Trei Episcopi prezenți la ora de rugăciune lunară a preoților din Capitală
24.06.2022, București (Catholica) - În ziua de 22 iunie 2022, la parohia Sfânta Elena din București a avut loc ora de rugăciune lunară a preoților care activează în parohiile din Capitală și împrejurimi. La acest moment de comuniune sacerdotală au participat și Episcopii Arhidiecezei de București, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București și PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, împreună cu ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București.
Au fost prezenți circa 40 de preoți, mai mulți credincioși și persoane consacrate. Cu toții s-au unit în jurul altarului, la Sfânta Liturghie solemnă de comemorare a Păstorilor Arhidiecezei răposați, a preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor laici care au trăit și au lucrat pe teritoriul Arhidiecezei. Această Sfântă Liturghie a fost prezidată de Păstorul Arhidiecezei de București, care a subliniat importanța acestei celebrări și recunoștința pe care noi, cei de astăzi, trebuie să o purtăm înaintașilor noștri.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Andrei Dumitrescu, însoțit de mai multe imagini sugestive ale unor personalități și locuri importante pentru trecutul catolicilor de pe aceste meleaguri. Întrucât însăși biserica gazdă este un loc încărcat de istorie, au fost menționate câteva momente și din istoria acestei parohii. În acest cuvânt de învățătură au fost evocate figurile remarcabile ale unor oameni ai Bisericii și ai credinței, precum primul Arhiepiscop de București, Mons. Ignazio Felice Paoli, ctitorul Catedralei Sfântul Iosif din București, Arhiepiscopii de București, Mons. Raymund Netzhammer sau Alexandru Theodor Cisar, Părintele iezuit Otto Canisius Farrenkopf sau Fericitul Anton Durcovici, Episcop martir de Iași, care a lucrat 37 de ani ca preot al Arhidiecezei de București.
Cei prezenți au avut posibilitatea, prin imaginile prezentate, de a se „întâlni” cu chipurile luminoase ale celor evocați, care au trăit și au murit pentru Cristos și Biserică. Sfânta Liturghie pentru cei care ne-au precedat în credință a constituit, așadar, centrul întâlnirii sacerdotale din această zi și a devenit o invitație de a nu uita jertfele celor care au trăit înaintea noastră aici. Avem datoria spirituală de a duce mai departe ceea ce am primit de la strămoșii noștri în credință. Numai așa memoria lor este cu adevărat respectată și rămâne vie. (pr. Andrei Dumitrescu pentru ARCB.ro)