Papa Francisc: Pregătirea pentru căsătorie este „o datorie de dreptate”
16.06.2022, Vatican (Catholica) - Pregătirea adecvată pentru Sacramentul Căsătoriei este o chestiune de dreptate în Biserica Catolică, a declarat Papa Francisc într-un nou document al Vaticanului adresat preoților și Diecezelor care lucrează cu cuplurile logodite. „Există, așadar, în primul rând, datoria de a-i însoți cu simț de răspundere pe cei care își manifestă intenția de a se uni în căsătorie, pentru ca aceștia să fie feriți de traumele despărțirii și să nu își piardă niciodată credința în iubire”, spune Sfântul Părinte în prefața la „Itinerarii catecumenale pentru viața conjugală”, lucrare publicată la 15 iunie. Broșura de 97 de pagini, pregătită de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, este un instrument pastoral pentru Episcopi, preoți, cupluri căsătorite și persoane care slujesc în pastorația familiilor.
Documentul „este un dar și o sarcină”, a spus Papa Francisc, subliniind că oferă linii directoare care ar trebui adaptate la culturi și situații particulare, în loc să fie considerate „formule magice”. În prefața sa, Pontiful a remarcat pregătirea de ani de zile a Bisericii pentru candidații la preoție și la viața religioasă și modul în care pregătirea pentru căsătorie durează uneori doar câteva săptămâni. „Prin urmare, este o datorie de dreptate pentru Maica Biserică să dedice timp și energie pregătirii celor pe care Domnul îi cheamă la o misiune atât de mare precum cea a familiei”, a spus el. Documentul este disponibil în limba italiană și va fi lansat în curând și în alte limbi, a precizat Vaticanul. Este structurat în trei etape: pregătirea pentru căsătorie, celebrarea căsătoriei și însoțirea în primii ani de viață conjugală.
„Biserica, în fiecare epocă, este chemată să vestească din nou, mai ales tinerilor, frumusețea și abundența harului care sunt conținute în Sacramentul Căsătoriei și în viața de familie care decurge din el”, a spus Papa Francisc. El a remarcat că cuplurile căsătorite reprezintă majoritatea credincioșilor catolici și sunt adesea piloni în viața parohială, în grupurile de voluntariat și în mișcările și asociațiile catolice. „Există, de asemenea, un sentiment de dreptate care ar trebui să ne anime. Biserica este o mamă, iar o mamă nu face favoritisme între copiii ei. Ea nu îi tratează cu disparitate; ea le oferă tuturor aceeași grijă, aceeași atenție, același timp”, a spus el. „A dedica timp este un semn de iubire: dacă nu dedicăm timp unei persoane, este un semn că nu o iubim”. Soții sunt „păzitori ai vieții”, a spus el, subliniind că „din familii se nasc vocațiile la preoție și la viața consacrată; și familiile sunt cele care alcătuiesc țesătura societății și ‘repară’ rupturile ei cu răbdare și sacrificii zilnice”.
Există îngrijorarea, a explicat el, că dacă pregătirea pentru căsătorie este superficială, cuplurile vor risca să celebreze o căsătorie nulă, sau să aibă o fundație prea slabă pentru a rezista crizelor inevitabile. „Aceste eșecuri aduc cu ele o mare suferință și lasă răni adânci în oameni. Aceștia devin dezamăgiți, amărâți și, în cazurile cele mai dureroase, ajung chiar să nu mai creadă în vocația la iubire, înscrisă de însuși Dumnezeu în inima ființei umane”, a spus el. Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață a precizat că broșura privind pregătirea pentru căsătorie este o inițiativă pentru a marca Anul familiei Amoris Laetitia, dedicat aprofundării activităților pastorale în favoarea familiilor. Anul marchează cea de-a cincea aniversare a Amoris laetitia, exortația apostolică a Papei Francisc privind iubirea în familie. El se va încheia pe 26 iunie, cu cea de-a zecea ediție a Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Roma. Sfântul Părinte a spus că speră că în curând va fi publicat un alt document dedicat bărbaților și femeilor „care au experimentat eșecul căsătoriei lor și care trăiesc într-o nouă uniune sau s-au recăsătorit civil”. Biserica dorește să însoțească aceste cupluri „pentru ca ele să nu se simtă abandonate și să poată găsi locuri accesibile și fraterne de primire, de ajutor în discernământ și de participare în comunități”, a scris el.