Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Roma, trăită în Arhidieceza de București

28.06.2022, București (Catholica) - Iubirea familială, vocație și cale de sfințenie: sub acest titlu s-a desfășurat cea de-a zecea Întâlnire Mondială a Familiilor de la Roma. Convocată inițial pentru iunie 2021, Întâlnirea a fost reprogramată pentru iunie 2022. Situația sanitară a impus schimbarea orarului de desfășurare a celebrărilor, dar și a modului de organizare a Întâlnirii. Începând din anul 1994, întâlnirile se desfășurau într-un singur oraș (Roma, 1994; Rio de Janeiro, 1997; Roma, 2000; Manila, 2003; Valencia, 2006, Ciudad de Messico, 2009; Milano, 2012; Philadephia, 2015; Dublin, 2018), însă situația sanitară din ultimii ani a dus la regândirea modului de desfășurare a Întâlnirii.
Sfântul Părinte a voit ca fiecare Biserică locală și fiecare dieceză să marcheze evenimentul. Astfel, chiar dacă centrul Întâlnirii s-a aflat din nou Roma, dieceza Papei, pentru prima dată și concomitent cu celebrările organizate în Cetatea eternă au avut loc multe inițiative pe plan local de la un capăt la altul al pământului, întâlnirea devenind un eveniment multicentric. Grație Televiziunii Angelus TV am putut urmări multe momente importante din cadrul Întâlnirii de la Roma: Festivalul Familiilor, Concertul din Palatul Lateran, Sfânta Liturghie celebrată în Piața Sfântul Petru la încheierea Întâlnirii Mondiale de la Roma.
Pe plan local, în bisericile parohiale au avut loc ore de adorație, iar la Sfânta Liturghie de duminică, 26 iunie, s-au înălțat rugăciuni pentru familii. La Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni, în perioada 25-26 iunie a avut loc o întâlnire la care a luat parte un număr reprezentativ de familii din București, Popești Leordeni, Constanța, Ploiești, Brăila. În programul de la mănăstire s-a prezentat istoricul Întâlnirilor mondiale, s-a meditat asupra Icoanei pictate de Părintele Marco Rupnik, asupra temei sfințeniei, așa cum o reflectă catehezele propuse de către Dieceza de Roma pentru această Întâlnire și asupra „noi”-ului conjugal, cu subliniere că a deveni prin căsătorie „un singur trup”, înseamnă că soții primesc în relația lor, împreună, un har special. Acest har îi stimulează în permanență să fugă de ispita individualismului și să se vadă unul pe altul ca dar de la Dumnezeu. Părintele Dan Suciu, din Congregația Sfântul Ioan a ținut o prelegere cu tema „Când dragostea trece prin greutăți”.
Punctul culminat al întâlnirii de la Sanctuarul nostru diecezan a fost Sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București. Excelența Sa a amintit în cadrul predicii prețuirea pe care Biserica o arată familiei și rolul de neînlocuit al acesteia în transmiterea credinței. De asemenea, și-a exprimat grija, în numele Bisericii, față de familiile încercate și față de familiile rănite. Ne rugăm ca această Întâlnire Mondială a Familiilor, trăită și la nivelul Arhidiecezei noastre, să aducă roade bogate în toate familiile. (pr. Fabian Măriuț)