Papa Francisc: Ca Sfântul Augustin, examinați-vă povestea vieții

19.10.2022, Vatican (Catholica) - Confesiunile Sfântului Augustin relatează convertirea spirituală a Episcopului din secolul al IV-lea, de la tinerețea sa neliniștită la găsirea păcii în Cristos. Papa Francisc a afirmat că toată lumea poate beneficia de o examinare personală similară a istoriei propriei vieți. Vorbind la audiența generală de miercuri, 19 octombrie, Sfântul Părinte a spus că „recitirea propriei vieți ne permite să observăm micile miracole pe care bunul Dumnezeu le face pentru noi în fiecare zi”. „Viața noastră este cea mai prețioasă ‘carte’ care ne este dată, o carte pe care, din păcate, mulți nu o citesc, sau mai degrabă o fac prea târziu, înainte de a muri. Și totuși, tocmai în această carte se găsește ceea ce se caută inutil în altă parte”, a spus el.
„Sfântul Augustin, un mare căutător al adevărului, a înțeles acest lucru doar recitindu-și viața, observând în ea pașii tăcuți și discreți, dar incisivi, ai prezenței Domnului.” Papa a evidențiat un pasaj din cartea a 10-a a Confesiunilor lui Augustin, unde doctorul Bisericii scria: „Târziu te-am iubit, Frumusețe, atât de veche și atât de nouă, târziu te-am iubit! Căci iată, Tu te aflai înlăuntrul meu, iar eu în afara mea. Acolo, în afara mea, te căutam pe Tine și, în urâțenia mea, mă năpusteam asupra lucru¬rilor frumoase pe care le-ai creat. Tu erai cu mine, dar eu nu eram cu Tine!” Cuvintele Sfântului Augustin sunt o invitație la „cultivarea unei vieți interioare pentru a găsi ceea ce căutăm”, a observat Papa.
Suveranul Pontif a spus că a reflecta asupra propriei istorii înseamnă, de asemenea, să recunoști prezența „elementelor toxice” în trecutul propriu și să eviți repetarea greșelilor. „Discernământul este lectura narativă a vremurilor bune și a vremurilor întunecate, a consolărilor și dezolărilor pe care le experimentăm în cursul vieții noastre. În discernământ, inima este cea care ne vorbește despre Dumnezeu, iar noi trebuie să învățăm să îi înțelegem limbajul”, a spus el. Sfântul Părinte a recomandat studierea vieților sfinților, care ajută la recunoașterea modului în care Dumnezeu acționează în viața unei persoane. „Pentru că stilul lui Dumnezeu este discret”, a spus el. „Lui Dumnezeu îi place să fie ascuns, discret. El nu se impune; este ca aerul pe care îl respirăm – nu îl vedem, dar ne permite să trăim, iar noi ne dăm seama de acest lucru doar atunci când lipsește.”
Pelerini din Haiti, Indonezia, Croația, Polonia, Irlanda, Danemarca, Norvegia, Belgia, Canada, Statele Unite, Elveția și Republica Democratică Congo au fost prezenți în Piața San Pietro pentru cea de-a șasea audiență generală a Papei dedicată temei discernământului personal. La finalul audienței, a cerut rugăciuni pentru „Ucraina martirizată”. De asemenea, a oferit o intenție de rugăciune pentru victimele inundațiilor grave din Nigeria, unde peste 600 de persoane au murit din cauza dezastrului natural, potrivit autorităților locale. De asemenea, a reamintit mulțimii că luna octombrie este dedicată Fecioarei Maria a Rozariului. „Aș dori să vă invit să vă uitați la Maica Domnului cu încredere copilărească, trăgând din exemplul și mijlocirea ei puterea de a merge mai departe”, a spus Sfântul Părinte.