Cardinalul Müller: Calea sinodală germană s-a încheiat înainte de a începe

04.08.2022, Roma (Catholica) - Cardinalul Gerhard Ludwig Müller, prefect emerit al Congregației pentru Doctrina Credinței, a criticat dur Calea sinodală din Germania. Într-un interviu pentru EWTN Vatican, Cardinalul în vârstă de 74 de ani a declarat despre Calea sinodală, declarată „proces de reformă” de către inițiatorii ei, că este „terminată” și că se află pe o „cale greșită, anticatolică”. Sfântul Scaun a emis o declarație pe 21 iunie în care a precizat: Calea Sinodală „nu a fost autorizată […] să oblige Episcopii și credincioșii să adopte noi forme de guvernare și noi orientări de doctrină și morală”. Era „necesar” să se clarifice acest lucru pentru a „proteja libertatea poporului lui Dumnezeu și exercitarea ministerului episcopal”.
Prezidiul sinodal – format din Conferința Episcopală Germană și Comitetul Central al Catolicilor Germani (ZdK) – a acuzat apoi Vaticanul de lipsă de disponibilitate de comunicare. A declarat: „Din păcate, prezidiul sinodal nu a fost invitat la o conversație până astăzi. Regretăm cu iritare faptul că această comunicare directă nu are loc până în prezent. Biserica sinodală merge după înțelegerea noastră în mod diferit! Acest lucru este valabil și pentru modul de comunicare de astăzi, care ne uimește. Nu dă mărturie despre un bun stil de comunicare în cadrul Bisericii când se publică declarații care nu sunt semnate nominal.”
Cardinalul Müller a calificat aceste declarații drept „intolerabile” și a adăugat că acest lucru „nu are cu adevărat nimic de-a face cu sinodalitatea și colegialitatea, nici cu respectul pentru funcția episcopală”. El a spus că declarația Sfântului Scaun nu exprimă altceva decât „simplul principiu al ecleziologiei catolice”. Întrebat dacă, după declarația de la Roma, Calea sinodală din Germania a luat sfârșit, așa cum a scris pe Twitter avocatul canonic de la Münster, Thomas Schüller, Cardinalul Müller a răspuns: „Cred că ea a fost condamnată pieirii de la început, doar că inițiatorii ei nu și-au dat seama încă de acest lucru”. Prelatul a spus că respectiva Cale sinodală din Germania nu are nimic de-a face cu „sinodalitatea” și nici cu „calea”. Mai degrabă, construcția amintește de o „organizație politică” care se consideră „avangarda Bisericii universale”.
Cardinalul a spus: „Revelația este încredințată Bisericii pentru o păstrare fidelă, și nu, așa cum a înțeles la început Calea sinodală, că acest organism adunat practic la întâmplare are cumva dreptul și autoritatea de a trece peste constituția sacramentală a Bisericii și de a reinterpreta Revelația.” A fost „defectul din naștere al acestui organism” să se erijeze în avangarda Bisericii, a spus el. „Ceea ce se urmărește aici nu este altceva decât divizarea”, a deplâns Cardinalul Müller. „Este o așa-zisă reformă cu ranga.” Printre susținătorii Căii sinodale există o „intransigență”, a spus Cardinalul, care rezultă dint-o „lipsă de cunoaștere a ecleziologiei catolice”.
Mons. Müller a reflectat asupra afirmațiilor președintei ZdK, Irme Stetter-Karp, care a subliniat într-un articol pentru săptămânalul „Die Zeit” din Hamburg că ar trebui „să se asigure că intervenția medicală a unui avort este posibilă în mod generalizat”. Cardinalul Müller a spus: „Cine vrea să garanteze aceste infracțiuni, la nivel zonal pentru întreaga populație, nu poate poza în reformator al Bisericii”. „La urma urmei, nu Biserica este obiectul reformei noastre. Biserica este fondată de Cristos, nu poate fi reformată, este de nepătruns; numai noi putem și trebuie să mergem pe calea pocăinței și a reînnoirii”, a adăugat el. „Trebuie să ne reformăm și să ne reînnoim în Isus Cristos și să dăm astfel răspuns la provocările de astăzi.”