Pelerinajul relicvei Sf. Camil de Lellis la Constanța

15.07.2022, București (Catholica) - Vremea caniculară nu i-a împiedicat pe constănțeni și pe turiștii aflați în trecere pe la malul mării să poposească pentru o vizită în atmosfera de rugăciune a Bazilicii Sf. Anton de Padova. Un motiv în plus pentru acest popas spiritual estival a fost prezența relicvei Sf. Camil de Lellis, în zilele de 12, 13 și 14 iulie 2022.
La Sfintele Liturghii de seară și de dimineață, preoții au scos în relief marea caritate și grija pentru bolnavi a Sfântului Camil, patron al bolnavilor și al personalului sanitar, reformator al asistenței medicale, contemporan cu Fericitul Ieremia Valahul, compatriotul nostru. S-au făcut rugăciuni și binecuvântări speciale, pe parcursul celor trei zile, pentru bolnavi și pentru personalul spitalicesc. Alături de mai vechea invocație, prezentă la toate rugăciunile Rozariului, „Să ne rugăm pentru preoți buni și sfinți” și-a făcut loc o nouă invocație: „Să ne rugăm pentru medici și infirmieri buni și sfinți!”
Relicva Sf. Camil de Lellis face parte din patrimoniul Catedralei Sf. Iosif, iar pelerinajul la Constanța a fost realizat prin intermediul Oficiului pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu al ARCB. Este o relicvă de gradul al doilea, din îmbrăcămintea (ex indumentis) sfântului. Cămașa, pliată și legată cu o panglică din fir aurit, se află într-un relicvariu poliedric din cristal, căptușit cu catifea și mătase albastră, adăpostit la rândul lui într-o cutie (400x300x200 mm) îmbrăcată în piele, atât la exterior cât și la interior. Cutia, în forma unui octogon cu laturile neregulate, are un capac prins cu balamale și încuietori confecționate dintr-un metal ușor corodat de trecerea vremii.
Cămașa, țesută probabil din in, are o culoare gălbui-maronie, datorată trecerii timpului și – mai ales – contactului cu trupul sfântului aflat în agonie. Cu două sigilii din ceară roșie (care ar putea fi descifrate!), este prinsă de relicvă o bucată de hârtie, cam cât 2/3 dintr-o carte poștală, cu marginile neregulate. Cu cerneală neagră, într-o grafie specifică secolului al XVIII-lea, este scris: Subucula cum qua decessit S. Camillus de Lellis („Cămașa în care a murit Sf. Camil de Lellis”). Urmează apoi un rând acoperit de panglica ce ține strâns legată prețioasa relicvă și o semnătură: P[adre] Innocentius <…>, Curiae archiep[iscopa]lis (Părintele Inocențiu <…>din Curia arhiepiscopală). O interpretare exactă a textului, precum și alte detalii despre relicvă vor putea fi obținute cu ocazia restaurării acesteia. (Mons. Ieronim Iacob pentru ARCB.ro)