Titus Brandsma: un nou sfânt patron al jurnalismului?

11.05.2022, Roma (Catholica) - Peste 60 de jurnaliști i-au cerut Papei Francisc să îl declare oficial pe Titus Brandsma sfânt patron al jurnalismului. Într-o scrisoare deschisă publicată pe 10 mai 2022 se arată că lumea „are nevoie urgentă de un sfânt mijlocitor” precum Brandsma, preot carmelitan și jurnalist, „în aceste vremuri de dezinformare și polarizare”. Brandsma, care va fi canonizat în ziua de 15 mai, a murit în lagărul de concentrare de la Dachau în 1942, după ce s-a opus ferm propagandei naziste obligatorii în ziarele catolice. „Noi, jurnaliștii catolici, recunoaștem în Titus Brandsma un coleg de profesie și un confrate credincios cu o reputație deosebită. Cineva care a împărtășit misiunea profundă care ar trebui să conducă jurnalismul în timpurile moderne: căutarea adevărului și a veridicității, promovarea păcii și a dialogului între oameni”, se spune în petiție.
Scrisoarea a fost redactată de trei jurnaliști din Olanda, unde s-a născut Brandsma, și de un jurnalist din Belgia. Ea a fost co-semnată de peste 60 de corespondenți ai Vaticanului. „Titus Brandsma a însemnat foarte mult pentru comunitatea catolică din Țările de Jos, dar lucrările sale jurnalistice ies în evidență între toate celelalte activități ale sale. A fost redactor-șef al unui ziar, s-a dedicat modernizării și profesionalizării presei cotidiene catolice din Olanda și a luptat pentru condiții de muncă mai bune și pentru instituirea unei formări profesionale pentru jurnaliști”, se arată în scrisoare.
„Pr. Brandsma și-a desfășurat activitatea în contextul ascensiunii fascismului și nazismului în Europa. Prin cuvinte și fapte, el s-a opus limbajului de ură și divizare care devenea comun în acea perioadă. În viziunea sa, ceea ce noi numim acum „știri false” nu trebuia tolerat în presa catolică; el a pledat cu succes pentru o interdicție episcopală privind tipărirea propagandei național-socialiste în ziarele catolice.” Scrisoarea recunoaște că Biserica Catolică are deja un sfânt patron al jurnaliștilor: Sf. Francisc de Sales. Papa Pius al XI-lea l-a declarat pe Episcopul de Geneva patronul jurnaliștilor și al scriitorilor în 1923. Sfântul din secolul al XVI-lea și-a folosit talentele de scriitor pentru a scrie „Introducere în viața evlavioasă”, precum și scrisori, predici și documente care abordează controversele și calvinismul.
Scrisoarea susține că sfântul francez a fost „fără îndoială un sfânt om al credinței și cu mari merite, dar nu a fost un jurnalist în sensul modern al cuvântului”. „Titus Brandsma a fost. Și, așa cum am spus, și-a dat viața pentru aceasta. Din punctul nostru de vedere, acest lucru îl face deosebit de potrivit pentru acest patronaj”. Brandsma a fost îndrumătorul spiritual al personalului de la peste 30 de ziare catolice din Olanda. De asemenea, el a lucrat la o biografie a Sfintei Tereza de Avila, carmelitană, a compus meditații pentru Stațiunile Căii Crucii și a scris scrisori. În anii 1930, Brandsma a privit îngrozit cum Adolf Hitler își întărea stăpânirea asupra Germaniei vecine. Călugărul a criticat aspru politicile naziste în articole de ziar și în prelegeri. „Mișcarea nazistă este o minciună neagră”, a spus el. „Este păgână”.
Când ziarelor olandeze li s-a spus să accepte reclame și comunicate de presă de la conducătorii lor naziști, Arhiepiscopul de Utrecht i-a cerut lui Brandsma să le spună editorilor catolici din țară să refuze ordinul. Brandsma a reușit să viziteze 14 editori înainte de a fi arestat la 19 ianuarie 1942, la o mănăstire din Boxmeer. În timp ce Gestapo-ul se pregătea să îl ia, a îngenuncheat în fața superiorului său și a primit binecuvântarea acestuia. Un ofițer, căpitanul Paul Hardegen, i-a cerut mai târziu lui Brandsma să pună în scris de ce concetățenii săi disprețuiau Partidul Nazist Olandez. „Olandezii”, a scris călugărul, „au făcut mari sacrificii din iubire pentru Dumnezeu și au dat dovadă de o credință statornică în Dumnezeu ori de câte ori au trebuit să dovedească adeziunea la religia lor… Dacă este necesar, noi, poporul olandez, ne vom da viața pentru religia noastră”.
Brandsma și alții 10, printre care Charles de Foucauld și patru femei, vor fi declarați sfinți în cadrul primei Liturghii de canonizare de la Vatican în mai bine de doi ani și jumătate. Înaintea canonizării sale, Ambasada Olandei pe lângă Sfântul Scaun a organizat un simpozion despre Brandsma și libertatea presei. Ambasadoarea Caroline Weijers a declarat pentru Vatican News că una dintre temele care se așteaptă să fie abordate în cadrul simpozionului este aceea că „lumea are nevoie de jurnaliști curajoși precum Titus Brandsma pentru a schimba ceva pentru omenire și pentru drepturile omului pentru toți”.