surori, Biserica malteză se poate lăuda cu o istorie bogată din care se pot extrage mari comori spirituale și pastorale. Cu toate acestea, viața Bisericii – să ținem mereu minte acest lucru – nu este niciodată doar «un trecut de care să ne amintim», ci un «mare viitor de construit», întotdeauna în docilitate față de planurile lui Dumnezeu”, a spus Pontiful. „Uneori, structurile pot fi religioase, dar, sub aparențele exterioare, credința se estompează”, a continuat el. „Trebuie să ne asigurăm că practicile religioase nu se reduc la relicve ale trecutului, ci rămân expresia unei credințe vii, deschise, care răspândește bucuria Evangheliei.”
Mai mult de 85% din populația Maltei sunt catolici botezați, dar participarea săptămânală la Liturghie în această țară tradițional catolică a scăzut constant în ultimii 50 de ani. Un preot catolic din Malta, pr. Alan Joseph Adami, a declarat pentru CNA, într-un interviu acordat înainte de călătoria papală, că Malta „suferă de o indiferență uriașă față de credință, care a devenit atât de identică cu cultura, încât nu mai este perceptibilă în roadele pe care le produce”. Vizita Papei Francisc în această țară are loc chiar înainte de prima Săptămână Sfântă și Paște din ultimii doi ani în care bisericile catolice vor fi deschise publicului pentru Liturghii. Malta este cunoscută pentru procesiunile tradiționale din Săptămâna Sfântă, celebrate cu mult fast pe străzile înguste ale insulei, în fiecare an, în Vinerea Mare și în Duminica Paștelui. „Frați și surori, acum este momentul să ne întoarcem la începuturi, să stăm sub cruce și să privim spre comunitatea creștină timpurie. Este timpul să fim o Biserică preocupată de prietenia cu Isus și de predicarea Evangheliei Sale, nu de importanță și imagine. Este timpul să fim o Biserică centrată pe mărturie, și nu pe anumite obiceiuri religioase. Să nu vă fie teamă să porniți, așa cum ați făcut-o deja, pe căi noi, poate chiar riscante, de evanghelizare și de vestire, care să schimbe vieți”, a mai spus el.