Papa Francisc s-a întâlnit cu iezuiții în Canada

04.08.2022, Roma (Catholica) - Într-o întâlnire privată care a avut loc săptămâna trecută în Québec, Papa Francisc a stat de vorbă cu iezuiții din Canada despre modul în care experiența sa în America Latină i-a format convingerile despre sinodalitate, liturgie și diviziunile din Biserică. „Când există un conflict, liturgia suferă întotdeauna”, a spus Sfântul Părinte, potrivit unei transcrieri publicate de revista iezuită La Civiltà Cattolica pe 4 august. A explicat: „În America Latină, în urmă cu treizeci de ani, au existat deformări liturgice monstruoase. Apoi s-au mutat în partea opusă cu o intoxicare cu privirea îndreptată spre vechi. S-a instaurat o divizare în Biserică.”
Pontiful a continuat spunând pe 29 iulie, la întâlnirea cu 15 iezuiți, în Quebec, că acțiunile sale în ceea ce privește liturgia „au urmărit să urmeze linia adoptată de Papii Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, care au permis ritul vechi și au cerut o verificare ulterioară”. „Cea mai recentă verificare a arătat clar că era nevoie de reglementarea acestei practici și, mai ales, de a evita ca ea să devină o chestiune, să spunem, de ‘modă’ și să rămână în schimb o chestiune pastorală”, a spus el. „Aștept cu nerăbdare studiile care vor rafina reflecția asupra temei care este importantă: liturgia este cultul public adus de popor lui Dumnezeu.”
În conversația de o oră cu iezuiții locali, Papa a vorbit și despre tradiție și doctrină. A spus: „Viziunea despre doctrina Bisericii ca fiind monolitică, ce trebuie apărată fără nuanțe, este greșită. De aceea este important să avem respect pentru tradiție, pentru cea autentică.” A făcut apoi o distincție între „tradiție” și „tradiționalism”. A spus că „tradiția este memoria vie a credincioșilor”, în timp ce „tradiționalismul, în schimb, este viața moartă a credincioșilor noștri”. „Trebuie să luăm ca referință originea, nu o anumită experiență istorică luată ca model perpetuu, ca și cum ar trebui să ne oprim acolo. ‘Ieri se făcea așa’ devine ‘întotdeauna s-a făcut așa’. Dar acesta este un păgânism al gândirii! Ceea ce am spus se aplică și în materie juridică, în materie de drept”, a spus Sfântul Părinte.
Papa Francisc i-a lăudat pe Episcopii canadieni pentru că au acționat în unitate unii cu alții, spunând că „miracole […] pot avea loc atunci când Biserica este unită”. „Această experiență canadiană este un exemplu de episcopat unit. Când un episcopat este unit, atunci poate face față provocărilor care apar”, a spus el. „Desigur, nu are rost să ne ascundem, există unii care lucrează împotriva vindecării și reconcilierii, atât în societate, cât și în Biserică. Chiar și aseară am văzut un mic grup tradiționalist care protesta și spunea că Biserica este altceva. […] Dar așa stau lucrurile”, a adăugat el. Papa a avertizat că „unul dintre cei mai mari dușmani” ai unității Bisericii în prezent este „ideologia”.
Sfântul Părinte a vorbit pe larg despre „sinodalitate” și a împărtășit o poveste despre experiența sa de participare la Sinodul Episcopilor din 2001, în calitate de raportor, când era Arhiepiscop de Buenos Aires. Un raportor prezintă un rezumat al subiectelor care apar în timpul discuțiilor sinodale, precum și informații și puncte de clarificare pentru documentul final al Sinodului. Pontiful a amintit: „Îmi amintesc că opiniile au fost colectate și trimise la secretariatul general. Apoi am adunat materialul și l-am pregătit pentru vot. Secretarul Sinodului a venit să mă vadă, a citit materialul și mi-a spus să înlătur acest sau acel detaliu.”
„Erau lucruri pe care nu le-a considerat potrivite și le-a cenzurat. A existat, pe scurt, o preselecție a materialului. Nu prea se înțelegea ce este un Sinod. La sfârșitul ultimului Sinod, în sondajul privind subiectele care urmau să fie abordate la următorul, primele două au fost preoția și sinodalitatea. Am înțeles că era necesar să se reflecteze asupra teologiei sinodalității pentru a face un pas decisiv înainte”, a adăugat el. Papa Francisc a spus că a lansat procesul de consultare globală de doi ani care va duce la Sinodul din 2023 privind sinodalitatea pentru a reitera faptul că „Biserica fie este sinodală, fie nu este Biserică”. „Dacă vreți să citiți cea mai bună carte de teologie despre Sinod, atunci recitiți Faptele Apostolilor”, a spus el.