Sinodul despre sinodalitate: A fost publicat documentul pentru etapa următoare
27.10.2022, Vatican (Catholica) - Vaticanul a dat joi publicității un document cheie pentru a ghida următoarea etapă a discuțiilor din cadrul Sinodului asupra sinodalității. Documentul de lucru, intitulat „Lărgește locul cortului tău”, acoperă probleme dintr-un spectru larg, de la criza abuzurilor sexuale ale clericilor la unitatea creștinilor. Textul face apel la „o Biserică capabilă de o incluziune radicală” și spune că multe rapoarte sinodale au ridicat întrebări cu privire la includerea și rolul femeilor, al tinerilor, al săracilor, al persoanelor care se identifică drept LGBTQ și al celor divorțați și recăsătoriți.
Documentul de lucru de 44 de pagini se numește oficial Documentul pentru Etapa Continentală (DE). El rezumă rapoartele trimise Vaticanului de către Conferințele Episcopale, congregațiile religioase, departamentele Curiei Romane, mișcările laice și alte grupuri și persoane. Publicat la 27 octombrie, documentul își propune să fie „instrumentul privilegiat prin care să se desfășoare dialogul Bisericilor locale între ele și cu Biserica Universală în timpul etapei continentale”. Textul notează diversele provocări cu care se confruntă Biserica la nivel mondial, cum ar fi creșterea secularizării, convertirile forțate și persecuțiile religioase, lipsa structurilor pentru persoanele cu dizabilități și clericalismul.
Textul identifică celebrarea Sfintei Liturghii, fie conform misalului de dinainte de Conciliul Vatican II, fie conform Liturghiei post-Vatican II, și accesul la Euharistie ca fiind „puncte de conflict” în Biserică și citează o mare „diversitate de opinii” pe tema hirotonirii întru preoție a femeilor, pe care unele rapoarte o solicită, iar altele o consideră „o chestiune închisă”. „Lărgește locul cortului tău” nu este „un document concluziv”, ci este menit să declanșeze dialogul și să stârnească reacții privitor la ceea ce ar trebui să fie prioritățile de discuție în timpul primei sesiuni a Sinodului Episcopilor din octombrie 2023. Textul va funcționa ca o schiță pentru următoarea etapă a discuțiilor sinodale: Adunările continentale, care vor avea loc pe diferite continente între ianuarie și martie 2023.
Documentul prezintă în special trei întrebări de reflecție la care Adunările continentale vor trebui să răspundă după ce oamenii vor fi citit și se vor fi rugat asupra conținutului său: 1. Ce intuiții rezonează cel mai puternic cu experiențele și realitățile trăite de Biserica de pe continentul dumneavoastră? Ce experiențe sunt noi sau iluminatoare pentru dumneavoastră? 2. Ce tensiuni sau divergențe substanțiale apar ca fiind deosebit de importante în perspectiva continentului dumneavoastră? În consecință, care sunt întrebările sau problemele care ar trebui abordate și luate în considerare în următoarele etape ale procesului? 3. Analizând ceea ce reiese din cele două întrebări anterioare, care sunt prioritățile, temele recurente și apelurile la acțiune care pot fi împărtășite cu alte Biserici locale din întreaga lume și discutate în timpul primei sesiuni a Adunării sinodale din octombrie 2023? Toate Diecezele catolice sunt rugate să ofere feedback cu privire la aceste întrebări. Feedback-ul diecezan va fi colectat și sintetizat de Conferințele Episcopale, care vor împărtăși răspunsurile cu Adunarea continentală.
Adunările continentale se vor reuni între ianuarie și martie 2023. Potrivit documentului, acestea ar trebui să fie alcătuite din reprezentanți ai întregului popor al lui Dumnezeu, acordând o atenție deosebită asigurării participării femeilor, tinerilor, persoanelor care trăiesc în sărăcie, reprezentanților altor religii și persoanelor fără afiliere religioasă. Fiecare Adunare continentală trebuie să prezinte un document final de cel mult 20 de pagini, care să ofere răspunsul regiunii la cele trei întrebări de reflecție până la 31 martie 2023. „Sarcina lor va fi aceea de a întocmi o listă de priorități, pe baza căreia prima sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, care va avea loc în perioada 4-29 octombrie 2023, va realiza discernământul”, se arată în document.
Episcopilor li se cere, de asemenea, să se întâlnească pentru a „reciti colegial” experiența sinodală și pentru a valida și aproba documentul final produs de Adunarea continentală, pentru a se asigura că acesta este „rodul unei călătorii autentic sinodale”. Vaticanul a publicat „Lărgește locul cortului tău” la un an de la începerea procesului sinodal global de trei ani. Conducerea Sinodului, un comitet consultativ și aproximativ 30 de persoane selectate individual au redactat documentul de lucru în septembrie, într-o casă de reculegere de lângă Roma, în Frascati, Italia. Faza continentală a Sinodului despre sinodalitate urmează etapei locale, în care parohiile și Diecezele au organizat sesiuni de ascultare și au solicitat feedback de la catolici cu privire la viitorul Bisericii. Documentul este plin de citate directe din rapoartele trimise de Conferințele Episcopale din întreaga lume, rezumând feedback-ul din etapa diecezană a Sinodului despre sinodalitate.
De exemplu, Conferința Episcopilor Catolici din Africa de Sud a scris în raportul său: „Africa de Sud este de asemenea afectată de tendințele internaționale de secularizare, individualizare și relativism. Probleme precum învățătura Bisericii cu privire la avort, contracepție, hirotonirea femeilor, clerul căsătorit, celibatul, divorțul și recăsătoria, Sfânta Împărtășanie, homosexualitatea, LGBTQIA+ au fost ridicate în toate Diecezele, atât rurale, cât și urbane. Au existat, desigur, opinii diferite cu privire la acestea și nu este posibil să se dea o poziție definitivă a comunității cu privire la nici una dintre aceste probleme.” Papa Francisc a anunțat recent decizia sa de a prelungi Sinodul privind sinodalitatea până în 2024. După faza continentală, Sinodul Episcopilor se va reuni la Roma în octombrie 2023 și octombrie 2024. Feedback-ul celor șapte Adunări continentale cu privire la DEC, va fi folosit ca bază pentru un nou instrumentum laboris, sau document de lucru, care va fi finalizat în iunie 2023 pentru a ghida discuțiile Sinodului Episcopilor.