PS Petru Sescu la consacrarea noului Arhiepiscop de Torino

11.05.2022, Torino (Catholica) - Preasfințitul Petru Sescu, Episcop auxiliar al Diecezei de Iași, și pr. Paul Budău, paroh de Gherăești, împreună cu un grup al comunității românești din Torino, printre care pr. paroh Iulian Herciu, pr. vicar Ionuț-Gabriel Giurgică, diaconii permanenți Francisc Benedic și Eduard Măriuț, corista Simona Balint (din corul diecezan Torino) și alți reprezentanți au fost prezenți sâmbătă, 7 mai 2022, în Piața Sf. Ioan Botezătorul din fața catedralei torineze, la Liturghia de consacrare a noului Arhiepiscop de Torino, ÎPS Roberto Repole. După-amiază zile de sâmbătă, sub un soare timid, piața a fost gazda a circa o mie de persoane: creștini, autorități publice locale, studenți ai Facultății de Teologie, diaconi, preoți și Episcopi care au dorit să îi fie alături Mons. Roberto Repole la consacrarea sa ca nou păstor, prin mâinile Arhiepiscopului Cesare Nosiglia, consacrator principal împreună cu ÎPS Marco Arnolfo, Arhiepiscop de Vercelli, și PS Alfonso Badini Confalonieri, Episcop emerit de Susa.
Celebrarea simplă, fluidă și armonioasă ne-au dezvăluit latura umană a noului păstor care, cu emoție vădită, s-a lăsat condus către noua misiune încredințată; zâmbetul sincer și larg a reflectat simplitatea cu care a hotărât să se dedice acestui drum; lacrimile de la sfârșitul celebrării ne-au revelat sensibilitatea „omului” Roberto; discursurile clare și concise ne-au dezvăluit latura pedagogică a profesorului care se ocupă metodic, cu devotament și bucurie, de transmiterea cunoștințelor acumulate noilor generații, insistând asupra tinerilor care „privesc spre viitor cu frică și nu cu speranță”. Una dintre misiunile Diecezei subalpine va fi cu siguranță aceea a unei Biserici în care „trebuie să începem să vedem din nou tinerii nu doar ca pe o problemă, ci și ca oameni care au cereri și așteptări la care trebuie să răspundem” cu ajutorul „itinerarelor, și nu doar cu evenimentele de o clipă”. Itinerare „pentru a-i ajuta să își formeze conștiințe în care are loc chiar și cel mai profund dialog”, pentru că „în tinerii de astăzi există sărăcie nu doar materială, ci și spirituală și psihologică. Aș dori ca creștinismul să fie din nou perceput ca o resursă: sunt mulți acei sfinți, acei oameni ale căror nume tinerii nici măcar nu le cunosc, nu știu că ar putea reprezenta un exemplu bun”.
Noul Arhiepiscop nu prescrie rețete ci principii de la care să se plece: „Sunt fascinat de creștinism, nu cred că există ceva mai frumos. Creștinii trebuie să aibă o identitate puternică, dar deschisă la dialog”. Într-un oraș care în ultimele decenii s-a îmbogățit cu prezența a peste 52.000 de români și în care mulți dintre noi au ales să rămână și să ducă o existență normală, unde rezultatul propriei munci oferă posibilitatea unui trai decent, comunitatea catolică din diaspora unită în rugăciune cu cea de pe meleagurile natale privește cu bucurie și cu speranță la acest nou păstor, care are „la suflet adevăratul bine al acestui oraș”, însoțindu-l în rugăciune și în comuniune în Cristos, așa cum afirmă și Preasfinția Sa: „De fapt, sunt sigur, cu credință, că nimic din ceea ce trăim în el nu se va pierde niciodată; și totul, într-adevăr, ni se va întoarce dilatat, vindecat și transfigurat, într-un mod de neconceput pentru noi astăzi și de neimaginat”. (Tatiana Ghiurca pentru Ercis.ro)