Centrul Spiritul Manresa: 20 de ani în slujba aproapelui, în lumina Spiritului Sfânt

03.08.2022, Cluj (Catholica) - La finalul Liturghiei aniversare, pr. Olivo Bosa, directorul Centrului Manresa, a rostit câteva cuvinte despre bogăția celor 20 de ani de existență și activitate a Centrului deschis la Cluj-Napoca în anul 2002, cu participarea Superiorului general al Iezuiților, pr. Peter Kolvenbach, cu aprobarea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului György Jakubinyi, Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, și a Ierarhilor greco-catolici aflați atunci la cârma Eparhiei de Cluj-Gherla: Înaltpreasfințitul George Guțiu, Arhiepiscop ad personam, și Preasfințitul Florentin Crihălmeanu. A descris specificul activităților Centrului: „De la început Centrul Manresa s-a dorit să fie un centru spiritual catolic deschis și altor confesiuni creștine, fie de limbă română, fie de limbă maghiară sau de alte limbi. A fost înființat cu scopul de a veni în întâmpinarea credincioșilor care sunt în căutarea unei relații profunde cu Dumnezeu și a sensului vieții. Se dorește a fi locul în care să ne putem dispune să îi slujim cu mai multă bucurie aproapelui, să îi ajutăm pe oameni să își împlinească misiunea sau profesia în spiritul Evangheliei și să devină oameni pentru alții, potrivit planului lui Dumnezeu.”
„Activitatea cea mai importantă pe care o propunem la Centrul Manresa sunt exercițiile spirituale sub diverse forme. Acestea sunt un drum care favorizează puternica trăire personală a relației cu Dumnezeu declanșată prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, înțelegerea, cercetarea lui în viața personală, sub acțiunea Spiritului Sfânt. Cu ajutorul unui îndrumător spiritual și într-o atmosferă de liniște și de rugăciune care permite purificarea inimii și a intențiilor personale, cei care fac exercițiile pot dobândit capacitatea de a discerne voința Domnului și sunt ajutați să își împlinească propria misiune, în Biserică și în societate, după planul lui Cristos. Pe lângă exerciții spirituale propunem și zile de reculegere, în weekenduri, pentru diferite categorii de persoane: cupluri căsătorite, logodnici, profesori, medici, asistenți sociali, ș.a.”
„O atenție deosebită se acordă formării umane, intelectuale și spirituale a tinerilor. În acest sens, prin proiectul Magis se propun diferite inițiative, mai ales în timpul verii, dar și în decursul anului: exerciții spirituale de alegere și de orientare în viață, zile de reculegere, întâlniri de reflecție și discernământ spiritual, o săptămână de studii biblice, îndrumare spirituală, drumeții contemplative, momente de prietenie și de împărtășire, experiențe îndelungate printre cei defavorizați și marginalizați pentru a descoperi bucuria de a fi om și, mai ales, om pentru alții. Toate aceste experiențe îi ajută pe tineri să își pună o întrebare serioasă și realistă asupra drumului lor de viață într-un context de credință și de libertate interioară. Centrul Manresa oferă găzduire și pentru alte activități propuse din exterior, dar care corespund spiritului și scopului Centrului: zile de formare pentru preoți și pentru persoane consacrate, cursuri propuse de mișcări religioase sau de asociații ecleziale, întâlniri de formare umană și în domeniul social precum și îndrumare pentru persoanele singure care sunt în căutarea sensului vieții lor. Centrul le oferă tuturor credincioșilor și posibilitatea de a participa la Liturghia duminicală, de la ora 12, și la Liturghia zilnică a comunității, de la ora 7.30.
Acest moment de retrospectivă a fost prilej ca pr. Olivo Bosa, în calitatea de director al Centrului Manresa, să îi mulțumească Preasfințitului Claudiu pentru comuniune și prezență și, de asemenea, a mulțumit tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor. I-a rugat pe cei care au participat la exerciții spirituale – mulți dintre cei prezenți – ca, dacă consideră că acestea le-au fost de ajutor, să transmită mai departe, ca și alții să vină „pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu și a da un sens vieții lor”. A adăugat: „Mulți nu știu încotro să privească, nu știu ce să facă cu viața lor. Multe persoane sunt cu adevărat goale și, când vin la Centrul Manresa, dacă atunci când viața pare a fi tristă, pleacă cu un surâs și cu o bucurie și pace interioară, înseamnă că experiența pe care o fac atinge inima lor, le ajută sufletul”. A adăugat: „Sfântul Ignațiu, atunci când l-a trimis pe Sfântul Francisc Xaveriu în India, avea inima atât de înflăcărată de iubirea lui Dumnezeu încât i-a spus: «Mergi în misiune și înflăcărează lumea, aprinde lumea!»”
Acesta este spiritul exercițiilor spirituale: de a aprinde sufletele oamenilor, de a ne aprinde sufletele pentru a regăsi scopul vieții noastre, să simțim că viața merită să fie trăită. Spune Sfântul Părinte: «Atunci când vedem credincioșii noștri triști, ce comunică prin tristețe? Nu aceasta este scopul vieții spirituale.» Dar dacă avem încredere în Cristos-Viața, trebuie să fim persoane pozitive. Așa trebuie să fie călugării și preoții: persoane pozitive care iubesc oamenii, care au curajul să înfrunte viața cu seriozitate. Pentru că viața merită să fie trăită!” O frumoasă și încurajatoare încheiere pentru un eveniment luminos, sărbătoresc, încărcat de bogăția spirituală a unei istorii cu Dumnezeu, cea a Societății lui Isus, și a unui timp de 20 de ani de existență a Centrului Spiritul Manresa, ani pe care comunitatea din Cluj a părinților iezuiți și toți cei ce s-au alăturat lor i-au petrecut în iubire și credință, în frumusețea urmării lui Cristos, a viețuirii în focul iubirii Inimii dumnezeiești.