Papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în rit congolez

05.07.2022, Vatican (Catholica) - Cu cântece, aplauze și dansuri pe muzică tradițională congoleză, Papa Francisc a celebrat duminică, în Bazilica San Pietro, Sfânta Liturghie în forma ordinară pentru Zair a ritului roman. Sfântul Părinte și-a început predica din 3 iulie cu cuvântul „esengo”, care înseamnă „bucurie” în lingala, creola pe bază de bantu vorbită în unele părți din Republica Democratică Congo și de milioane de vorbitori din întreaga Africă Centrală. Pontiful a celebrat Liturghia pentru comunitatea congoleză din Roma în ziua în care trebuia să oficiaze la Kinshasa, înainte ca deplasarea sa în Africa să fie anulată la cererea medicilor săi. Papa, a cărui mobilitate a fost limitată din cauza unei accidentări la genunchi, a rămas așezat pe tot parcursul celebrării, dar a prezidat Liturgia Cuvântului și a ținut omilia. Arhiepiscopul Richard Gallagher a prezidat Liturgia Euharistiei.
„Astăzi, dragi frați și surori, haideți să ne rugăm pentru pace și reconciliere în patria voastră, în Republica Democratică Congo, rănită și exploatată”, a spus Papa Francisc. „Ne alăturăm Liturghiilor celebrate în țară conform acestei intenții și ne rugăm ca creștinii să fie martori ai păcii, capabili să depășească orice resentiment, orice sentiment de răzbunare, să învingă ispita că reconcilierea nu este posibilă, orice atașament nesănătos față de propriul grup care duce la disprețuirea celorlalți.” Sfântul Părinte a subliniat că Domnul îi cheamă pe toți creștinii să fie „ambasadori ai păcii”. Republica Democrată Congo a cunoscut un val de violență în ultimii ani. Se crede că zeci de grupuri armate operează în regiunea de est a RD Congo, în ciuda prezenței a peste 16.000 de forțe de menținere a păcii ale ONU. Episcopii catolici locali au făcut apel în mod repetat la încetarea vărsării de sânge.
„Frate, soră, pacea începe cu noi”, a spus Pontiful. „Dacă trăiești în pacea Lui, Isus vine și familia ta, societatea ta se schimbă. Ele se schimbă dacă inima ta nu este în război în primul rând, dacă nu este înarmată cu resentimente și mânie, nu este divizată, nu este dublă, nu este falsă. Să pui pace și ordine în inimă, să dezamorsezi lăcomia, să stingi ura și resentimentele, să fugi de corupție, să fugi de înșelăciune și viclenie: de aici începe pacea.” Se aștepta ca pacea să fie o temă cheie a călătoriei anulate în Africa. Papa Francisc plănuia să petreacă între 2 și 5 iulie în orașele congoleze Kinshasa și Goma, iar între 5 și 7 iulie în capitala sudaneză Juba.
După ce Vaticanul a anunțat că vizita a fost amânată din cauza tratamentului medical în curs de desfășurare pentru durerile de genunchi, Papa Francisc a declarat pe 13 iunie: „Vom aduce Kinshasa în San Pietro, iar acolo vom sărbători cu toți congolezii din Roma, care sunt foarte mulți”. Aproximativ 2.000 de persoane au fost prezente la Liturghia inculturată în Bazilica San Pietro în prima duminică din iulie. Femei în rochii tradiționale viu colorate au cântat și au dansat în timp ce se rugau Gloria. Oamenii au aplaudat și au strigat în timp ce Arhiepiscopul Richard Gallagher a cădelnițat altarul principal. Darurile au fost aduse la altar într-o procesiune dansantă. Persoane consacrate aflate în bănci au pășit legănat împreună în ritmul muzicii.
La finalul Liturghiei, Papa Francisc a salutat din scaunul său cu rotile câțiva membri ai comunității congoleze locale. „Fie ca Domnul să ne ajute să fim misionari astăzi, mergând în compania fratelui și a surorii; având pe buze pacea și apropierea lui Dumnezeu; purtând în inimă blândețea și bunătatea lui Isus, Mielul care ia asupra Sa păcatele lumii”, a spus Papa. Folosirea formei ordinare pentru Zair a ritului roman este o Liturghie inculturată aprobată oficial în 1988 pentru Diecezele din ceea ce pe atunci era cunoscut sub numele de Republica Zair, în prezent Republica Democrată Congo. Singura celebrare euharistică inculturată aprobată după Conciliul Vatican II, aceasta a fost elaborată în urma unui apel la adaptarea liturgiei, în „Sacrosanctum concilium”, constituția Conciliului Vatican II privind Sfânta Liturgie. Într-un mesaj video din 2020, Papa Francisc a declarat: „Experiența ritului congolez de celebrare a Sfintei Liturghii poate servi drept exemplu și model pentru alte culturi”.