Cum va marca Vaticanul Ziua Mondială a Săracilor
09.11.2022, Vatican (Catholica) - Duminică, 13 noiembrie, Biserica Catolică va celebra cea de-a VI-a Zi Mondială a Săracilor. Această zi a fost instituită de Papa Francisc la sfârșitul Anului Milostivirii, „pentru ca în întreaga lume comunitățile creștine să devină un semn tot mai mare al carității lui Cristos pentru cei mai mici și mai nevoiași”, a scris Pontiful în „Misericordia et misera”. În mesajul său pentru Ziua Mondială a Săracilor din acest an, Sfântul Părinte a spus că nici un creștin nu este scutit de a-i ajuta pe cei cu mai puține resurse decât noi. Cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei comunități creștine este să fie „orbită de idolul bogăției, care sfârșește prin a ne înlănțui într-o viziune efemeră și falimentară despre viață”, a spus el. „În ceea ce îi privește pe săraci, nu vorbele contează; ce contează este să ne suflecăm mânecile și să ne punem credința în practică printr-o implicare directă, care nu poate fi delegată.” Cu ajutorul întreprinderilor și al organizațiilor caritabile, iată ce vor face Papa Francisc și Vaticanul pentru a marca această zi.
Duminică, 13 noiembrie, Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie în Bazilica San Pietro împreună cu cei săraci și cu oricine dorește să participe. Mai apoi va fi servit un prânz cald în Aula Paul al VI-lea din Vatican pentru 1.300 de persoane care trăiesc în sărăcie. În această săptămână premergătoare Zilei Mondiale a Sărăciei, în Piața San Pietro a fost amenajată o clinică medicală mobilă pentru a oferi analize și îngrijiri medicale gratuite celor care altfel nu ar avea acces la așa ceva. Serviciile oferite includ controale generale, electrocardiograme, analize de sânge, vaccinuri antigripale, teste pentru Covid-19, HIV, hepatită C și tuberculoză. Vaticanul oferă 5.000 de cutii cu alimente parohiilor din Roma pentru a le distribui familiilor care au nevoie de ajutor suplimentar. Inițiativa include 10 tone de paste făinoase, câte cinci tone de orez, făină, zahăr, sare și respectiv cafea, precum și peste 1.300 de litri de ulei și lapte pentru a asigura gospodăriilor nevoile alimentare de bază. În contextul în care criza energetică continuă să crească costurile în Europa, unele organizații caritabile din Roma au primit, de asemenea, fonduri pentru a acoperi facturile de gaz și electricitate ale persoanelor care se luptă la acest capitol.
Înainte de audiența generală din 9 noiembrie, Papa Francisc a binecuvântat o nouă sculptură a artistului catolic Timothy Schmalz. Lucrarea din bronz în mărime naturală reprezintă un porumbel zburător care trage o pătură peste corpul gol al unei persoane fără adăpost care doarme. Schmalz, care este din Canada, este cunoscut pentru sculpturile sale cu tematică religioasă și socială, inclusiv „Isus al străzii”, a cărei copie se găsește în interiorul Vaticanului. El este, de asemenea, creatorul sculpturii „Îngeri fără să știe”, care înfățișează imigranți și refugiați și care se află în Piața San Pietro. Ultima lucrare a lui Schmalz a fost comandată de Familia Vincențiană globală – o mișcare de congregații religioase, asociații laice și organizații de caritate inspirate de Sfântul Vincențiu de Paul – pentru a evidenția fenomenul oamenilor străzii în întreaga lume.