Papa Francisc spune că a încercat să ajute Ucraina și Rusia la schimbul de prizonieri

29.09.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat că a fost implicat într-un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Vorbind în fața iezuiților în timpul călătoriei sale în Kazahstan, la începutul acestei luni, Pontiful a spus că un șef militar ucrainean și consilierul religios al președintelui Volodimir Zelenski au venit la el cu o cerere de ajutor. „De data aceasta mi-au adus o listă cu peste 300 de prizonieri. Mi-au cerut să fac ceva pentru a se efectua un schimb”, a spus Sfântul Părinte, potrivit unei transcrieri publicate de revista iezuită La Civiltà Cattolica astăzi, 29 septembrie.
„L-am sunat imediat pe ambasadorul rus pentru a vedea dacă se poate face ceva, dacă se poate accelera un schimb de prizonieri.” Papa nu a precizat când au avut loc aceste conversații despre un schimb de prizonieri. El a vorbit despre acest schimb într-o conversație privată cu 19 iezuiți din Nur Sultan la 15 septembrie – cu șase zile înainte ca Zelenski să anunțe că Ucraina și Rusia au efectuat un schimb de prizonieri care a implicat aproape 300 de persoane. Zelenski a spus că schimbul a fost pregătit de mult timp. Secretarul general al ONU, António Guterres, a mulțumit în mod special Turciei și Arabiei Saudite pentru rolul lor în facilitarea schimbului de prizonieri, care a implicat returnarea a 215 ucraineni și a 55 de ruși și ucraineni pro-Moscova. A fost cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului.
În cadrul întâlnirii cu iezuiții, Papa Francisc a reamintit, de asemenea, cum a încercat să îl sune pe președintele rus Vladimir Putin după invazia Ucrainei. A spus: „Îmi amintesc că a doua zi după începerea războiului m-am dus la Ambasada Rusiei. A fost un gest neobișnuit; Papa nu merge niciodată la o ambasadă. El îi primește personal pe ambasadori doar atunci când aceștia își prezintă scrisorile de acreditare și apoi la sfârșitul misiunii lor, într-o vizită de adio. I-am spus ambasadorului că aș dori să vorbesc cu președintele Putin, cu condiția să îmi lase o mică fereastră de dialog.” Papa a subliniat: „din prima zi a războiului și până ieri, am vorbit în mod constant despre acest conflict, referindu-mă la suferința Ucrainei”. Ulterior a adăugat că, în declarațiile sale publice, a calificat „invazia Ucrainei drept o agresiune inacceptabilă, respingătoare, lipsită de sens, barbară și sacrilegă”.
Pontiful a mai spus că el crede că „factorii internaționali […] au contribuit la provocarea războiului”. „Am menționat deja că un șef de stat, în decembrie anul trecut, a venit să îmi spună că era foarte îngrijorat pentru că NATO s-a dus să «latre» la porțile Rusiei fără să înțeleagă că rușii sunt imperiali și se tem de nesiguranța frontierelor. El și-a exprimat teama că acest lucru va provoca un război, iar acesta a izbucnit două luni mai târziu”, a spus Papa. Printre iezuiții care s-au întâlnit cu Sfântul Părinte în Kazahstan se numără preoți care au fost misionari în Rusia, Belarus și Kârgâzstan. Părintele Bogusław Steczek, superiorul Regiunii Ruse a Societății lui Isus, i-a povestit Papei despre activitatea pastorală a iezuiților din Moscova, Kirov, Sankt Petersburg, Tomsk și Siberia. „Lucrăm la frontierele geografice, culturale și religioase”, a spus pr. Steczek. „Acum, pentru a merge mai departe cu curaj, vă cerem binecuvântarea voastră apostolică.”