Proiect de lege pentru legalizarea eutanasiei în teritoriile australiene
03.08.2022, Sydney (Catholica) - Legislatorii din Parlamentul australian au propus un proiect de lege care să permită legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate în două dintre cele zece teritorii ale Australiei, după ce aceste practici au fost legalizate în toate cele șase state australiene, în ciuda opoziției catolice. În luna mai, Arhiepiscopul Anthony Fisher din Sydney a criticat un efort de legalizare în New South Wales folosind o frază a Papei Francisc: „Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a avea grijă de cei care sunt victime ale `culturii rebutului` și, în schimb, să reconstruim o cultură a vieții și a iubirii…”
Criticile anterioare ale Arhiepiscopului Fisher la adresa sinuciderii legale asistate au remarcat prevalența abuzurilor asupra bătrânilor și „ratele alarmante de sinucidere în rândul persoanelor vulnerabile”. El a menționat propria „durere și umilință” provocate de cazul său grav de sindrom Guillain-Barré, care l-a paralizat de la gât în jos și l-a pus într-o durere teribilă și o dependență totală de alții timp de cinci luni. Australia are șase state și zece teritorii, abilitățile legislative ale acestora din urmă putând fi restricționate de către Parlamentul federal. Dacă proiectul de lege propus va fi adoptat, s-ar permite legislaturilor din Teritoriul de Nord și din Teritoriul Capitalei Australiene să legalizeze eutanasia și sinuciderea asistată, pe care susținătorii le caracterizează drept „moarte asistată”. Mai puțin de 1 milion din cei 26 de milioane de locuitori ai Australiei trăiesc în cele două teritorii, relatează Associated Press.
Pentru parlamentarul Alicia Payne, membră a Partidului Laburist australian, care reprezintă Canberra în Teritoriul Capitalei Australiene, proiectul de lege este urgent. Ea a declarat că eutanasia pentru bolnavii în fază terminală este „o dezbatere incredibil de importantă pe care nu ni se permite să o avem pur și simplu din cauza locului în care trăim”, relatează Associated Press. Proiectul de lege ar putea fi votat în camera inferioară a Australiei chiar săptămâna aceasta. Un alt susținător, deputatul laburist Luke Gosling, care reprezintă Darwin în Teritoriile de Nord, se așteaptă la o adoptare cu succes a proiectului de lege în camera inferioară. Cu toate acestea, el prevede mai multă opoziție în Senat.
Senatorul Jacinta Price, din Teritoriul de Nord, din partea Partidului Coaliției Liberal-Naționale, este singurul reprezentant federal din cele două teritorii care ar putea să nu susțină legislația. Ea a declarat că nu are încredere în guvernul laburist din Teritoriul de Nord pentru a se consulta cu comunitățile indigene. „Văd că ei continuă să eșueze în ceea ce privește încercarea de a sprijini viețile australienilor indigeni vulnerabili”. Guvernul de centru-stânga al Partidului Laburist, ales în luna mai, a declarat că legislatorii săi pot vota după conștiință cu privire la proiectul de lege. Partidul Liberal, aflat în prezent în opoziție, a permis voturile după conștiință în cazul legilor anterioare privind eutanasia și sinuciderea asistată.
În 1995, Teritoriul Capitalei Australiene a fost primul loc din lume care a legalizat sinuciderea voluntară asistată, ceea ce a dus la patru decese prin sinucidere. În 1997, deputatul Kevin Andrews a introdus un proiect de lege care a reușit să interzică teritoriilor să legifereze sinuciderea asistată. În 2018, un proiect de lege pentru abrogarea măsurii din 1997 nu a trecut cu două voturi. În iunie 2019, Victoria a devenit primul stat care a legalizat sinuciderea asistată și eutanasia. În mai 2022, New South Wales a devenit al șaselea și ultimul stat australian care le-a legalizat. Legislația obligă organizațiile medicale și de îngrijire a persoanelor în vârstă, chiar dacă au obiecții religioase, să permită această practică în incinta lor.
În luna mai, Episcopul Anthony Randazzo de Broken Bay a deplâns legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate în New South Wales, numind-o „o soluție complet inacceptabilă la problema suferinței”. „O societate este cu adevărat umană nu în funcție de modul în care decidem să îi eliminăm pe cei care suferă, ci de modul în care avem grijă de ei”, a spus Episcopul Randazzo. „Trebuie să luăm în considerare și să ne îngrijim de drepturile tuturor cetățenilor de a le fi bine, de a avea îngrijirea de care au nevoie și de a nu fi pierduți la periferie.”