Peste 100.000 de persoane la Marșul pentru Viață din Spania
28.06.2022, Madrid (Catholica) - Peste 100.000 de persoane au participat pe 26 iunie la Marșul pentru Viață din Spania, la Madrid, pentru a protesta împotriva modificărilor propuse la legea avortului din țară și a altor proiecte de lege care încalcă demnitatea umană. Instituțiile pro-viață NEOS, Adunarea Asociațiilor pentru Viață, Libertate și Demnitate și Platforma „Fiecare viață contează” au organizat marșul, la care au participat peste 200 de organizații ale societății civile. Marșul a pornit de la sensul giratoriu din Bilbao și s-a încheiat în Plaza Colón. Jaime Mayor Oreja, membru al NEOS, a declarat, în timpul unei prezentări la marș, că „abrogarea avortului în Statele Unite ne arată că dezbaterea privind cultura vieții nu s-a încheiat deloc. Vom fi mai prezenți, uniți și activi ca niciodată.”
„Este esențial să ne mobilizăm și să apărăm fundamentele creștine ale societății noastre în fața unei dezordini sociale implacabile. Nu ne aflăm astăzi aici într-o dezbatere despre trecut, ci pentru a sensibiliza și a ne pregăti pentru dezbaterea viitorului”, a adăugat el. Josep Miró, coordonator al Adunării Asociațiilor pentru Viață, Libertate și Demnitate, a declarat că acest marș servește „la construirea societății vieții și a unui nou viitor în care ne unim forțele cu scopul de a acționa împreună”. În ceea ce privește modificările la legea avortului aprobate de executivul guvernamental, Carmen Fernández de la Cigoña, directoarea Institutului de Studii Familiale din cadrul Centrului de Studii Universitare, a deplâns faptul că autoritățile „vor să ne facă să considerăm moral faptul că fetele de 16 ani pot merge să avorteze fără ca familiile lor să știe, adică persoanele care le iubesc cel mai mult și cărora le pasă cel mai mult de ele”.
Reforma legii avortului a fost aprobată pe 17 mai de Consiliul de Miniștri al Spaniei. Printre altele, proiectul de lege va permite fetelor de 16 și 17 ani să facă avort fără acordul părinților. Proiectul de lege urmează să ajungă în Congresul Deputaților (camera inferioară) pentru dezbatere și vot, iar apoi în Senat. Fernández de la Cigoña a declarat că guvernul vrea să schimbe realitatea și să spună că „a ucide este bine și plin de compasiune”, în timp ce „a avea grijă, a te ruga, a-i ajuta pe cei care au nevoie de o mână de ajutor este în schimb rău”. „Nu poți decide cine trăiește și cine moare sau să împingi societatea să facă acest lucru. Pentru că fiecare viață contează”, a spus ea. Nayeli Rodríguez, coordonatoarea națională a campaniei „40 de zile pentru viață” din Spania – care reprezintă cele peste 200 de organizații care s-au alăturat marșului – a precizat că peste 2,5 milioane de avorturi au fost efectuate în Spania de la intrarea în vigoare a legii avortului în 1985.