Alegeți lumina în locul întunericului, le-a spus Papa Francisc tinerilor din Iqaluit

29.07.2022, St. Louis (Catholica) - Papa Francisc i-a încurajat vineri pe tinerii și bătrânii indigeni din Iqaluit, în nordul Canadei, să nu se descurajeze, ci să caute ceea ce este bun. Unii dintre cei adunați în piața școlii primare pentru a-l asculta pe Pontif pe 29 iulie se întâlniseră cu acesta la Vatican în luna martie. Înainte ca Sfântul Părinte să vorbească, mai mulți artiști indigeni l-au întâmpinat cu cântece, și i-a fost dăruită o tobă inuit. „Am încercat să îmi imaginez, după întâlnirea noastră de la Roma, aceste locuri vaste pe care le locuiți din timpuri imemoriale și pe care alții le-ar considera inospitaliere. Ați ajuns să iubiți aceste locuri, să le respectați, să le prețuiți și să le puneți în valoare, transmițând, din generație în generație, valori fundamentale precum respectul față de persoanele în vârstă, fraternitatea autentică și grija față de mediul înconjurător”, a spus el.
„Există o relație frumoasă între voi și acest pământ pe care îl locuiți, pentru că și el este puternic și rezistent și răspunde cu o lumină strălucitoare la întunericul care îl învăluie în cea mai mare parte a anului”, a continuat el. „Cu toate acestea, acest pământ, la fel ca fiecare individ și fiecare popor, este de asemenea fragil și trebuie îngrijit. Să învețe cum să aibă grijă: la această sarcină au fost chemați în special tinerii, susținuți de exemplul bătrânilor lor! Aveți grijă de pământ, aveți grijă de poporul vostru, aveți grijă de istoria voastră.” Iqaluit marchează ultima etapă a călătoriei de o săptămână a Papei Francisc în Canada. Avanpostul nordic este singurul oraș din Nunavut, teritoriu guvernat de inuiți. Pontiful urmează să plece vineri seara spre Roma.
În discursul său, Papa le-a mulțumit foștilor elevi ai școlilor rezidențiale din Canada pentru că i-au împărtășit experiențele lor în timpul unei întâlniri private care a avut loc mai devreme, în cursul zilei. Pe parcursul a peste 100 de ani de funcționare, sistemul de școli rezidențiale din Canada a acționat pentru a elimina în mod sistematic cultura și limba indigenilor, deseori prin îndepărtarea cu forța a copiilor din familiile lor. Organizațiile catolice au condus cel puțin 60% dintre școlile finanțate de guvern. Pontiful a cerut din nou iertare „pentru răul săvârșit de nu puțini catolici care au contribuit la politicile de asimilare culturală și de emancipare în acele școli”. A denunțat separarea copiilor de părinții lor: „Cât de rău este să rupi legăturile care unesc părinții și copiii, să afectezi relațiile noastre cele mai apropiate, să îi rănești și să îi scandalizezi pe cei mici!”, a spus el.
Adresându-se tinerilor din public, a vorbit despre „un fel de «forță de gravitație spirituală» ascunsă, care încearcă să ne tragă în jos, să ne ucidă dorințele și să ne diminueze bucuria”. „Dumnezeu nu încetează niciodată să aibă încredere în voi, nici măcar pentru o secundă. El crede în talentele voastre. Când îl veți căuta, veți ajunge să înțelegeți cum calea pe care vă cheamă să o urmați merge întotdeauna în sus. Vă veți da seama de acest lucru atunci când priviți cerul în timp ce vă rugați și, mai ales, când îl contemplați pe Isus pe cruce”, a spus Papa Francisc. „Veți ajunge să înțelegeți că Isus, de pe cruce, nu arată niciodată cu degetul spre voi; El vă îmbrățișează și vă încurajează, pentru că El crede în voi chiar și în acele momente în care încetați să mai credeți voi în voi înșivă. Așadar, nu vă pierdeți niciodată speranța, luptați, dați tot ce aveți mai bun și nu vă va părea rău.”
Papa a spus că a fost martor la aprinderea unui qulliq, o lampă tradițională inuită cu ulei, care arde folosind grăsime de focă sau de balenă. „Când vă simțiți triști sau abătuți, gândiți-vă la qulliq: are un mesaj pentru voi. Ce mesaj? Că sunteți meniți să veniți la lumină în fiecare zi. Nu doar de ziua de naștere, care nu a depins de voi, ci în fiecare zi. În fiecare zi sunteți chemați să aduceți o nouă lumină în lume, lumina ochilor voștri, lumina zâmbetului vostru, lumina bunătății pe care voi și numai voi o puteți aduce”, a spus el. „Cu toate acestea, pentru a veni în lumină, pentru a renaște, trebuie să luptați în fiecare zi împotriva întunericului. Pentru că există o confruntare zilnică între lumină și întuneric, care nu are loc undeva acolo afară, ci în interiorul fiecăruia dintre noi. Pentru a urma calea luminii este nevoie de decizii curajoase și sincere pentru a rezista întunericului minciunii.”
Pontiful a oferit câteva criterii prin care tinerii pot discerne mai bine lumina de întuneric. „Și noi, dacă vrem să devenim mai buni, trebuie să învățăm să distingem lumina de întuneric”, a spus el. „De unde să începem? Puteți începe prin a vă întreba: Care sunt lucrurile care mi se par mai întâi strălucitoare și seducătoare, dar apoi mă lasă cu un sentiment de gol profund? Acesta este întunericul! Ce, pe de altă parte, este bun pentru mine și îmi lasă un sentiment de pace în inimă, chiar dacă mă cheamă mai întâi să renunț la anumite conveniențe și să îmi stăpânesc anumite instincte? Aceasta este lumina! Calea de a-l mulțumi pe Dumnezeu este de a vă folosi libertatea de a alege făcând binele.”
„Libertatea nu înseamnă să fac tot ce vreau și să acționez după bunul meu plac. Libertatea nu înseamnă ceea ce pot face în ciuda celorlalți, ci ceea ce pot face pentru ceilalți. Libertatea nu înseamnă capriciu total, ci responsabilitate. Libertatea, alături de viață, este cel mai mare dar pe care ni l-a oferit Tatăl nostru ceresc”, a spus el. Ultimul sfat al Sfântul Părinte pentru tineri a fost: „Faceți parte dintr-o echipă”. Pentru a ilustra munca în echipă, a folosit imagini din cel mai popular sport din Canada, hocheiul. „Hocheiul combină disciplina și creativitatea, tactica și forța fizică; dar spiritul de echipă face întotdeauna diferența; este esențial pentru a răspunde la imprevizibilul fiecărui joc”, a spus Papa Francisc.
„Lucrul în echipă înseamnă să crezi că, pentru a atinge obiective mărețe, nu poți merge singur; trebuie să te miști împreună, să ai răbdarea de a exersa și de a realiza scheme complicate. Munca în echipă presupune, de asemenea, să faci loc celorlalți, să te grăbești când îți vine rândul și să îți încurajezi coechipierii. Acesta este spiritul de echipă!”, a continuat el. „Sper și mă rog ca, ascultându-i pe bătrânii voștri și inspirându-vă din bogăția tradițiilor voastre și din libertatea voastră personală, să îmbrățișați Evanghelia păstrată și transmisă de strămoșii voștri și să ajungeți astfel să vedeți chipul inuk al lui Isus Cristos”, a încheiat el. După discurs, guvernatorul general al Canadei, Mary Simon, urma să îl întâmpine pe Papa Francisc la Aeroportul Internațional Iqaluit.