A doua Zi Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor, sărbătorită la Catedrala Sf. Iosif
25.07.2022, București (Catholica) - Duminică, 24 iulie, 2022, în bisericile Arhidiecezei s-a celebrat cea de-a doua Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor. Arhiepiscopul nostru, ÎPS Aurel Percă a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Iosif, împreună cu un număr însemnat de credincioși care s-au adunat la ceas de sărbătoare din mai multe parohii ale Capitalei. La altar i s-au alăturat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, Mons. Ionuț Strejac, însărcinat cu afaceri ad interim în Sudanul de Sud, pr. Gabriel Popa, secretar arhidiecezan, pr. Ioan Ciobanu, parohul Catedralei, preoții Catedralei și un număr de alți șapte preoți din decanatele de București.
Lecturile, psalmul și invocațiile de la rugăciunea credincioșilor au fost rostite de enoriași, bunici și vârstnici deopotrivă, din parohiile bucureștene. La fel și procesiunea ofertorială a fost alcătuită din enoriași ai diferitelor parohii. Din conținutul lecturilor proclamate în cea de-a XVII-a Duminică din timpul de peste an, Înaltpreasfințitul Aurel s-a oprit asupra temei rugăciunii. De la Abraham care îl imploră stăruitor pe Dumnezeu să salveze cetățile Sodoma și Gomora, la Isus care în Evanghelia după Luca îi învață pe ucenici, la cererea acestora, cum să se roage. Rostirea cuvintelor rugăciunii Tatăl nostru îi introduce, de fapt, pe aceștia în experiența sa de fiu ascultător față de Tatăl ceresc. Mai mult, îi ajută să înțeleagă că ambientul cel mai favorabil rugăciunii este prietenia, sau mai bine spus o înlănțuire de prietenii care se împletesc cu situații de nevoie și sărăcie.
Tema rugăciunii a fost puntea de legătură cu Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor. Sfântul Părinte îi invită pe bunici și pe persoanele vârstnice să fie „poeți ai rugăciunii”, arătând astfel cât de mare preț are rugăciunea omului ajuns la un număr însemnat de ani. În același timp rugăciunea conferă plinătate și dă sens vieții persoanelor vârstnice. Arhiepiscopul Aurel a preluat din mesajul Papei o grăitoare imagine: „Bătrânețea nu este timpul fără de folos când să ne dăm deoparte trăgând vâslele în barcă. Este etapa în care aducem încă roade.” De fapt, titlul acestei zile mondiale e preluat din psalmi: „Ei aduc roade și la bătrânețe” (Ps 92,15).
„De la începutul pontificatului său, Papa Francisc a insistat foarte mult asupra valorificării persoanelor în vârstă, în familie, în societate, mai ales într-o perioadă în care se asistă la abandonarea și singurătatea persoanelor în vârstă”, a explicat Arhiepiscopul de București. „Bătrânețea nu înseamnă sfârșitul activităților unei persoane care a trecut prin multe în viață. Se pot face multe lucruri, iar Papa insistă asupra faptului că generațiile tinere să valorifice experiența bătrânilor. Bătrânețea este o cale de parcurs, o vocație de urmat”. „Asistăm, din păcate, la această părăsire a bătrânilor din partea familiei. Tema propusă de Papa Francisc subliniază că bătrânii sunt o valoare, un dar, atât pentru societate, cât și pentru comunitățile ecleziale, iar ziua de azi este o invitație de a vă recunoaște rolul activ pe care bunicii și persoanele în vârstă îl au în societate și în biserică”, a subliniat ÎPS Aurel Percă. Vorbind despre mărturia Sfântului Părinte despre propria sa bunică, ce l-a inițiat în viața de credință, ÎPS Aurel Percă a subliniat cum înțelepciunea bunicilor ne transmite această moștenire de credință.
Astăzi cei tineri sunt îndemnați să îi viziteze pe cei care stau în singurătate, pe cei care, din cauza bolii, nu pot ieși din casă, persoanele care suferă. Sunt atâtea și atâtea situații traumatice, mai ales la orașe, în care multe persoane trăiesc într-o uitare totală. Este gestul frumos pe care astăzi l-am putea face, vizitându-i și adresându-le un cuvânt de încurajare”, a concluzionat Arhiepiscopul de București. „Dragi bunici, dragi persoane în vârstă, iubiți frați și surori, să trăim această zi cu recunoștință: cei mai tineri, cu recunoștință că au avut parte de părinți și de bunici, iar bunicii și persoanele în vârstă să se roage pentru toate intențiile Bisericii, mai ales pentru pace în lume. Este și dorința Sfântului Părinte, atunci când spune, prin tema acestei Zile, că persoanele în vârstă aduc roade și la bătrânețe. Noi vă prețuim și vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți, pentru ca preoții, persoanele consacrate, persoanele tinere să se realizeze în viață și vă îndemnăm să continuați mai departe să vă rugați și să oferiți jertfa vieții Dvs pentru Biserică și pentru tot ceea ce înseamnă bine în lume.”
„Trăim această zi în bucuria că Biserica vă acordă această atenție deosebită, încurajându-vă, mai ales, să trăiți vârsta a treia ca o vârstă utilă pentru Biserică și pentru societate, pentru tinerii de astăzi”, a subliniat la finalul Sfintei Liturghii ÎPS Aurel Percă. Toți cei prezenți au primit Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru a II-a Zi Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor și au fost invitați la un moment de comuniune în sala de festivități a Palatului Arhiepiscopal. (pr. Fabian Măriuț pentru ARCB.ro)