Simpozionul național „Biblia și trăirea credinței în vremuri de persecuție”

27.10.2022, Iași (Catholica) - Joi, 27 octombrie 2022, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat simpozionul național „Biblia și trăirea credinței în vremuri de persecuție”. Moderatorul simpozionului a fost conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, rectorul Seminarului. Acesta a subliniat importanța Scripturii în trăirea credinței din viața de zi cu zi, având în vedere exemplul sfinților din România. Înainte de începerea conferințelor, PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, ne-a transmis în câteva cuvinte gândurile sale de bucurie și recunoștință pentru acest unic eveniment. Prima conferință i-a aparținut lect. univ. dr. pr. Iosif Antili: „Despre identitatea religioasă și națională. Reacția iudaismului la reformele lui Antioh al IV-lea”. Părintele Iosif a scos în evidență importanța de a apăra valorile fundamentale ale credinței atunci când societatea, urmând logica oportunității, caută să le distrugă prin reformele sale, după Antioh al IV-lea a dorit să distrugă credința prin reformele impuse societății iudaice.
A doua conferință a fost susținută de lect. univ. dr. pr. Lucian Păuleț: „Yves Congar: suferință și răbdare pentru adevăr”. Plecând de la figura strălucitului ecleziolog Yves Congar, părintele Lucian a vorbit despre două puncte principale care au provocat suferința. În primul rând este vorba de o suferință fizică care a fost provocată de cei cinci ani pe care Yves Congar i-a petrecut ca prizonier în Germania, dar care i-au permis să-și dezvolte o altă viziune asupra ecleziologiei. Pe urmă, pr. Lucian a vorbit despre anii sumbrii ai lui Yves Congar întrucât era persecutat pentru viziunea lui asupra Bisericii. A treia conferință a fost susținută de Mons. Ieronim Iacob: „Credincioșii Diecezei de Tyraspol: între mângâierile lui Dumnezeu și persecuțiile oamenilor”. Dieceza de Tyraspol a avut o istorie foarte interesantă care a oscilat între mângâierile care au venit de la Dumnezeu și persecuțiile care au venit de la oameni. Părintele prin prezentarea istoriei Diecezei a scos în evidență un aspect important: cu toate că oamenii au distrus ceea ce era al lui Dumnezeu, credința nu a murit.
A patra conferință a fost a conf. univ. dr. pr. Fabian Doboș: „Sora Maria Sofia, CMD – mărturisitoare a lui Cristos în timpul persecuției comuniste”. Plecând de la exemplul de sfințenie pe care această femeie la oferit lumii, părintele Fabian a subliniat mărturia de credință pe care a oferit-o în închisoare, unde sora Maria a și reușit să facă exerciții spirituale. A cincea conferință a aparținut prof. univ. dr. Mihai Dorin: „Pr. Dumitru Matei: calea spre beatificare”. Profesorul a subliniat în conferința sa istoria și personalitatea acestui om sfânt care a fost judecat nedrept. De aceea, spune domnul Mihai, atunci când justiția pică, memoria devine justiție.
Ultima conferință a fost susținută de dr. Dănuț Doboș, director adjunct al departamentului de istorie „Fericitul Anton Durcovici” Iași: „Pr. Dumitru Matei: lungul drum spre reabilitare”. Dr. Dănuț Doboș a subliniat greutatea cu care pr. Dumitru Matei este reabilitat de acuzațiile care i-au fost făcute într-un proces nedrept. Sesiunea de conferințe a fost încheiată de moderator, care pe lângă mulțumirile sale, a vorbit încă o dată despre importanța trăirii credinței. PS Petru Gherghel, în discursul său de final, a exprimat încă o dată recunoștința sa, după care la îndemnul său s-a cântat Christus vincit. Mulțumim Domnului pentru simpozionul din acest an, care ne-a îmbogățit intelectul! (Antonio Băcăoanu)